Rostlinné kokosové mléko

Rostlinná mléka jsou skvělá pro zdraví i na chuť, znáte je? Kupujete si je domů? Když jsem začínala experimentovat s rostlinnými mléky, tak jsem si kupovala hlavně sojová a nebo mandlové v obchodě. Nicméně časem mi došlo, že sice částečné vyřazení laktózy prospívá mému zdraví, na druhou stranu obsah cukru v balených rostlinných mlécích nikoliv. Říkala jsem si, co teď? Při představě, že si budu dělat ranní vločky pouze s vodou, jsem opravdu do výšek neskákala. Musela jsem vymyslet řešení. A to jsem našla díky Hance, která je v hledání informací a inspirací fakt nejlepší. Objevily jsme tak krásu rostlinného mléka, připravovaného doma. Nejvtipnější na něm je to, že jeho příprava i výroba je tak rychlá a snadná, že snad nemůžete nic pokazit.

IMG_3113

IMG_3123

Recept:

  • 1/2 sáčku kokosu
  • 1,5l balené vody
  • mixér
  • jemné sítko/plátýnko

Ano, to je opravdu vše… Ještě potřebujete trochu času a trpělivost a za pár hodin to bude na světě.

První nejdůležitější krok je namočení kokosu do vody. Stačí vám jen část balené vody (zbytek použijete později). Kokos tím uvolní své živiny a chuť do vody a navíc pak půjde hezky rozmixovat. Doporučuji namočit kokos klidně přes noc, pouhá hodina však také stačí (když spěcháte a zapomenete si jej připravit dopředu). Namočený kokos rozmixujte v mixéru. Rozmixovanou směs smíchejte se zbytkem vody z lahve a následně ji přeceďte do mísy. Získáte tak skvěle chutnající i zbarvené mléko. Doporučuji jej uchovávat v lednici ve skleněné lahvi za nepřístupu vzduchu, takto vám vydrží až 4 dny.

IMG_3119

Podobným způsobem můžete tvořit i další mléka, například ořechová. Postup je vždy stejný – namočit, rozmixovat a přecedit. Dejte si však pozor na vodu, kterou při tvorbě mléka používáte, ta totiž určuje, jak dlouho mléko vydrží čerstvé a nezkazí se.

IMG_3122

Říkáte si, co s takovým mlékem? Do čeho a kam jej použít? Máme pro Vás pár tipů:

A pokud je vám líto scezený kokos vyhodit, můžete si z něj připravit například kuličky, které Hanča dělává na vánoce:

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *