Proteinové těstoviny

DSCN8402

Inspiraci pro toto jídlo jsem našla v receptu od Deliciously Elly z její první knížky Lahodně s Ellou, ve které připravuje těstoviny s omáčkou na boloňský způsob s kořenovou zeleninou a čočkou. Dlouho jsem hledala odvahu tento recept vyzkoušet, protože kombinace tradiční italské omáčky a čočky mi připadala šílená. Její recepty mne však zatím vždy příjemně překvapily, a proto jsem sebrala odvahu a pustila se i do tohoto.

Jídlo bylo výborné! Původní recept je však poměrně náročný na ingredience i na čas. Proto jsem jej přetvořila podle sebe tak, aby byl vhodný pro rychlý oběd nebo večeři. Největší zjednodušení představuje použití hotového suga, jehož zásobu jsem si připravila na konci léta dle mého receptu. Pokud domácí sugo nemáte, snadno jej seženete v obchodech. Hledejte však kvalitní produkty bez zbytečných přidaných látek, konzervantů a barviv. Doporučuji například výrobky značky Alnatura, DM BIO, Tesco Finest a  M&S. Případně si můžete rajčatový základ pro omáčku připravit sami z konzervovaných rajčat, dle postupu, který je součástí následujícího receptu.

DSCN8400

DSCN8404

Ingredience (na 4 porce):
250 g špaldových těstovin
200 g červené čočky
1 balení zelených oliv
1 balení černých oliv
sůl, pepř, oregano
1 větší sklenice rajčatového suga (cca 400 – 500 ml) nebo:
1 lžíce olivového oleje
1 větší cibule nadrobno nakrájená
2 stroužky česneku nakrájené na plátky
1 mrkev nastrouhaná najemno
1 plechovka krájených rajčat
sůl, pepř, oregano, balsamico

Postup:
Pokud máte k dispozici hotové sugo, příprava jídla bude velmi jednoduchá a rychlá. Do hluboké pánve s nepřilnavým povrchem vlijte sugo, přidejte hrnek vody a propláchnutou červenou čočku. Směs vařte do změknutí čočky, zabere to 10 – 20 minut. Během si nakrájejte na poloviny zelené i černé olivy a ke konci varu je přidejte k čočce a nechte krátce povařit. Směs dochuťte solí, pepřem a oregánem.

Pokud si budete rajčatovou omáčku připravovat sami, tak na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek a nechte jej asi půl minuty prohřát v horkém oleji. Poté přidejte mrkev a krátce ji na pánvi restujte (asi 2 – 3 minuty). Vše zalijte krájenými rajčaty z plechovky, přiveďte k varu a nechte zhruba 5 minut probublávat na nízkém plamenu. Ke konci přidejte dle chuti sůl, pepř a oregano. Pokud se vám zdá omáčka mdlá nebo nakyslá, přidejte lžičku až dvě balsamica.

Těstoviny uvařte v osolené vodě dle návodu, sceďte a promíchejte s hotovou omáčkou. K jídlu se perfektně hodí salát z rukoly a cherry rajčátek s jednoduchou zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře.

TIP:
Jídlo se perfektně hodí jako oběd do práce. Nachystejte si jej večer do uzavíratelné krabičky, kterou ráno jen hodíte do tašky před odchodem do práce.

Jaký je váš oblíbený recept na rychlý oběd nebo večeři?

Více komentářů