Matcha tea

Japonský zelený čaj, který má hned několik specifických vlastností a je velmi blahodárný pro organismus. Znáte ho? Dnes mám pro vás připravený článek, ve kterém si odkryjeme tajemství tohoto zeleného prášku.

matcha-tea_

Nejprve bych začala základními charakteristickými rysy, které Matcha tea má. Nejedná se o klasický zelený čaj, který jsme zvyklí louhovat v horké vodě, nýbrž o jemně namletý zelený prášek, který se ve vodě rozpouští. Výroba tohoto čaje je velmi sofistikovaná a vyvíjela se po několik století v Japonsku. Charakteristickou sytě zelenou barvu, kterou Matcha tea má, získává díky tomu, že z velké části doby růstu je rostlina zastíněná. Dá se dokonce říct, že čaj je, po jistou dobu, pěstován ve tmě. Díky tomu, že má rostlina malé, takřka nulové světlo dochází k omezení fotosyntézy a zároveň zvýšení produkce chlorofylu. Díky stínění se v rostlině také zvýší obsah theinu, což je aminokyselina, která udává specifickou chuť čaje. Čajové lístky matchy je nejvhodnější mlít na jemný prášek, a to je také jeho výsledná forma, v jaké se s ním můžete setkat.

Matcha_tea_prášekHistorie tohoto čaje začíná již okolo 12. století a pojí se s ním několik tradic, hlavně u budhistů je spojován s rituálem klidu a meditací. V České republice se na výsluní dostal spíše pro jeho skvělé účinky na organismus nesoucí se ruku v ruce s rostoucí oblibou pro zdravou výživu, vařením raw a veganským životním stylem.

Osobně jsem matchu objevila náhodou, když jsem studovala nové recepty na internetu a zaujaly mne podivně zelené lívance a palačinky. Zelená barva pro tyto pokrmy je tak netypická, až ve mně vzbudila obří zvědavost, proč proboha lidé sypou nějaký zelený prášek do jídla:-)?. Matcha tea se dá použít takřka do všeho, do smoothie, do různých receptů, kde se používá mouka, já ho ráda piji i jen tak, jako studený zelený čaj. Pro vás, kteří máte rádi kávu, ale rádi byste ji částečně nahradili jiným nápojem, matcha je to pravé!

Matcha má hned několik velmi blahodárných účinků  na organismus. Mezi hlavní patří:

  • Relaxační účinky, redukce stresu
  • Snížení únavy, zvýšení výkonnosti
  • Je plný antioxidantů, údajně jich obsahuje 17x více než borůvky a 26x více než Acai
  • Pomáhá při snižování hmotnosti (redukční dietě)
  • Vyrovnává pH a detoxikuje organismus
  • Výborná náhrada kávy – dodává energii

Jedna z lahodných věcí, kterou si z Matcha tea můžete připravit je Matcha latte nebo kapučíno. Jeho přípravu zvládnete všichni a navíc je opravdu lahodné.

Matcha latte

matcha latté

Ingredience:

  • 2g matcha prášku (1 sáček)
  • 150 ml horkého mléka (mým oblíbencem je rostlinné kokosové, na které již brzy bude recept na blogu)
  • 100 ml horké vody
  • lžička medu

Horké mléko zpěňte v ručním zpěňovači, nebo ručním šlehačem. V hrnku, nebo jákekoliv misce bokem rozmíchejte prášek s horkou vodou. Abyste docílili krásného barevného efektu, použíjte pro výsledný nápoj vyšší sklenici. Do sklenice nejprve nalejte našlehané mléko a do něj pak pomalu vlévejte zelený čaj. Když pro nalévání použijete lžíci, po které necháte čaj stékat a dáte si na čas, pak se vám čaj s mlékem hned nespojí a získáte krásný barevný efekt.

Můžete samozřejmě zvolit opačný postup, který je na obrázku výše. Mléčnou pěnu naléváte do čaje a nakreslíte si tak, třeba i obrázek:-). Bohužel pěnu, na jakou jste zvyklí z kavárny získáte pouze z kravského mléka, nebo sojového.

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky