Patisserie Nofech

Nové podniky v Praze objevuji velmi ráda. Někdy objevím skvělé místo na doporučení kamarádů, často tomu ale pomáhá náhoda. Náhoda mne i tentokrát zavedla do Patisserie Nofech, o které bude dneska řeč. To si takhle jdeme na brunch do Cafe Jen a ejhle – plno. Dali jsme si tedy jen kafíčko na stojáka a vydali jsme se najít „náhradu“. Šli jsme rovnou za nosem po Kodaňské ulici a pár metrů za kavárnou nás už z ulice zaujala Patisserie.

IMG_3218

Bylo dávno po desáté a hlad nás volal dovnitř. Myslela jsem si, že to bude jeden z takových standardních podniků, kde to jen občíhneme a půjdeme o kus dál. Prostředí a atmosféra, která nás po vstupu oslinila, způsobila, že jsme jednohlasně rozhodli, že si tady musíme něco dát.

IMG_3210

Patisserie Nofech není jen tak obyčejný podnik. Nevím, jak to majitel udělal, ale pohoda a atmosféra středomořské kuchyně přímo volala, ať něco zkusíme a dáme si do nosu. Ať to stojí, co to stojí:-). Měli jsme štěstí, že nás obsluhoval přímo majitel (což jsem zjistila až zpětně, když jsem se o podniku chtěla dozvědět více), který je stroj na pozitivní energii. U mne rozhodně velkou částí úspěchu, proč se do některých podniků vracím je, když i obsluha je příjemná a sdílná. Samotný majitel má velice silný životní příběh. Narodil se v Casablance v Maroku, pak se jeho rodina přestěhovala do Jeruzalému. Vždy jej fascinovala příroda, zahrady a rostliny a díky tomu se taky vydal na vysokou školu, kde vystudoval designéra zahrad.

IMG_3214(1)

Na studiích se seznámil se svou ženou, Češkou. Přestěhoval se s ní do České republiky, založil u nás vlastní rodinu a pracoval 12 let v oboru, který vystudoval. Díky svým kořenům připravoval pro své přátelé na všech oslavách a grilováních speciality středomořské kuchyně. Každý byl z jejich jídla vždy velmi nadšený, a proto se po čase se ženou rozhodli, že zkusí založit vlastní podnik, kde budou nejen vařit Jeruzalémské speciality, ale zároveň prodávat produkty, které jsou pro Izrael typické.  Celý příběh o něm i o patisserii si můžete přečíst na jejich webu. Patisserie tedy není jen bufetem, ale zároveň obchodem východního zboží. Osobně mne nejvíce zaujaly a fascinovaly produkty košer, což jsou produkty podléhající speciální přípravě, pěstování a zpracování, které vyhledávají ortodoxní židi.

IMG_3211

Vyzkoušela jsem čerstvý falafel s hummusem a hlavně jsem měla tu čest poprvé v životě vyzkoušet specialitu zvanou baba ganuš, což je pomazánka připravovaná z lilku, tahini a citrónu. Ke všem jídlům vždy dostanete misku zeleniny a jejich izraelský chléb. Vše, co jsme vyzkoušeli, bylo vynikající. Baba ganuš mne nadchnul tak, že mám v plánu jej vyzkoušet doma a když se povede, určitě se s vámi podělím o recept.

IMG_3209

Celkově podnik určitě doporučuji. Jídla jsou vynikající, a když vás něco zaujme, můžete si to také koupit s sebou domů. Ať už jde o základní suroviny pro přípravu zmíněné kuchyně, tak hotové pomazánky, víno, košer věci, datle, no prostě vše na co si jen vzpomenete. A jakou máte se touto kuchyní zkušenosti vy? Znáte nějaký dobrý podnik, který byste nám doporučili na vyzkoušení?

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky

1 Komentář