Poslední roky jsem trávila každý víkend v polovině července na festivalu Colours of Ostrava ve společnosti Sarrah a Peti. Tento ročník jsme poprvé vynechali. Přesto se nám podařilo udržet tradici tím, že Sarrah přijela z Prahy do Ostravy na návštěvu a všichni tři jsme si udělali náhradní program. Rozhodla jsem se, že návštěvu využiji tak, že Sarrah vezmeme někam na jídlo a o daném podniku pak napíši recenzi na blogu. Původně jsem plánovala, že budu psát jen o jednom podniku, kde jsem vše poctivě nafotila. Nakonec se to však zvrhlo a navštívili jsme míst více a já jsem se rozhodla, že vám tu napíšu o všech, i když odevšad nemám fotky. Na úvod je důležité ještě dodat, že názor na podniky píšu jen sama za sebe a mé hodnocení je tedy pouze mé vlastní a subjektivní. Sarrah s Peťou by jednotlivá místa možná zhodnotili jinak.
Při výběru místa, kam půjdeme, pro mě bylo důležité, aby měl podnik možnost výběru jídel pro vegetariány a nejlépe i pro vegany. Už dlouho jsem se chtěla podívat do nových bister v centru Ostravy – Hogo Fogo a Fresh Freaks, které tyto možnosti mají. Měla jsem tedy rychle jasno, kam Sarrah s Peťou vezmu. Obě bistra jsou blízko sebe v centru města u Stodolní ulice. Zvolila jsem Hogo Fogo, které mě dle stránek a recenzí na internetu více zaujalo. Abychom šli na jistotu, udělala jsem pro nás rezervaci – což byl dobrý nápad, bylo tam plno.
Už při příchodu mne příjemně zaujala venkovní image bistra Hogo Fogo. Před vchodem mají pár židliček postavených jen tak na chodníku u cesty, což připomíná pařížské uličky. Majitelé si dali záležet i na vzhledu interiéru, který působil velmi příjemně, čistě, vzdušně a prosvětleně. Za mě tedy optimální vlastnosti pro místo, kde chci jíst. Styl bistra bych označila jako vintage s hipster nádechem. O podniku s podobným prostředím a moderní nabídkou jídel v Ostravě zatím nevím, takže jsem z toho byla nadšená. Obsluha byla také sympatická a příjemná, bohužel ale trochu zmatená. Byli tam celkem tři číšníci, kteří za námi postupně všichni přišli s otázkou, jestli už máme vybráno. Nic méně zastávám názor, že lepší je zájem přehnaný než nedostatečný.
Restaurace má v nabídce stálé menu, na kterém jsou čtyři hlavní jídla, řada příloh zahrnující různé mňamky jako například celerové hranolky, cibulové kroužky a salát coleslaw. Mají ještě speciální menu, které pravidelně mění každý týden. V týdenním menu najdete polévku, hlavní jídla a deserty. Rozhodli jsme se, že si nedáme hlavní jídlo, ale ochutnáme společně více menších jídel s tím, že pak zajdeme ještě do Fresh Freaks. Objednali jsme si domácí limonády, Peťa pivo, cheesecake z černého rybízu, hummus a flaguette (druh pečiva), celerové hranolky, cibulové kroužky a teplý čedar dip.
Co se týče hodnocení jídla, ostrou kritikou a mlsnými jazýčky neprošel cheesecake. Ten měl chvalitebnou chuť, neměl však správnou cheesecakovou strukturu a hlavně měl velmi vysoký a tuhý korpus. Shodli jsme se na tom, že ten bychom si už znovu nedali. Nutno podotknout, že na cheesecake a hummus nám dali okvětní lístky nějakých květinek, což Sarrah značně iritovalo a odmítla je jíst, takže je z jídla vždy nejprve pečlivě vybrala a naskládala na kraj talířku, čímž do kuchyně poslala jasné sdělení. Kromě cheesecaku byla všechna jídla i limonády výborné. Hlavně hummus měli jemný, výborně dochucený a krásně naservírovaný. Všechna jídla kromě cheesecaku bych si dala znovu a za sebe návštěvu podniku doporučuji. Sama se tam určitě vrátím vyzkoušet další jídla. V rámci hodnocení uděluji 4 z 5 hvězdiček :).
Další zastávkou mělo být bistro Fresh Freaks, jenže… Jakmile jsme vykročili z Hogo Fogo, spatřili jsme nedaleké La petite conversation, což je se Sarrah naše srdcovka z dob minulých. Neodolali jsme a zastavili jsme se tam na belgické pivo a velkou porci pravých belgických hranolek s andaluskou omáčkou. Objednávka hranolek byla nevyhnutelná, byl by to hřích si je tady nedát. Hranolky od lapeca chutnají na tuty stejně jako pravé belgické (I swear :)). Snad se nestalo, abych v lapecu byla a neobjednala si je. Obsluhoval nás sympatický a roztomilý David, rodák z Belgie, který si v Ostravě bistro před několika lety otevřel. V nabídce měl tři různá belgická piva, volba tedy byla jasná – každý jsme si dali jiné. Jako bonus jsme dostali k pivům zdarma talířek opečených minitoustíků s gervaisem, rukolou a cherry rajčátkem, což nás potěšilo.
Bohužel jsem z prostředí měla dojem, že to tam postupem času nějak upadá. To i přes to, že poměrně nedávno nově vymalovali a udělali nový bar. Zklamalo mě, že jsme měli ušmudlaný stůl, což bylo zarážející, protože na stole při našem příchodu již byla nachystaná rezervace pro další lidi, kteří měli přijít o pár hodin později. Celkově by celé místo potřebovalo tak nějak vypucovat a osvěžit. Přátelský přístup a úsměv Davida však vše vynahradil a hodnocení dávám za tuto návštěvu 3,5 z 5.
Jestli to tu neznáte a někdy sem půjdete, zeptejte se obsluhy, jaká mají momentálně belgická piva, a nechte si poradit. K pivu dostanete zdarma drobné pohoštění jako třeba mini toustíky nebo kousky tvrdých sýrů. Upozorňuji však na to, že piva dováží přímo z Belgie a tomu odpovídají i ceny. Jednu třetinku koupíte za 79 Kč. Lapeco má také na každý měsíc speciální program, který najdete na jejich stránkách. Vždy jedno úterý v měsíci podávají „les moules“ a řekla bych, že je dělají nejlepší široko daleko. Zajít si sem na mušle vřele doporučuji, je však nutná rezervace, bývá tam obsazeno dlouho dopředu.
Lehce opivení a příjemně naladění jsme se vydali k další zastávce, tedy do Fresh Freaks. Bohužel jsem podcenila přípravu a kvůli tomu nás nemile překvapila otevírací, respektive zavírací doba bistra. Měli zavřeno 🙁 Co je to za podnik, který má v pátek otevřeno jen do 16:00? Zklamalo mě, že na webových stránkách mají uvedenou neaktuální otevírací dobu. Prostě Ostrava centrum, co na to říct – můj nerv. I přesto si chci na podnik udělat vlastní názor, takže tam plánuji do budoucna zajít. Hodnocení tedy možná někdy příště.
Potřebovali jsme náhradní plán a dostala jsem velmi hloupý nápad, jak se později ukázalo, zajít do Jack’s Burger Bar. Se Sarrah jsme si daly jen drink a Peťa měl hlad, takže si objednal burger. Burger byl vážně obrovský a servírovaný s hranolky a coleslawem, vypadal moc dobře. Peťa jídlo zhodnotil tak, že studenější burger nikdy neměl a že by dal body dolů za neopečenou slaninu. Byl z toho zklamaný, protože při předchozí návštěvě byl prý s burgrem spokojený. Já hodnotím za dost drahé pití, za evidentně nic moc jídlo a nelíbivé prostředí 2,5 z 5. Řekla bych, že podnik ocení spíše pánové, kteří jdou na pivo nebo na drink a nehledají vyloženě gastronomické zážitky.
Zbýval poslední cíl daného dne, splnit coloursovou tradici – udělat si fotky ve fotobudce, která je v OC Karolina. Což jsme splnili na půl, jelikož jsme se Sarrah nebyly spokojeny s našimi podobiznami ani s kvalitou fotky (naše nejtragičtější akce s fotobudkou ever!). Na fotobudku jsme se naštvaly a s Peťou jsme se pak už tedy ani nefotili.
Na spravení nálady jsme se ještě na místě stavili do kavárny a chocolaterie Amali. Na tento podnik jsem narazila díky tomu, že jsem před nějakou dobou zahájila hledání nejlepší horké čokolády v Ostravě a tento podnik zatím zaujímá první místo. Jestli budete mít možnost, stavte se ji sem vyzkoušet. Doporučuji malou porci hořké horké čokolády. Dostane výbornou hustou horkou čokoládu. Je to prakticky rozpuštěná čokoláda s trochou mléka, žádný puding v sáčku zalitý horkou vodou, který dostane ve většině jiných podniků. Všichni jsme si dali tuhle horkou čokoládu a k tomu ještě čokoládový lanýžový dort, abychom toho cukru náhodou neměli málo. Hodnocení 3,5 z 5. Podnik bych doporučila jako alternativu ostatních kaváren v OC, v Amali je to totiž mnohem klidnější a deserty mi přijdou o něco kvalitnější než jinde.
Těsně před domovem jsme to i přes můj odpor zakotvili v Saloon Pubu, jelikož Peťa měl slinu na pivko před spaním a Sarrah ho v tom jako vždy podpořila. Co se týče jídla, tak tento podnik nemůžu hodnotit, měli jsme jen pití. Mají tam pivka z beskydského pivovaru (pro holky třeba borůvkové). A taky mají výborný a obří Aperol Spritz za pouhých 65 Kč. Podniku dávám palec nahoru za velikost aperolu, sympatické, čisté a nekuřácké prostředí. Hodnocení 3 z 5.
Kam byste nás příště poslali? Máte nějaké osvědčené podniky v Ostravě? Uvítám také tipy, kam v Ostravě zajít na dobrou horkou čokoládu.
Odkazy na podniky:
www.hogofogobistro.cz
www.lapeco.cz
www.freshfreaks.cz
www.jacksburgerbar.cz
www.amalichocolaterie.cz
www.saloon-pub.cz