Proteinový koktejl

DSCN8356

Už před několika lety jsem se naučila chodit pravidelně cvičit. Když říkám pravidelně, myslím 2-3x týdně, pokud tedy okolnosti dovolí. Zpravidla chodím cvičit odpoledne po práci nebo večer a když dorazím po cvičení domů, nemám už hlad nebo se mi nechce na večer připravovat jídlo. V těchto situacích nejraději sahám po proteinovém koktejlu, který mám připravený během chvilky. Domácí proteinový nápoj mě napadlo si udělat, když mi došel můj oblíbený kupovaný v prášku a nebyl delší dobu nikde k sehnání. Pátrala jsem po tom, z čeho se takové prášky vyrábí. Mám na mysli ty nejkvalitnější doplňky stravy rostlinného původu v raw kvalitě, nikoliv chemické syrovátkové směsi s umělými příchutěmi.

Mým nejoblíbenějším kupovaným práškem je RAW protein od Garden of Life. Po prostudování jeho složení jsem zjistila, že se skládá z velké části z různých semínek (chia, konopná, slunečnicová, dýňová…). Namíchala jsem si tedy semínka, která mám doma a vytvořila si vlastní koktejl. Je hutnější a sytější než ten v prášku a určitě nemá tak přesně vyvážené nutriční hodnoty jako profesionální kupované proteiny. Nic méně v jedné dávce obsahuje přibližně 18 g bílkovin, což představuje 33 % doporučené denní dávky. Kotejl je také plný vitamínů (především E a B) a minerálů (hořčík, draslík, fosfor, vápník), díky čemuž má blahodárné účinky na pleť, vlasy a nehty.

Jeho menší nevýhodou je, že k přípravě potřebujete výkonný mixér a nestačí vám si jej vzít sebou do shakeru, v šatně zalít vodou a protřepat. Nedoporučuji ho ani připravovat předem, protože by změnil chuť a hlavně by díky obsahu lněných a chia semínek zgelovatěl. Tento nápoj si tedy musíte připravit čerstvý až doma po návratu ze cvičení. I přesto jsem si ho však velmi oblíbila a často si jej dělám i v dny, kdy necvičím a mám jen malý hlad, nechce se mi připravovat večeře nebo mám prázdnou lednici.

Ingredience při přípravě neodměřuji, ale přidávám je od oka po lžicích. Pro představu jsem vám však napsala orientační množství jednotlivých složek. Často experimentuji, měním poměry a zkouším nové přísady. Občas se mi podaří vytvořit kombinaci tak lahodnou, že je pro mě doslova desertem. Kromě níže uvedených ingrediencí se do koktejlu také hodí skořice, fíky, nabobtnaná pohanka, jáhlové vločky, quinoové vločky, kokos a všechny druhy oříškových másel.

DSCN8349

DSCN8353

DSCN8364

Ingredience:
10 g konopného semínka
10 g lněného semínka
10 g chia semínka
10 g ovesných vločekh
10 g nepraženého kakaa
1 větší lžička burákového máslo
1 zralý banán
6 datlí
300 ml vody nebo rostlinného mléka

Postup:
Všechny ingredience vložte do mixéru a dohladka rozmixujte. Pokud nemáte opravdu výkonný mixér, doporučuji nejprve promixovat suché ingredience a poté přidat ostatní. Mixování také půjde lépe, pokud si datle předem nakrájíte na menší kousky a namočíte (alespoň na 10 minut). Doporučuji nápoj podávat ve vysoké sklenici s brčkem a pár kostkami ledu.

DSCN8369

DSCN8377

TIP: Všechny suché ingredienci si můžete odměřit a nadávkovat do malých krabiček předem. Když budete koktejl potřebovat, přidáte jen burákové máslo, banán a tekutinu. Pokud se z nějakého důvodu snažíte snížit příjem sacharidů, vynechejte v receptu banán, který je na ně bohatý.

Co jíte nebo pijete po cvičení vy?