Léto už je na svém konci a začíná podzim, což je jedno z mých oblíbených období. Venku je sice chladněji, ale to nás přeci nemůže odradit od toho, ještě si občas ugrilovat nějakou pochoutku. Letos byl pro nás jednoznačným favoritem grilovaný pstruh, u kterého se mi zase odsvědčilo staré dobré pravidlo – v jednoduchosti je krása.
Recept (pro 1 osobu):
- 1 ks čerstvého pstruha (doporučuji nakoupit v Makru, záruka čerstvosti)
- 1 citrón
- čerstvé bylinky na ryby – nejlépe petržel a tymián
- sůl, pepř
- alobal na grilování
- příloha – grilovaná zelenina/brambory
Pstruhy nejprve pořádně omyjte a osušte. Nejlepší je, když pstruha podélně naříznete, a to hned ze dvou důvodů. 1) můžete bylinky dát na více míst a za 2) se vám lépe propeče.
Když máte pstruhy naříznuté, osolte a opepřete je. Nakonec je pořádně naplňte bylinkami a citrónem.
Citrusy se k rybám skvěle hodí, určitě na něj nezapomeňte.
Připravené pstruhy můžete dát na gril. U nás se osvědčily alobalové vaničky, pstruh se nespálil a zároveň se hezky propekl.
Grilujeme cca 20-30 minut, podle intenzity ohně a velikosti pstruha.
Jako nejlepší příloha je grilovaná zelenina a baby brambory. Brambory je lepší před grilováním předvařit, jinak budete muset dlouho čekat, než se vám propečou:-).
Přeji vám dobrou chuť a krásný zbytek babího léta.