Křupavá cibulová placka

DSCN7626

Když jsem narazila na původní recept na tuto dobrotu, byla jsem z něj trochu nejistá. Říkala jsem si, jak to asi může chutnat… Nedalo mi to a recept jsem vyzkoušela. Dobře jsem udělala, objevila jsem totiž výbornou, snadnou a levnou rychlovku. Recept jsem pro sebe i pro vás upravila tak, jak se mi nejlépe osvědčil.

V receptu je použita celozrnná špaldová mouka, která má oproti bílé pšeničné mouce nižší obsah lepku, vyšší podíl minerálních látek a bílkovin. Špalda je původní nešlechtěná pšenice a pro člověka je lehce stravitelná. Mouku kupuji v Lidlu za 35 Kč. Mají více druhů, já ale vždy sahám po celozrnné (s hnědým pruhem). Ta totiž obsahuje celou škálu minerálních látek (hořčík, železo, zinek a vlákninu) a vitamínů (A,B,C a D).

DSCN7587

kDSCN7624

Kdo špaldovou mouku nezná, ten se jí nemusí bát. Hodí se výborně na pečení a má výbornou chuť. Celozrnné špaldové mouce byste měli dát přednost před obyčejnou i proto, že se tráví déle a zasytí tak na delší dobu. Bílá mouka je oproti špaldě prázdná kalorie, která neobsahuje žádné zdraví prospěšné látky a navíc má díky absenci vlákniny tendenci lepit se na stěny střev. To může způsobovat zácpu a také zanáší střevních vlásečnic, které pak nemohou vstřebávat do těla živiny.

Ingredience (na jednu placku):
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
½ hrnku vody
½ kelímku sójového jogurtu
1 střední cibule
sůl, pepř

DSCN7613

DSCN7619

Postup:
Z mouky, čtvrt lžičky soli a vody vypracujte hladké nelepivé těsto. Množství berte pouze jako orientační a v případě potřeby přidejte vodu či mouku. Na pomoučené desce vyválejte z těsta pomocí válečku placku tenkou asi 3 mm. Tu přeneste na plech pokrytý pečícím papírem a potřete ji jogurtem (nebojte se přidat, jogurt se vsákne a vypeče). Placku s jogurtem mírně posolte, opepřete a poklaďte na ni na proužky nakrájenou cibuli. Pečte na 200 stupňů v předehřáté troubě 15 – 20 minut. Ke konci pusťte na pár minut troubu na gril, ať se cibulka opeče. Já mám ráda placku hodně tenkou a křupavou.

DSCN7633

TIP: Zamíchejte do jogurtu zauzenou papriku a na placku nastrouhejte veganský sýr, placka tím získá výbornou chuť. Placku můžete potřít i rajčatovým sugem a ozdobit ji zeleninou. Vykouzlíte tak zdravější variantu pizzy.

Jaká je vaše oblíbená rychlovka z trouby?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *