Kurkuma latte

DSCN6320

Slyšeli jste už o tomto zázraku? Jedná se o lahodný nápoj z kurkumy a mléka, který bývá označován díky svým účinkům a zlatavé barvě jako „zlaté mléko“. Osobně si ho nejvíce užívám ve večerních hodinách, kdy už mám vše hotovo a chystám se pomalu spát. Nápoj se doporučuje konzumovat právě v této době, jelikož večer má údajně největší efekt na lidský organismus. Dopřát si jej však můžete kdykoliv během dne a také si ho výborně vychutnáte, třeba místo vaší odpolední kávy. Díky jeho účinkům bych ho doporučila pít zejména v období, kdy cítíte, že na Vás jak se říká „něco leze“, nebo jako prevenci nachlazení v sychravém počasí.

Jak z názvu vyplývá, tak hlavní složkou nápoje je kurkuma. Toto koření patří mezi zázvorovité a v původní podobě se jedná o podzemní oddenek, který se suší a drtí na jemný prášek. Léčebných účinků kurkumy, které jsou dnes již vědecky ověřené, bylo využíváno již v rámci ajurvédské medicíny ve starověké Indii a později i v čínské medicíně. Jako hlavní aktivní složka byl identifikován kurkumin s více jak 150 léčebnými účinky. Mezi ně patří například antioxidační, protizánětlivé, protirakovinné, antiseptické a analgetické (tj. protibolestivé) vlastnosti.

Další účinky kurkuminu:
– posílení imunity,
– ochrana buněk proti stárnutí,
– podpora trávení a metabolismu,
– regulace zažívání,
– pozitivní vliv na kožní onemocnění,
– zlepšování paměti a funkcí mozku,
– detoxikace a zlepšení funkce jater,
– regulace hladiny cholesterolu,
– příznivý účinek na neurologická onemocnění,
– snižování vysokého tlaku,
– snižování hladiny triglyceridů,
– podpora snižování hmotnosti ad.

hotov
Kurkumin má velmi nízkou vstřebatelnost a rozpustnost v tucích. Obojí se však dá velmi snadno odbourat černým pepřem a zdravým rostlinným tukem. Černý pepř díky obsaženému alkaloidu piperinu zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu a umocňuje tak jeho účinky až 1000x. Je však důležité zachovat množství kurkumy a pepře v poměru 4:1, aby bylo dosaženo maximálního účinku. Podobně funguje také zázvor, a proto je dobré ho do nápoje přidat. Kurkumin je rozpustný v tucích, bez kterých se neumí správně rozpustit a zhoršuje se tak jeho absorpce do těla. Je tedy důležité do nápoje přimíchat kvalitní rostlinný tuk, například kokosový olej.

Nápoj se připravuje tradičně dle ajurvédy z pasty, kterou si můžete jednoduše udělat doma. Výhodou kurkumy je, že nereaguje na teplo a kvalita i množství účinných látek tak během varu zůstávají bez újmy. Nemusíte se tedy bát kurkumovou pastu povařit potřebně dlouho až do zhoustnutí.

DSCN6312
Kurkumová pasta
Ingredience :

4 lžícky kurkumy (20 g)
1 lžíce čerstvě namletého pepře (5 g)
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky sušeného mletého zázvoru
¼ lžičky mleté vanilky
¾ hrnku balené nebo filtrované vody (180 ml)
1 lžíce kokosového oleje

Postup:
Všechny suché ingredience smíchejte v kastrůlku a přidejte vodu. Směs povařte na mírném ohni 5 – 10 minut, dokud nezhoustne. Směs nechte lehce zchladnout klidně až na pokojovou teplotu, a pak vmíchejte kokosový olej. Zcela vychladlou směs přendejte do malé uzavíratelné skleničky a uchovávejte v lednici. Pastu můžete používat přibližně 14 dní, potom začne měnit vůni, a tak poznáte, že už není dobrá.

TIP: Vyrobenou pastu můžete zamrazit a používat ji ještě déle. Čerstvou vychlazenou pastu zmrazte ve formě na ledové kostky a uchovávejte ji v mrazničce. Takto vám vydrží zhruba 3 měsíce.

5

7

Kromě pasty se dá nápoj připravit i z namíchané suché směsi, kterou jsem u nás v obchodech našla dostupnou zatím jen od značky Sonnentor (toto není placená reklama :)). V tomto případě je postup takový, že lžičku prášku rozmícháte v ohřátém mléce. Nápoj z této směsi mi také chutná a používám ho zejména v práci, nebo když dostanu na kurkuma latte chuť v době, kdy právě nemám v lednici hotovou pastu. Směs však neobsahuje žádný tuk, proto doporučuji přidat do teplého mléka ještě kokosový olej. Tuto suchou směs si můžete také snadno vyrobit doma smícháním vybraného koření.

Kurkumový prášek
Na jeho přípravu smíchejte všechny suché ingredience, které jsou potřeba pro přípravu kurkumové pasty (viz výše). Takto připravenou sypkou směs skladujte v suchu, nejlépe v roztomilé dózičce.

Příprava nápoje
Ohřejte 250 ml rostlinného mléka, ale nepřekročte bod varu, ať nezničíte zdraví prospěšné látky v mléce. Rostlinné mléko si můžete snadno připravit doma. Nejvíce mi chutná kurkuma v kombinaci s kokosovým, makovým a sójovým mlékem. Použít můžete samozřejmě i rostlinné mléko kupované. Vybírejte však takové, které má co nejméně ingrediencí a není uměle doslazované. Nápoj si totiž můžete sami osladit dle chuti zdravěji třeba kokosovým cukrem, medem nebo javorovým sirupem. V ohřátém mléce rozmíchejte lžičku kurkumové pasty nebo prášku a oslaďte. Pokud připravujete nápoj ze suché směsi, přidejte ještě ¼ lžičky kokosového oleje.

Na poprvé jsem byla chutí překvapená a nevěděla jsem, co si o tom mám vlastně myslet (přeci jen je v tom pepř!). Po pár doušcích jsem si na chuť zvykla a postupně jsem si ji zamilovala. Nápoj jsem servírovala i přátelům, kterým také chutnal (dokonce si sami přidali). Nepodařilo se mi zjisti, jestli je nějaký rozdíl v účincích „zlatého mléka“ připraveného z pasty a z prášku. Dle chutí je však latte připravené z pasty o něco jemnější a takové poctivější, práce s její přípravou se tedy vyplatí. Nebojte se složení a vyzkoušejte zlaté mléko třeba při nachlazení místo zázvorového čaje.

Pili jste již toto zlaté mléko? Chutná vám?