Mrkvovo-cizrnové tacos

IMG_9650

Máte taky rádi takzvané fingerfood? Já osobně ho zbožňuji! Zeleninový mix v bezlepkovém obalu, to je dnešní Mrkvovo-cizrnové tacos. Skvělý plnohodnotný a hlavně sytý oběd. Pojďme se společně podívat na to, jak jsem tento recept vymyslela, kde jsem se inspirovala a proč jsem použila zrovna tyto kombinace, které můžou, obzvláště „masařům“, připadat pekelné.

Taky se dostáváte do situace, kdy si říkáte, proboha, co mám zase dneska vařit? Mě pořád. Možná tomu nebudete věřit, ale tím, že nejím maso, se mi výběr nezúžil, naopak rozšířil. Možnosti jsou takřka nekonečné. Nicméně moje maminka mne o vegetariánství toho moc nenaučila, a babička jakbysmet (od nich jsem maximálně zdědila chuť k jídlu, mlsný a vybíravý jazýček). Takže když chci něco nového uvařit, musím googlovat a googlovat, dokud mne něco nezaujme, a to pak zkouším vařit tak dlouho, dokud s výsledkem nejsem spokojená. A stejně tak tomu bylo i v případě mrkového tacos.  Na pinterestu jsem objevila recept (původní recept), který vypadal přímo snově. Bohužel však měl jednu vadu, byly vMrkvovo-cizrnové buritos něm vajíčka, což se neslučuje s mým květno-červnovým půstem, kdy se snažím nejíst živočišné produkty vůbec (na článek o půstu a očistě se můžete těšit v úterý). Vajíčka mne vedly k dalšímu googlování, díky kterému jsem přišla na jednu zásadní informaci a takový malý zázrak, jejichž jmenovatelem je cizrnová mouka. Taková cicerová múka, jak by řekli po slovensky, je opravdu malý zázrak, který když spojíme s vodou, tak nám udělá krásné těstíčko, do kterého už nemusí přijít ani kousek vajíčka. Tuhle mouku používají hlavně v Indii, kde ji používají například místo trojobalu, nebo také na různé placičky. Problém s vajíčkem byl tedy vyřešen a tak jsem se mohla pustit do přípravy tacos.

MRKVOVO-CIZRNOVÉ TACOS

na cca 8 tacos potřebujete:

  • 1,5 hrnku na jemno strouhané mrkve
  • 1,5 hrnku cizrnové mouky
  • lžička zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • lžička zeleného koření (saturejka, majoránka, tymián…)
  • lžíce curry
  • špetka chilli
  • sůl, pepř, a voda

mrkvovo-cizrnové buritos

Náplň

  • salát (rucola, polníček, špenát, ledový)
  • fazole z plechovky
  • cherry rajčátka
  • paprika
  • avokádo
  • citrón na pokapání
  • dressing (majonéza, sojanéza, olejová zálivka)

Postup:

Suché ingredience zamícháme a přidáváme pomalu vodu, dokud nám nevznikne pevné těstíčko. Raději dejte méně vody, když si nebudete jistí, můžete ji vždycky přidat. Pak přidejte mrkev. Doporučuji mrkev spíše nastrouhat na jemno a ne mixovat, jinak budete mít extrémně řídké těsto, které budete muset stále dosypávat moukou, abyste dosáhli určité tuhosti:-). Z těsta, které vznikne uděláme na pečící papír placičky.  Placičky můžete tvarovat lžící, nebo rukou. Placičky následně dáme do trouby péct na 200 °C, cca na 10 minut. Placičky hlídejte, aby se vám nepřipekly.

IMG_9629

IMG_9630

Pokud se vám nechtějí placičky péct v troubě, můžete je klidně opéct na pánvičce. Osobně mám však zkušenost, že z trouby jsou více křupavější.

Ohnutí do finálního tacos docílíte tak, že je těsně před dopečením ručně zahnete a necháte je dojít zahnuté, nebo je můžete ohnuté dát na pečící mřížku a dopéct na mřížce, nebo je jednoduše ohnete po dopečení a rovnou plníte. Ve všech případech je těsto křehké a může lehce prasknout, proto buďte opatrní. A přeci jen, když vám prasknou, nepropadejte panice, salátkem nedokonalost zakryjete raz dva.

Hotové placičky už pak stačí jen naplnit zeleninou podle chuti. Chlapům dovnitř klidně dejte maso:-). A může se podávat.

Poznatek:

  • Chuť placiček je hodně výrazná, hlavně chuť cizrnové mouky, proto doporučuji volit opravdu kvalitní mouku, která není moc stará a tím pádem hořká.
  • Čím tenčí placičky dokážete udělat, tím lépe tacos chutná.

Závěrečné tipy:

  • Náplň pokapejte citrónem a sojanézou/majonézou, k placičkám se výborně hodí nakyslá chuť.
  • Opravdu si dejte práci se strouháním mrkve, tacos jdou pak lépe ohýbat a mají i lepší chuť.

Přeji všem dobrou chuť a těším se na vaše poznatky z vaření.

IMG_9647

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *