Pečená kořenová zelenina

Taky jste měli rádi hranolky, nebo pořád máte? Já je měla ráda hrozně moc! Když jsem však před osmi lety (velké díky mému spolužákovi Tomášovi a práci na Aljašce), začala přemýšlet o tom, že není moc v pořádku ve 22 letech vážit 120 kg, objevila jsem kouzlo jejich náhražky – pečených brambor. Ano, s hranolkami od mekáče nemají nic společného, jsou totiž zdravé, téměř bez oleje a cítíte jejich vlastní přirozenou chuť. Čím víc jsem se o zdravou výživu zajímala, tím víc jsem experimentovala a objevovala. Díky tomu jsem se dostala až k mé vytuněné pečené kořenové zelenině. Recept na ni mám právě teď tady pro vás. A co je překvapivé? Opět mé krásné zlaté pravidlo – v jednoduchosti je krása.

IMG_0954

Na pečené kořenové zelenině je nejlepší to, že můžete použít právě tu, kterou máte rádi, a naopak vynechat takovou, kterou rádi nemáte. Osobně mám nejraději:

  • mrkev
  • petržel
  • celer (bulvu)
  • brambory klasické
  • brambory sladké – batáty
  • červenou řepu
  • cibuli
  • česnek

U pečené kořenové zeleniny je důležité pamatovat na jedno zásadní pravidlo! A tím je, že každá zelenina se peče různě dlouho. Tento fakt lze velmi snadno a lehce obejít tím, že si ji nachystáte na pečení v různých velikostech. Například batáty (sladké brambory) jsou upečené vždy jako první, proto je krájím na největší kousky oproti ostatní zelenině. Mrkev, petržel a řepa naopak trvají nejdéle, proto z nich dělám buď tenké hranolky nebo kolečka. Klasické brambory stačí nakrájet na měsíčky, nebo trošku širší hranolky.

IMG_0873

Osobně se mi nejvíce osvědčily dvě metody ochucení.

  1. Zelenina „na čisto“ směs tymiánu, římského kmínu, hrubozrnné soli, pepře, olivový olej.
    Tymián s kmínem a pepřem lahodně doplňují a vyzdvihují chuť zeleniny. Hrubozrnná sůl nasolí zeleninu tak akorát, aby pustila vodu a vypekla se právě tak akorát. A nakonec olivový olej (cca 2 lžíce) pomohou spojit všechny chutě a díky němu zelenina dokáže krásně zezlátnout a zhnědnout a přitom si zachová určitou vláhu (není moc vysušená).
  2. Zelenina „exkluzivní“ směs tymiánu, římského kmínu, hrubozrnné soli, pepře, olivového oleje + lžíce omáčky TAMARI a lžičky kurkumy.
    Tamari je druh sojové omáčky, která je dost slaná (můžete koupit například u countrylife), tuhle omáčku používám jako dochucovadlo místo soli. Při její používání si dávejte na další dosolování pozor! Pro začátečníky doporučuji před pečením nesolit vůbec, ale raději až po upečení, přeci jen si musí každý zvyknout na chuť a intenzitu tamari omáčky. Kurkumu přidávám hned ze dvou důvodů. Jedním je zlatavá barva zeleniny po upečení (popravdě také před upečením) a druhým je dokonalá chuť.

Příprava a postup pro 1 plech zeleniny (cca 4 porce):

  • 1 velký batát
  • 3-4 klasické brambory
  • 3-4 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 celer
  • 1 červená řepa

Vybranou kořenovou zeleninu očistěte od slupek, nakrájejte na kostičky, hranolky nebo kousky. Batáty nakrájejte na největší kousky, na o něco menší klasické brambory a nejmenší všechnu ostatní zeleninu. Směs smíchejte v míse se 2 lžícemi oleje, 1 lžící tamari omáčky a posypte 1 lžičkou koření (tymián a další koření, viz výše). Nezapomeňte, pokud jste se rozhodli pro směs s tamari omáčkou – MÁLO SOLTE! Hrubozrnné soli dejte opravdu jen špetku. Zeleninu pořádně promíchejte s kořením a olejem.

Plech si vyložte pečícím papírem a zeleninu na něj navrstvěte. Doporučuji, abyste směs na plech vyskládali tak, aby přebytečný olej a tamari zůstali v míse (pro případy, když neodhadnete množství, ulije se vám ruka a podobně).  Zeleninu vložíme do vyhřáté trouby na 220 °C a pečeme ji cca 30 minut (dozlatova). Jestli je zelenina hotová poznáte pomocí vidličky (zelenina je po propíchnutí vidličkou měkká).  Já mám ráda zeleninu obzvláště vypečenou, a proto ji dávám na posledních 5 minut opéct se shora na 250 °C. V tomto případě ale neodcházejte od trouby, zelenina by se vám mohla rychle spálit ;-).

TIP:

Přijde vám zelenina málo? Udělejte si k ní letní salát, grilovaný lilek nebo pro masaře kousek přírodního kuřecího řízku.
Co však takovou zeleninu obzvláště doplní je SOJANÉZA – náhražka klasické majonézy. Nejsou v ní vajíčka ale tofu. Koupit si ji můžete v Tescu, Glóbusu, nebo ve zdravé výživě.

A jakou pečenou zeleninu máte rádi vy?

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky