Pikantní pomazánka z červené čočky

hh

Vymýšlíte pohoštění pro návštěvu a chcete zkusit něco nového? Překvapte své hosty lehce pikantní pomazánkou z červené čočky, pečených paprik a dýňových semínek.

Tato pomazánka je nejen chutná, ale také velmi zdravá. Základem receptu je červená čočka, která představuje kvalitní zdroj bílkovin, železa, selenu, zinku a vitamínu B6. Nezpůsobuje nadýmání a příznivě působí a zažívací trakt. Navíc je uvařená během 10 – 15 minut, aniž by se musela předem namáčet. Dýňové semínko vám pak dodá zejména zinek a nenasycené mastné kyseliny.

Ingredience:
150 g červené loupané čočky
100 g dýňových semínek
4 červené kapie
2 střední cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce rajského protlaku
3 lžíce lněného oleje
1,5 lžičky himalájské soli
špetka čerstvě mletého pepře
špetka chilli

Postup:
Čočku uvařte do měkka a nechte vychladit na pokojovou teplotu. Papriku a cibuli nakrájejte na osminy a promíchejte se lžící oleje. Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 225 °C. Do mixéru vložte dýňová semínka a lehce je rozmixujte a poté přidejte zbývající ingredience. Rozmixujte do vámi požadované struktury a případně přidejte více koření dle chuti.

Pomazánku skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte ji do 3 dnů.

hhhh

hhh

h

TIP: Když pomazánku rozmixujete opravdu dohladka, hodí se skvěle na potření tortil nebo arabského chleba. Nebo přidejte o pár lžic více rajského protlaku a získáte chutný dip.