kváskové lívance II.

Nejlepší lívance na světě? No přeci ty domácí, to je jasné:-)) A hlavně kváskové, na to nezapomeňte.

IMG_3801
Moje fakt dobrá kamarádka lívance miluje! Dalo by se říct, že od nikoho jsem neslyšela slovo lívance tak často, jako od ní:-).  Ona je tedy moje hlavní inspirace, proč na nich doma makat! Naší zálibou není ani tak pojídání doma, jako spíš to krásné kavárenské povalečství, ale znáte to, pěkně doma, láskou usmažené lívanečky, to je prostě lahoda. Můj recept stále upravuji a tuním k dokonalosti. Mým heslem je „hlavně jednoduše“ a taky žádné…. ehm, no to se sem asi nehodí, ale ostravací umí doplnit:-D. 

Jak už je zřejmé z názvu, jedná se o lívance kváskové, takže na droždí zapomeňte, udělejte si procházku kolem nejbližší pekárny chleba a místo droždí kupte kvásek. O tom, jak se o něj starat je na internetu informací až až. A až se mi bude chtít, tak se o své poznatky podělím taky. Zařadila bych se však mezi kváskové středně pokročilé EXPERIMENTÁTORY. Ráda bych se jednou vypracovala k tomu, že místo droždí budu přesně vědět, kolik mám dát kvásku a „zkváskuju“ všechno. A proč sakryš furt ten kvas? No je to jednoduché, je zdravější, prospěsnější a vůbec blahodárný pro naše tělo. Fermentované potraviny všeobecně.

Recept:

  • 140g kvasu
  • 400ml mléka
  • 300g vloček (ovesnýc, žitných whatever)
  • 45g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky vanilky
  • špetka soli
  • olej na smažení

Základem je získat těsto jemné, polořídké, mazlavé. Hutnější než palačinky.

Kvásek, který v lednici střádáme rozmícháme 1:1 s mlékem. Když kvasinky rozmícháme nejprve v tekutině, pak se nám hezky rozloží mezi další suroviny a kvašení jde jedna báseň.

Přidáme cca stejné množství (kvásek, mléko) vloček. Už když vločky vmícháte, vznikne super těstíčko. Tuhle trojkombinaci 1:1:1 nechejte v míse s víkem hezky odpočívat, dokud nezačne bublinkovat a nebo klidně déle, vychází to tak na 4h určitě.

IMG_3791

Až teď můžete přidat lžíci cukru, špetku soli, vanilku. A šup s tím na noc do lednice.

Ráno vytáhněte mísu z lednice, promíchejte.  Přidejte 1 veselé a s láskou snesené vajíčko. Když bude těsto moc husté, přidejte trošku mléka. A jděte si vyčistit zuby atd. Dejte mu alespoň hodinku na to, aby se všechno hezky propojilo.

No a jde se smažit:)

My doma lívanečník nemáme, takže smažím na klasice. Hezky jedna naběračka – jeden lívanec. Lívanec je ze spodní strany hotový tehdy, když těsto hezky zbublinkuje. Pak jej obraťte, opečte ještě chvilku a je hotovo.

IMG_3797

Podávejte s čím je máte nejraději. U nás dneska vyhrály jahody s tvarohem a datlovým sirupem.

tak dobrou:)

IMG_3798

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky