Jak si zlepšit zdraví za pár dní

Krásný den všem, kteří jste si přišli přečíst dnešní malé hovory o jídle:-).

Do konce jara zbývá ještě pár dní, a proto bych ráda využila poslední možný prostor pro téma, které je na jaře skloňováno čím dál častěji. Jedná se o půst, očistu, detoxikaci organismu, odkyselení. Jaro je totiž nejlepší možné roční období, které můžeme pro očistu organismu, pročištění trávicí soustavy a celkové detoxikace využít. Po zimním „spánku“ očista náš organismus přímo nastartuje do skvělé formy. Proč je pro nás očista vůbec tak důležitá? Na to se spolu dnes, pokud máte chuť a zájem,  podíváme. Na úvod to řeknu jednoduše. Tak jako je důležitý jarní úklid v domácnosti, stejně tak je důležitý i pro tělo a mysl.

IMG_9600

Čínská medicína, vědecké výzkumy, Harvey Diamond, Kateřina Cajthamlová, Petr Fořt, T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell a také já nebo Hanka máme všichni společného jmenovatele – JÍDLO – a jeho vliv na organismus. Většina z nás ví, nebo si minimálně uvědomuje, které potraviny jsou zdravé, nezdravé, po kterých surovinách se tloustnete a které napomáhají k dobrému zažívání a hubnutí. Nicméně občas potřebujeme také slyšet/číst/vidět pravdu na vlastní oči, nebo jen pobídnout k novému kroku.
Abychom zajistili maximální vstřebání všech látek a vitamínů do našeho těla, je potřeba nejdříve tělo pročistit. Proč? Představte si naše tělo jako skleněnou vázu na květiny. Koupíte si květiny a dáte je do čisté vázy s vodou. Uplyne pár dní, a co se stane s vodou, vázou a květinami? Voda se začne zakalovat, květy zahnívat. Kdybychom vodu nevyměnili a nezastřihli konce stonků, za chvíli by uvadly a umřely. A stejně tak je tomu i s našimi těly, ty však nemůžeme jednoduše vyhodit do koše a koupit si nové. Proto je v našem zájmu, abychom průběžně našemu tělu dopřáli úklid. Často slýchávám argumenty typu – naši rodiče, prarodiče, praprapraprapředci také nedrželi žádné půsty a dožili se 100 let, tak proč by měli oni. Řeknu vám to tedy na rovinu. Podívejte se kolem sebe. Pořádně se rozhlédněte nalevo, napravo, v restauraci, kavárně, v obchodě. Co vidíte? Jak vypadají lidé, kteří jedí ve fastfoodech? Jak vypadají ti, kteří jedí salát? Jakou náladu mívají sportovci? Jak se na vás tváří paní za přepážkou, která celý den sedí? Už vám to dochází? Naši prarodiče, rodiče a další byli neustále v pohybu, všude chodili pěšky, nosili těžké tašky sami, neměli auta. Většinou měli méně peněz, takže si nemohli dovolit tolik co my nyní. A když už peníze měli, tak nebyly v tak hojné míře dostupné potraviny. Pořád si myslíte, že jsme na tom stejně?

Očista má na naše tělo (a také i mysl), několik efektů. Ten hlavní, primární je, že se tělo očistí a připraví se na přísun skvělých nových vitamínů a minerálů. Má však spousty dalších, a to například, že předcházíme civilizačním chorobám, různým nemocem, prodlužujeme si život, posilujeme organismus, nebo také velmi výhodný sekundární efekt je snížení hmotnosti:-).

„Je mnoho věcí, které nemůžete pochopit, dokud je sami nezažijete.“

John Suart Mill

Osobně se mi nejvíce na pročištění organismu osvědčily půsty, zejména ty šťávové. Pokud jste se lekli, uklidním vás, nebo se o to alespoň pokusím. Nejdříve si pojďme společně půsty rozdělit.

Jak rozděluji půsty

Obecně by se dalo říct, že máme půst suchý, mokrý a částečný. V jednoduchosti je krása, viďte? Nicméně co si pod tím asi tak máte představit, že?

Suchý půst – Jedná se o druh půstu, který držíme úplně všichni každý den. Držíme ho v noci, kdy jen spíme, nepijeme a ani nejíme. Naše tělo regeneruje, zbavuje se nepotřebných buněk a připravuje tělo na obnovu buněk. Suchý půst se dá držet i déle, než jen přes noc. Známými odborníky na suchý půst jsou takzvaní breathariáni (lidé, kteří nepotřebují k životu jídlo).

Mokrý půst – V tomto půstu můžete pít vodu, avšak nic nejíst. Tyto půsty držívají hodně jogíni, nebo také lidé před různými lékařskými vyšetřeními. [1]

Částečný půst – Největší kategorie – půst, kdy se vzdáme části potravy, přejdeme jen na šťávy, nebo vynecháme jen jednu věc z jídelníčku. V průběhu půstu jíme, pijeme, přijímáme potravu tekutou nebo tuhou. Do této kategorie zařazuji také detoxikační kůry, takzvané šťavové půsty. [2]

Částečný půst je proces, který zvládne opravdu každý. Jeho rozsáhlost a obtížnost si můžeme nastavit přesně podle toho, jak nám vyhovuje a jak si přejeme. Nicméně jedna věc bude pro všechny stejná – disciplína! Pokud se rozhodnete půst držet a tím očistit své tělo, je víc než důležité, abyste své rozhodnutí dodrželi. Pomůžete tak nejen svému tělu, ale i duši – splníte totiž svůj cíl. A co je víc motivujícího, než to, že si splníme své cíle/sny? Půst je záležitost, která vám zabere pár dní. Co je například 10 dní nebo měsíc v celém vašem životě? Je to jen malá část, malý kousek. Jedná se o takové plivnutí do moře. Tak strčte své strachy a starosti za hlavu a zkuste třeba:

  • Zkuste 1-3 dny pít jen ovocné a zeleninové šťávy
  • Vzdát se na měsíc pšenice/lepku (pečivo, chléb, těstoviny, kuskus).
  • Vzdát se jeden den živočišné bílkoviny (maso, vejce, mléčné výrobky).
  • Vzdát se na týden mléčných výrobků.
  • Vzdát se 14 dní alkoholu.
  • Vzdát se na pár dní cukru.

Půst má jako primární efekt očistit, má však spousty dalších příznivých sekundárních efektů jakými jsou snížení hmotnosti, zlepšení stavu pleti, zlepšení zažívání…

Co se stane, když zkusíte částečný půst?

  • Již po týdnu bez mléčných výrobků ucítíte velkou úlevu v žaludku, naprosto se ztratí pálení žáhy, zlepší se vaše zažívání (konec zácpy).
  • Po měsíci bez pečiva a lepku se zlepší vaše pleť, zažívání a zvýší se růst vlasů a nehtů. Vaše střevo dokáže lépe přijímat živiny z ostatního jídla.
  • Měsíc bez cukru (rafinovaného) pomůže ke zlepšení pleti, snižuje zánětlivost v těle, pomáhá k odhlenění (konec například ucpaným dutinám).
  • Při zařazení čerstvého jídla do jídelníčku (ovoce, zelenina, ořechy) zlepšíte své chuťové buňky, dokážete lépe rozpoznat veškeré chuti, zvýšíte příjem vlákniny a tím budte pořád čistit své střevo, čímž zlepšíte nejen zažívání, ale také pročistíte střeva a tím pádem předcházíte rakovině tlustého střeva.

Moje metoda

Nejosvědčenější půst, který držím pravidelně 2x ročně, a to vždy z jara a na podzim je půst šťávový – takzvaný citronádový. Tento půst blahodárně působí na celé tělo a náš organismus. Místo jídla se pije nápoj z javorového sirupu, citrónu, kayenského pepře a vody. Tím, že nepřijmeme po dobu držení půstu pevnou stravu, umožníme našemu zažívacímu ústrojí pauzu, ulevíme mu. Věděli jste, že víc než 50 % energie, kterou naše tělo spotřebovává v průběhu dne je právě na trávení? Tělo se díky této pauze může věnovat uzdravování celého zbytku těla. Šťáva z citrónu má alkalizační efekt na tělo a pomáhá mu rozložit tuky a hlen, je také zdrojem velkého množství antioxidantů a vitamínu C. Kayenský pepř zrychluje tělní oběh a pomáhá čistícím účinkům citrónové šťávy, javorový sirup dodává tělu energii a voda pomáhá distribuovat všechny výživné látky po celém organismu. Tento nápoj si můžete všichni připravit doma sami, nebo si ho můžete koupit. Můžete ho držet podle libosti, například den, tři dny, deset dní. Osobně obvykle tento šťávový půst držím 5-10 dní, vždy podle toho, jak moc se cítím „znečištěná“.  Pokud se rozhodnete také držet tento půst, je potřeba dále na každé 3 dny citronádového půstu držet 1 ovocný den, tedy den, kdy budete jíst jen ovoce, nebo pít ovocné šťávy. Pro začátečníky doporučuji 3 dny citronádového půstu, 1 den ovocný. Po 10 dnech očistné kůry si dopřeji ještě týden, kdy konzumuji pouze a jen ovoce a zeleninu a jejich šťávy. Třetí týden už přidávám luštěniny, rýži a další suroviny.

IMG_9540

Takový očistný týden až dva si zasloužíte, zaslouží si ho vaše tělo a věřte, že se po něm budete cítit přímo báječně. Budete se cítit lehcí jako pírko, vaše energie vzroste přímo 100 násobně. Poznáte, jak krásné je žít, uvidíte jak je vlastně jednoduché a prospěšné chvilku nejíst. Zkuste jídlo nahradit čerstvými šťávami z ovoce a zeleniny. I jeden pouhý den bez pevné stravy bude pro vaše tělo jako wellnes.

Knihy, které mne inspirovaly, a mohou i vás

  • Je možné žít 150 let? Cesta ke zdraví. Vyléčit nevyléčitelné.
  • Fit pro život.
  • Zázračná detoxikace.
  • V zajetí jídla.
  • Pravda o mléce.
  • Hubená mrcha.

Recept na 2l citronády

  • šťáva ze 4 citrónů (cca 1,5 dcl)
  • javorový sirup (stejné množství jako citrónu)
  • špetka kayenského pepře
  • voda

do 2l nádoby dáme citrón, javorový sirup a pepř a dolijeme vlažnou pitnou vodou. Nápoj pijeme vždy, když máme hlad, místo jídla. Vody můžete vypít za den kolik je libo. Můžete také přidat pití bylinkových čajů (žádný černý, ovocný nebo zelený).

Jestli vás mé téma zaujalo, popřípadě vás zajímají další informace o půstu a stravě, určitě mi napište dolů do komentářů, nebo na email. Ráda vám zodpovím veškeré otázky.

Všem přeji krásný konec jara a ještě krásnější vstup do léta 2016.


[1] více o půstech a mnoha dalších skvělých informacích se můžete dočíst v knize od prof. Michaila Tombaka, PhDr. „Je možné žít 150 let?“

[2] o šťávových půstech a dalších podrobných informacích o působení látek, stravy a detoxikace na náš organismus si můžete přečíst v knize od Roberta S. Morse „Zázračná detoxikace“

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky