Mám velké štěstí na kolegy! Nejen, že jsou všichni neuvěřitelně inteligentní (a díky tomu se v jejich společnosti cítím jako tuplovaná blondýna), ale navíc jsou nesmírně hodní a přes letní období mne zásobují zeleninou ze zahrádky. Jak budu asi daleko od pravdy, když řeknu, že cuketám a patizonům se v letošní sezóně obzvláště dařilo? Moje kamarádka se mi svěřila s tím, že už jí cuketa leze i ušima :-). Jeden z kolegů se mě navíc asi už měsíc v kuse ptá – co si s takovým patizonem počít? Dnes mám pro vás hned tři tipy, jak na patizon.
Plněný patizon
Vegetariánská pochoutka, kterou zvládnou všichni:-). Na 1 ks malého patizonu potřebujete:
- 80 g goudy
- 2 lžíce pohanky lámanky
- Snítku tymiánu (do náplně jen lístečky)
- 1 vejce
- Sůl, pepř
Patizonu vyřežeme „čepičku“ (horní část se štopkou) a vydlabeme pecky. Není jich tam moc, takže odpadu je opravdu málo. Všechny ingredience, které jsem psala v seznamu (sýr, pohanka, vejce…) smícháme a naplníme jimi patizon, který následně dáme zapéct na 190°C na 35 minut. Čepičku můžete také upéct, poslouží vám jako hezká ozdoba.
Zapečený patizon
- 1 střední patizon
- Cca stejné množství cukety (u mne to byla ¼ velké cukety)
- 2 vejce
- 50g parmazánu
- 100g goudy
- Tymián
- Pepř
- Sůl, pepř
Zeleninu si nakrájíme na měsíčky, které budou mít (nejlépe) stejnou tloušťku. V míse si smíchejte vejce, sýry, tymián, osolte, opepřete a ve směsi hezky zeleninu vykoupejte. Takto připravené měsíčky následně je naskládejte do zapékací misky a dejte péct do trouby na 190°C cca na 45 min.
Patizon v těstíčku
Klasika, ta prostě musí být. Chtěla jsem vyzkoušet nejen klasický recept na těstíčko, ale taky VEGANSKOU alternativu z cizrnové mouky. Musím říct, že cizrnová mouka mne velice mile překvapila a již nikdy nebudu obalovat zeleninu v ničem jiném. Toto těstíčko dodá smažené zelenině šmrnc! V Indii se jedná o klasický pokrm, který jedí vždy, když je chladnější počasí. Nebojte se a zkuste to! Těstíčko je rychlé, levné a navíc osmažené vypadá úžasně.
Těstíčko vegan:
- 1 hrnek cizrnové mouky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- Sůl, pepř, tymián
- ½ hrnku vody
- Slunečnicový/řepkový olej
Suché ingredience smícháme a pomalu přidáváme vodu. Vznikne nám mazlavé těstíčko, které je podobné tomu klasickému s vajíčkem. V tomto těstíčku obalujeme patizon a smažíme na řepkovém nebo slunečnicovém oleji.
Na doporučení kolegyně, kamarádky se výborně hodí k tomuto vysmaženému patizonu jogurtový dip a lehký listový salátek.
Věřím že se vám nápady na přípravu patizonu líbily a že některou variantu vyzkoušíte. Patizon má sám o sobě velice slabou a jemnou chuť, proto se k němu hodí výraznější kamarádi, jako je například parmazán nebo cizrnové těstíčko.