Vietnamské závitky

výsledek

Jednou z mých oblíbených kuchyní je Asijská. Je jednoduchá, snadná, dobře stravitelná, plná zeleniny (která je zdravá). Asie se vyznačuje sice specifickými surovinami, ale když si jimi jednou vybavíte svou spižírnu, máte vystaráno na dlouhou dobu. Pokud si tedy také rádi pochutnáte na sushi, závitcích, polévce PHO a dalších Asijských specialitách, určitě zainvestujte do základních surovin, které se v jejich receptech opakují. Dnes jsem si pro vás připravila recept na vietnamské závitky, které jsou čerstvé, nesmažené, jejich příprava je jednoduchá a chuť vynikající.

Příprava závitků je velmi zábavná a kreativní. Výhoda je, že si je můžete naplnit takřka čímkoliv, co vám chutná. Já jsem s přáteli připravovala závitky krevetové a kuřecí. Můžete je však připravit také s vaječnou omeletou, hovězím masem, lososem nebo prostě jen zeleninové. Důležité je myslet na to, že bílkovinová náplň (maso, omeleta) je spolu s bylinkami nosič chuti. Když si připravíte závitky pouze zeleninové, doporučuji je pokapat i zevnitř sojovou omáčkou, tamari, či rybí omáčkou. Jinak se může stát, že budou plané.

Základem závitků je rýžový papír, který koupíte v téměř každém supermarketu (většinou v sekci orientálních potravin, najdete tam i různé sojové omáčky, suroviny pro výrobu sushi atd.), rýžové nudle, bylinky (hlavně koriandr a máta) a zelenina.

K závitkům si také můžete připravit omáčku, do které se pak závitky namáčí.

SUROVINY NA ZÁVITKY:
  • Rýžový papír
  • Rýžové nudle
  • Zelenina nakrájená na tenké plátky (mrkev, cuketa, okurka, paprika, salát, chřest, ředkev…)
  • Vaječná omeleta (ze 4 vajec), kuřecí maso (100 g), krevety (100 g)
  • Sezamové semínko (černé, bílé)
  • Bylinky (máta, koriandr, pažitka)
  • Olivový olej na osmažení kuřecího masa
  • Sojová a rybí vietnamská omáčka na dochucení masa
  • Citrón na ochucení krevet
  • Sůl, pepř
ZÁKLADNÍ OCTOVÁ OMÁČKA:
  • 4 lžíce vietnamské rybí omáčky
  • 2 lžíce klasického octa
  • 1 a ½ lžíce cukru
  • ½ hlávky česneku
  • 3 čerstvé feferonky (můžou být i sušené, ale musíte je nechat chvíli louhovat ve vodě)
  • Hrnek horké vody
OMÁČKA BURÁKOVÁ:

Omáčka je úplně stejná, jako u soba nudlí – viz Hančin recept na soba nudle.

  • Šťáva z jedné limetky
  • 2 lžíce jemného arašídového másla
  • 2 lžíce pasty tahini
  • 1 lžíce omáčky tamari
  • 2 – 3 lžíce vody
  • 1 lisovaný stroužek česneku
  • Sůl, pepř, cayenský pepř

suroviny

POSTUP:

Nejprve si připravte všechny suroviny, kterými chcete závitky plnit. Oblíbenou zeleninu nakrájejte na tenké nudličky o délce max 8 cm. Uvařte si rýžové nudle dle návodu na obale.

Když jste se rozhodli dělat krevetové závitky a krevety jste si koupili mražené, stačí je pouze zalít horkou vodou a nechat je pozvolna rozmrznout. Když jsou růžové, znamená, že již prošly varem a jsou tepelně zpracované. Syrové mají vždy šedou barvu. Kdybyste krevety dlouho vařili, nebo smažili, pak by zbytečně ztvrdly a nebyly by dobré. Pokud přesto nevěříte mraženým, můžete je povařit, maximálně však 30 vteřin. Krevety následně zceďte, zchlaďte a zakapejte šťávou z půlky citrónu.

Kuřecí maso, doporučuji kuřecí prsa, očistěte od bílých šlach. Omyjte ho, osolte, opepřete a restujte zprudka na olivovém oleji. Než kuřecí maso otočíte (ale již bude osmaženo z jedné strany), nalejte na něj dvě lžíce sojové omáčky a lžíci rybí vietnamské omáčky. Tím docílíte toho, že maso bude pevné a zároveň křehké. Maso takto „duste“ cca 5 minut. Po vychlazení jej nakrájejte na tenké plátky.

Omeletu připravíte klasicky. Vajíčka rozmíchejte v míse, osolte, opepřete. Můžete do ní přidat trochu bylinek, aby byla hezky barevná a dejte ji restovat na pánev. Hotovou omeletu nakrájejte na plátky o rozměru cca 2*8 cm.

NYNÍ JIŽ MÁME SUROVINY NA ZÁVITKY NACHYSTANÉ A MŮŽEME JÍT PLNIT A BALIT.

namáčení papíru
Rýžový papír namočte do vody (max 10-20 s). Papír si položte na pracovní plochu a do spodního středu kruhu naklaďte směs zeleniny, bylinek a trochu nudlí. Viz foto. Do horního středu dejte buď maso, krevety nebo omeletu a posypte ji sezamovým semínkem.

Závitky zabalíte tak, že nejprve spodní část přehnete přes první část náplně, pak zahnete kraje (jakoby jste dělali obálku) a následně část s náplní začnete stáčet. Je potřeba náplň dostatečně zmáčknout tak, aby se vám pak závitky nerozpadly, nebo nebyly poloprázdné.

Množství náplně si odhadnete hned po prvních pár závitcích.

koláž tvorba

PŘEJI MNOHO ÚSPĚCHŮ A ZÁBAVY U BALENÍ A TVOŘENÍ ZÁVITKŮ A DEJTE VĚDĚT, JAK VÁM CHUTNALY.

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *