„K“ – THE TWO BROTHERS

nes je sváteční den, a kromě svátečního příspěvku jsem si pro vás připravila také sváteční recenzi.

Dnes bude řeč o jedné mé srdcovce, indické restauraci K THE TWO BROTHERS. Objevila jsem ji jednou, díky TripAdvisorovi, když můj bratr přivezl do Česka ukázat svou novou přítelkyni, která pochází z Bangladéže. Bangladéž leží hned vedle Indie, prvního půl roku jejich vztahu jsem měla problém Bangladéž a Indii rozdělit na dvě samostatné jednotky, a tím i vznikla mystifikace při výběru restaurace – Indické. Když se nad tím tak zamyslím, pochybuji však o tom, že v Praze je nějaká „bangladéžská“ :-D. No nic, takže jsem celou naší rodinku pozvala na pozdní oběd/brzkou večeři do indické restaurace K the two brothers, a vznikla tak láska na první pohled. Od té doby jsem tam vzala na večeři ještě své přátelé a už pár týdnů to zkouším i na svého muže, abychom tam konečně zašli znova.

IMG_4763

Indická kuchyně je pro mne typická hned několika specifickými věcmi. Vůní koření curry, mangem lassim, variací vegetariánských jídel, a absencí hovězího a vepřového masa. Možná se ptáte, proč v jejich jídelníčcích nenajdete tyto druhy mas? Důvod je prostý – náboženský. Krávy jsou u muslimů posvátné zvíře, s prasaty je to poněkud složitější. Vepřové se v muslimských zemích špatně chovalo.  Muslimové jsou národy kočovné, které nemohly cestovat se špatně uchovatelnými surovinami, chapejte, lednice ještě neexistovaly. Navíc ve velkém horku a prachu se maso velmi rychle kazilo. Zabití jednoho prasete znamenalo velkou námahu na zpracování a rychlou spotřebu, kterou často nebyli schopni zvládnout. Náboženské ohledy následovaly záhy. Na to, že vepřové není do muslimských zemí vhodnou „surovinou“ se přišlo již před mnoha stovkami let, a díky tomu bylo zapracované do jejich náboženských způsobů/zákonů. Na těchto základech, často ryze praktických, byla založena a stvořena velmi zdravá, na zeleninu a koření bohatá indická kuchyně.

A teď už přímo k restauraci.

Základní informace pro ty, kteří by se na základě mého článku chtěli do restaurace vypravit:

Lokace: Peterské náměstí- Petrská 1136/12, 110 00.
web: „K“ – THE TWO BROTHERS

Restaurace se nachází na krásném místě Prahy, ve starém městě, které je bohaté na spousty architektonických památek. Večeři tedy můžete spojit s romantickou procházkou starou Prahou. Hned po příchodu do restaurace vás pohltí nádherná útulná atmosféra. Krásný starobylý nábytek a prostřené stoly. Teplé žluté světlo a mile se usmívající obsluha. Na stěnách vysí obrazy různých, asi Indů, které doplňují příjemně celý interiér.  Kéž by takto příjemně na mne působil vstup do všech restaurací.

Je jedna zásadní věc, na kterou vás musím upozornit, a která i pro mne byla velkým překvapením. V restauraci se téměř nemluví česky. Většina obsluhy česky neumí. Jednou jsem měla štěstí na servírku, která mluvila lámanou češtinou, raději bych se na to ale nespoléhala. Pokud tedy neovládáte Hindi, či angličtinu, vemte si s sebou slovníček, nebo překladatele. Usnadní vám to objednávání i celkový dojem. Vlastenci nezoufejte! Jídelní lístek mají v češtině a jejich webové stránky jsou také přeložené do českého jazyka:).

IMG_4787

 IMG_4765

Využili jsme toho, že nás je na jídlo více a proto jsme zkusili snad všechny typické indické pokrmy. Mango lassi, Chicken Tikka Masala, Butter Chicken atp. Co však pro mne bylo největším překvapením – vysmažené špenátové listy. Něco tak vynikajícího jsem dlouho neměla. Chuťově sladký špenát ve spojení s něčím jako jogurtovou zálivkou – mňam. Jedná se o druh předkrmu, který se jmenuje K’s Signature Chaat. Dále jsme vyzkoušeli zeleninovou SamosuPaneer Shaslik Tikka – jejich speciální sýr. Ten mne naopak nejvíce zklamal, chutově nebyl nijak výrazný a ani marináda mne nenadchla.

smažené špenátové listy
K’s Signature Chaat

IMG_4774 (1)

 

Jako hlavní jídlo jsme vyzkoušeli Butter chicken a chicken tikka masala s variací rýží a chlebů. Vše bylo chuťově velmi dobré, vyvážené. Velice příjemné pro nás také bylo, že se nás před přípravou pokrmu zeptali, jakou intentitu pálivosti si přejeme.

Butter Chicken

Chicken Tikka Massala

šafránová rýže

No a co by to bylo za véču bez dezertu? Vyzkoušeli jsme jejich domácí Halwu. Chuťově už to nebyla taková pecka, navíc cena desertů je opravdu přísná – 100 kč za vše. Což je pravda poněkud úlet…

Halwa

Když zhodnotím restauraci jako celek, musím dát 90% ze 100%. Jedinou vadou na kráse mi příjde cena ua  jídlo, kterou si však vzhledem k chuti, prostředí, umístění a množství obsluhy mohou dovolit. Myslím, že má poslední fotografie mluví za vše:-).

IMG_4783

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky