Babiččina nádivka

IMG_1767

Co se v mládí naučíme, ve stáří, jako když najdeme. Miluju přísloví. A tohle se přesně hodí k tomu, abych vám přiblížila, jak se dnešní recept dostal až na blog:-). Když jsem byla malá, jezdívali jsme s rodinkou téměř každou neděli k babičce na oběd. Babička vždy připravila nějaký typicky český pokrm, který s láskou uvařila. Společně jsme pak hodovali u jednoho stolu, povídali si a trávili krásné chvíle. Velmi ráda na tyto momenty vzpomínám. Jedním z mých nejoblíbenějších nedělních jídel bylo kuře s nádivkou. A ano, tušíte správně, dnes bude řeč o receptu na pravou českou nádivku, jakou dělávala má babička. Musím se přiznat, trošku jsem ji inovovala, podle své chuti. Princip však zůstal stejný. Chcete-li, pojďte se semnou zasnít, ochutnat a uvařit.

IMG_1769

Nádivka je spíše velikonoční pokrm. Nadívání je speciální technologie přípravy pokrmu, kdy takřka cokoliv, můžete naplnit čímkoliv. Tento způsob přípravy jídel je snad nejstarším vůbec, zmínky jsou o něm již v kuchařkách Římanů. I naše slavná paní kuchařka, kterou mnozí bereme za vzor, Magdaléna Dobromila Rettigová tuto technologii používala a napsala o nich ve své kuchařce. Dnes vám však ukážu nádivku trošku jinak – upečenou samostatně. Nicméně dejte ji šanci. Čeká vás totiž vynikající a nevšední příloha, kterou pokud budete chtít, můžete dát i do kuřete. Má oblíbená metoda je však tato a navíc – můžu si jí dát bez masa, což jako částečný vegetarián beru jako největší přidanou hodnotu.

Babiččina nádivka:
Na jednu dortovou formu o průměru 24 cm (6-8 porcí)

  • 10 rohlíků (nejlépe včerejších)
  • 10 vajec
  • hrst čerstvé petrželky
  • hrst čerstvé bazalky
  • 150 g másla
  • 200 ml mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Začněte tím, že si rozehřejete troubu na 170°C. Máslem si vymažte dortovou formu a zbytek rozpusťte, za chvilku ho budete potřebovat. Rohlíky si nakrájejte na malé kostičky, cca 1×1 cm, zalejte je mlékem a nechte, ať hezky nasáknou veškerou vlhkost. Pak z rohlíků jemně vymačkejte přebytečné mléko. Cílem je, aby kousky byly vlhké, ne rozmočené. Nyní můžete na rohlíky nalít zbylé máslo. Rozdělte si žloutky od bílků a žloutky smíchejte s rohlíky. Přidejte nasekané bylinky, posolte a popepřete směs a nastrouhejte na ni cca lžičku muškátového oříšku. Přidejte prášek do pečiva a směs promíchejte tak, ať se vše hezky spojí. V další míse si vyšlehejte sníh a ten pak pomalu vmíchejte do směsi se žloutky tak, aby zůstala hezky nadýchaná. Vytvořenou směs dejte do pečící formy a pečte v troubě na 170°C cca 45 minut. Nádivka hezky zhnědne, a že je hotová, poznáte podle toho, když do ní píchnete párátkem, zůstane po vytažení suché.

před vložením do trouby

IMG_1766

Pokud přemýšlíte nad tím, že je v receptu použito mnoho rohlíků a vajec, chápu. Co si však ze studií babiččiného pečení nejvíc pamatuji je, jak mi asi 1000x opakovala, že správná a poctivá nádivka je ta, kde na 1 rohlík použijete 1 vejce. Výsledek stojí za to!

IMG_1768

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *