RAW pralinky

úvod

V tomto předvánočním období většina mých kamarádek střádá recepty na cukroví a počítá druhy, které bude péct. Já jsem pečení cukroví na chuť zatím nepřišla a letos se poprvé chystám péct perníčky a linecké, aby to doma „aspoň vonělo“, jak se říká. S mamkou jsme sice napekly za můj život stovky plechů cukroví, ale moje práce spočívala pouze ve vykrajování a zdobení. Nějaké zkušenosti jsem tedy jako pomocníček při pečení nasbírala a je mi taky jasné, že si tím zaneřádím celou kuchyň a že se budu proklínat, do čeho jsem se to zase pustila. Ale i přesto jsem odhodlaná a chci to zkusit. Kromě toho však budu dělat i výborné raw pralinky, které jsem nedávno vymyslela a odzkoušela. Baví mě totiž hledat zdravější varianty desertů, ať už raw, veganské, bezlepkové nebo třeba jen ze špaldové mouky.

V tomto receptu najdete celkem šest různých druhů pralinek, přičemž každá chutná jinak a snad všichni si mezi nimi najdou svou oblíbenou. Tyto pralinky jsou opravdu výborné a na mém vánočním stole nebudou chybět. Pokud nechcete dělat všechny druhy a rozhodnete se vyzkoušet jen některé, tak bych vám za mě doporučila především kakaovou s pomerančem a meruňkovou s pistáciemi. I přesto, že mezi ingrediencemi najdete samé zdravé a přírodní suroviny, konzumujte pralinky s rozvahou. Kombinace ořechů a ovoce totiž zatěžuje trávící systém. Berte to tedy tak, že si dáváte zdravější verzi desertu, ale nemyslete si, že čím více toho sníte, tím lépe.

Při přípravě se neobejdete bez mixéru, který je vhodný na sekání potravin. Potřebujete tedy sekáček nebo tzv. food procesor. Vystačíte si i s ručním mixérem, ke kterému máte nádobu na sekání (chopper). Mixování si usnadníte tím, že vždy nejprve rozmixujete oříšky s dalšími suchými ingrediencemi a až poté přidáte další ingredience.

1

2

Ingredience:

Kokosové
90 g kokosového másla
60 g strouhaného kokosu
50 g kešu
20 g kokosového oleje
3 lžíce agáve/rýžového sirupu (30 g)
50 g kokosu na obalení

Kakaové s pomerančem
50 g mandlí
50 g lískových ořechů
50 g rozinek
50 g datlí
20 g nepraženého kakaa
2 lžíce javorového sirupu (20 g)
Kůra z jednoho pomeranče
Špetka hřebíčku a skořice
10 g nepraženého kakaa na obalení

Matcha s citronem
110 g kešu
90 g kokosového másla
20 g kokosové mouky
20 g kokosového oleje
1 balení matcha
Šťáva a kůra z ½ citronu
1 lžíce agáve (10 g)
Špetka soli

Mandlové se skořicí
110 g datlí
110 g mandlí
10 g kokosového oleje
1 lžíce agáve (10 g)
2 lžičky skořice (6 g)
Špetka soli

Meruňkové s pistáciemi
100 g sušených meruněk
20 g kokosového oleje
100 g mandlí
Kůra z jednoho citronu
Špetka soli
30 g mletých pistácií na obalení

Brusinkové
110 g vlašských ořechů
110 g brusinek
15 g kokosového másla
Šťáva z ½ citronu
Špetka skořice
5 g skořice na obalení

Postup:
Příprava pralinek je jednoduchá a u všech stejná. Nejprve vložte do mixéru všechny suché ingredience a rozmixujte je. Poté přidejte zbylé ingredience a mixujte, až se vše spojí a získáte směs, ze které půjdou tvarovat kuličky. Jestli se bude hmota drolit a rozpadat, přidejte trochu kokosového oleje nebo sirupu a znovu promixujte. Při tvarování si alespoň ze začátku pomozte váhou a tvarujte kuličky o hmotnosti 10 gramů. Díky tomu získáte od každého druhu minimálně 23 pralinek. Větší kuličky nedoporučuji, díky vysokému obsahu ořechů a sušeného ovoce jsou poměrně syté. Hotové pralinky dle druhu obalte v drcených oříšcích, kokosu, skořici či kakau. Pralinky obalované v kakau a skořici doporučuji uložit do malých papírových košíčků, jelikož by bez nich ušpinily další pralinky.

Pralinky skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte je nejlépe do 14 dní. Můžete je i zamrazit a tak vydrží zhruba 2 – 3 měsíce.

TIP: Jestli vás nebaví kuličky, zkuste i jiné tvary. Každou směs můžete vyválet i na placku a vykrajovat z ní libovolné tvary.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *