London bejbe <3

Cestování je jedna z mých velkých zálib. A když můžu spojit cestování s jídlem, tak jsem v sedmém nebi. Máte také rádi poznávání nových krajin a ochutnávání místních specialit jako já? Londýn je jedno z mých nejoblíbenějších měst, kam se pravidelně a ráda vracím. Je to město plné různých kultur, chutí a lidí z celého světa. V tomto městě najdete celý svět.

IMG_0237

Do Londýna jezdím pravidelně. Poprvé jsem ho navštívila cca před 6 lety s kamarádkou Klárkou. Musím uznat, že mě absolutně dostal, byla to tehdy láska na první pohled. S Klárkou jsme byly ještě studentky na vysoké škole, takže jsme výlet pojaly spíše spořivě. Z tehdejšího výletu se mi kromě vzpomínek na památky, zaryly do paměti 2 zásadní chutě Londýna. Poprvé jsem totiž měla tu čest s koriandrem. V zapadlé restauraci na způsob východní kuchyně (Asie, Vietnam…) jsem si objednala „herb salad“, kterému vévodil koriandr tak, že ani 2 sladké nápoje mi nepomohly překonat jeho chuť. Salát jsem nedojedla a k této bylině jsem si na dlouho vytvořila odpor. Věc číslo dvě a zároveň zásadní zjištění bylo vyzkoušení pravé anglické kuchyně. Objednala jsem si v místním pubu jejich „cake“ s bramborovou kaší a dušenou mrkví. Jedno vám řeknu, maminka mě učila, že na jídlo se neříká fuj. Ale toto jídlo bylo opravdu fuj! Z výletu jsem si tedy odnesla zásadní zjištění. Za prvé, anglická kuchyně je nic moc a za druhé  – NEEXPERIMENTOVAT! Dopadla jsem přesně jako Dona z Beverly Hills, která si ve francouzské restauraci objednala mozeček místo masa:-D.

Časem jsem se samozřejmě „otrkala“ a počtem návštěv (letos vzrostl na číslo 5), jsem zjistila, které části Londýna stojí za to. Naučila jsem se lépe anglicky a už vím, co si objednávám. Místní mi občas ukázali neokoukaná místa, kde se dá skvěle najíst při atmosféře pravé Anglie. Předloni se do mého oblíbeného města navíc přestěhoval můj milovaný bratr, který ví, jakou slabost pro jídlo mám a pár zákoutí mi také ukázal. Pokusím se s vámi podělit o několik skvělých tipů a poznatků, které z Londýna mám, a mohly by vás inspirovat. Budu se těšit na to, že mi třeba další poradíte vy. Každý rok většinou jezdím do Londýna s někým jiným (asi se nikomu nechce 2x na stejné místo). Letos jsem však byla v Londýně, už po druhé,  s kamarádem Jardou a pojali jsme jej vyloženě za kulturně degustační.

Asi se shodneme, že správný začátek dne rovná se dobrá snídaně a dobré kafe, což je podle mě prostě základ! Souhlasíte? Vždy když jsem v Londýně, musím bezpodmínečně zavítat do kavárny Pret a manger, jejichž hlavním poznávacím znakem je, že prodávají čerstvé a organické jídlo. Za jejich máslový croissant, šla bych světa kraj. A muži by šli taky – za ten čokoládový:-).

IMG_0132

IMG_0121

IMG_0052

Na Londýně je nejkrásnější procházka kolem Temže. Moje nejoblíbenější trasa je, když vystoupíte u Big Benu z metra a jdete podél pravého břehu až k London Bridge a Toweru. Na procházce, která je dlouhá několik km (asi 5), můžete vidět nádherná panoramata s památkami, jako například zmiňovaný BigBen, Parlament, London Eye, shakespearovské divadlo, London Bridge, Tower, výhled na City of London a mnoho dalších. Je možnost udělat zastávku v muzeu moderního umění Tate Modern (moc nedoporučuji, snad jen opravdovým nadšencům o moderní umění – vstup zdarma). Po cestě potkáte mnoho street umělců od živých soch po tanečníky, jak tomu bývá často ve velkoměstech. Pokud jste čtenáři a máte rádi knihy, určitě navštivte knihkupectví na místním blešáku. Co mě na této procházce nejvíc baví, je místní street food.

IMG_0197

IMG_0305

Na konci zhruba 1/3 cesty můžete objevit tyrkysový stánek s mexickými tortillami. Tento stánek je součástí sítě restaurací Wahaca, kde jsem byla také vyzkoušet místní kuchyni a musím říct, že kvalita jídla je přímoIMG_0300 jedinečná. Jídlo mají připravené rychle, je opravdu vynikající a o jejich tortilách se mi zdálo tak, že jsem celý víkend po návratu domů koumala, jak si je připravit doma (na recept se můžete těšit). K nachos jsme si objednali místo klasického guacamole čočkový dip, který byl teplý a naprosto dokonalý – doporučuji. Určitě doporučuji stánek i kamennou restauraci, stojí za to si tam zajít.

IMG_0113    IMG_0114

Letos jsme výlet s Jardíkem pojali opravdu požitkářsky, a jeden z největších požitků nás čekal v podobě japonské restaurace Sen nin, do které nás vzal bratr, jako překvapení. Restaurace je zaměřená hlavně na stejky a humry, jídlo vám připraví přímo před vámi na grilu. Těšit se můžete nejen na vynikající jídlo, ale zároveň na šou, kterou kuchař předvádí a místy vás do ní i zapojí.

IMG_0040     IMG_0043

Sen nin najdete v Camden Town, což je bývalý koňský trh, na kterém se nachází trh se vším co si dovedete představit, dokonce i s jídlem. Obvykle jej pravidelně navštěvuji, letos to však nevyšlo. Kousek od Camden Town je nádherná vyhlídka, turisticky neokoukaná a neznámá, dostali jsme na ni tip od číšníka.  Neváhali jsme a šli jsme se po velkém obědě projít. Znáte to, po dobrém jídle je procházka to nejlepší, člověk má pak menší výčitky.

IMG_0047

Jeden další z kulinářských zážitků na nás čekal v restauraci Pho. Tahle restaurace, jako spousta dalších v Londonu má svou vlastní síť. Nedivím se, když přeci něco funguje, proč neučinit rozšíření. V Londonu je opravdu populární mít malé krámky, obchůdky a také restaurace. Pho je vietnamskou restaurací, ve které se zaměřují vyloženě na polévky Pho a vietnamské nudle. Jídelníček neobsahuje moc položek, ale objednané jídlo stojí opravdu za to! Polévka byla vynikající, krásně servírovaná (hlavně mě uchvátila dřevěná vařečka/naběračka). Jako předkrm brácha objednal vegetariánské závitky se sosem z burákového másla. Řeknu vám, to byla slast pro mé chuťové buňky. Pokrmy nejen krásně vypadaly, ale také skvěle voněly a chutnaly – paráda.

IMG_0138     IMG_0140(1)

Jste-li milovníky sushi, tak si určitě nenechte ujít londýnský fast food na sushi – WASABI. Vše, co jsem vyzkoušela bylo velmi dobré. Co si určitě nekupujte, to je ta růžová kulatá věc na fotografii nahoře. Evokovalo mi to dezert, ten to však nebyl. Bylo to opravdu nechutné a táhlo se to jako žvýkačka a chuťově to nepřipomínalo nic…

IMG_0170

V Londýně žije a pobývá mnoho Indů. Mají své čtvrti, restaurace a oblasti (na instagramu jsem postovala fotku s úžasnými mangy, které mi brácha v jedné indické čtvrti koupil). Bráchův šéf – Ind využil situace mé návštěvy a když slyšIMG_0145el, že jdeme společně na oběd, tak se přidal a pozval nás do indické restaurace, kde jsme si dali jejich tradiční indický pokrm. Chuťově bylo jídlo výtečné. Co mě z londýnské indické kuchyně absolutně dostalo, byl indický fast food Kati roll, kde dělali tortily/rolky a mangové jogurtové pití Lassi. Ačkoliv mléčné výrobky IMG_0004moc nekonzumuji, tento drink byl jako ráj na zemi. Něco tak dobrého jsem opravdu dlouho nepila. Kati roll existuje jen na dvou místech na světě, a to v Londonu a New Yorku. A řeknu vám upřímně, jestli se mi někdy splní sen, a pojedu do New Yorku, Kati roll najdu a zajdu si tam:-)!

Doposud jsem psala jen o místech, které jsem navštívila náhodou (díky bráchy). Na svém „have to“ seznamu, respektive, kam musím beIMG_0297zpodmínečně zajít, bylo bistro našeho vzoru v blogování – deliciously elly. Deliciously Ellu s Hankou sledujeme už dobré dva roky, respektive nepamatuji se, kdy jsme začaly. Ella vydala dvě kuchařky a letos, otevřela své (zatím první) bistro. Ella začala jako blogerka a dosáhla přesně toho, čeho bycIMG_0292hom jednou chtěly dosáhnout s Hančou. Je to naše superstár, inspirace, vzor a nejen naše, ale i dalších tisíců lidí, kteří se zajímají o jídlo (především zdravé).  Vzhledem ke všem okolnostem jsem musela její bistro navIMG_0278štívit. V hloubi duše jsem doufala, abych ji tam potkala, což se bohužel nestalo, nevadí, i tak jsem si návštěvu užila. Zkusila jsem poprvé v životě domácí kokosový jogurt se třemi  topingy, laté s rostlinným mlékem a toast s mandlovým máslem. Jarda si dal jen fresh juice a šetřil se na snídani v Pret a manger.

IMG_0283Musím říct, že je dobře, že v Londonu nebydlím. 1) bych za chvíli vážila 2 tuny a za 2) bych byla pořád švorc:-).

Londýn je plný chutí, skvělých chutí. Množství kultur odpovídá množství dobrých restaurací. Pokud se chystáte na výlet do Londýna, doufám, že některé tipy na to, kde se osvěžit/občerstvit vám pomohou. A jaké máte zkušenosti vy? Jaké je vaše oblíbené místo? A co si tam dáváte dobrého k jídlu?

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky