Od malička jsem polévková! Miluji snad všechny druhy, teda kromě těch s koprem:-). Máma i táta nám je doma vařili od útlého děctví a s bráchou jsme na nich vyrostli. Kolikrát nemusím mít žádné hlavní jídlo a polévka je pro mne plně dostačující. Již přeci dávno se ví, že polévka je GRUNT a ostatní špunt.
Dnes jsem si pro Vás připravila krémovou zeleninovou polévku, která zasytí, je zdravá, rychlá a to nejlepší nakonec, uvaříte ji z ingrediencí co dům dal.
Recept:
- 2 větší mrkve nakrájené na kolečka
- 2 petržele
- 1 červená paprika
- 1 menší dýně
- hrst zelených fazolek (cca 150g)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,5 l vody
- lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli, kurkumy, červené papriky
- čerstvý pepř, špetka chilli
- dýňový olej a zelená bylinka na ozdobu
Můj recept obsahuje suroviny, které mám obvykle v lednici nebo v mrazáku celoročně a pravidelně je doplňuji. Kořenová zelenina mi moc chutná a tvoří u mne základ na polévky, ať už zeleninové, nebo třeba na masové vývary. Vy si můžete však svou krémovou polévku vytvořit dle svých oblíbených surovin, nebo pokud chcete servírovat polévku dětem, vynecháte například česnek:-).
Postup:
Nakrájenou cibulku osmahněte na oleji do zlatova. Může se Vám zdát, že se jedná o velké množství tuku, na dvě cibule je to však tak akorát. Aby se cibulka hezky osmahla do zlatova, osolte ji hned, na začátku, když jí vysypete do hrnce. Pustí vodu a bude hezky do zlatova udělaná coby dup. Až máte cibulku hotovou, přidejte česnek a nechte ho jen zlehka ohřát, aby nezhořkl (cca 30 vteřin). Na řadu přichází koření, já mám ráda polévky výrazné, proto bych do uvedeného množství surovin doporučila lžičku kurkumy a červené papriky, špetku chilli a trochu čersvě namletého pepře (ale jak jsem již psala výše, záleží hlavně na vaší chuti). Když koření přidáte ještě před tím, než příjde na řadu zelenina a voda, hezky provoní vaši kuchyň a hlavně uvolní všechny chutě do polévky. Vytvoří prostě lahodnou symfonii. Jinak by se taky mohlo stát, že chuť jednoho koření přebije druhé, a to nechcete. Cílem je, ať se všechny chutě doplňují. Už chybí jen zelenina a voda. Zeleninu nechejte chvilku prohřát s cibulí a kořením, ale ne déle než dvě minuty. Polévku necháte na mírném ohni probublávat, než bude všechna zelenina hezky měkká. Nakonec ji rozmixujte tyčovým mixérem. Teplou polévku ještě můžeme dozdobit dýňovým olejem a zelenou bylinkou.
Ahoj Anežko, díky za komentář:-). Ony to ve skutečnosti jsou „skoro“ kolečka. Víceúhelníkový vzhled způsobila ostrá škrabka a pevná ruka! Vliv na chuť to samozřejmě nemá, nemusíš se bát:-)