Pho na Budějovické

V Praze bydlím a pracuji sotva rok a půl. Nejdřív jsem z velkoměsta byla zmatená a vlastně jsem se v něm ztrácela. První věc, kterou jsem začala prozkoumávat a poznávat, bylo okolí, kde pracuji. S největší pravděpodobností se zmíním časem i o dalších místech, která budou stát za to. Dnes je řada na polévku PHO. Neděste se! Bude to fakt dobrý:-)…

IMG_9759Budějovická je jednou z městských částí Prahy 4. Normální turista do končin pražské „budějárny“ sotva zabloudí. Ti co projíždějí Prahu autem, je to ta část, která je plná výškových domů a office center. Mimopražští sem dojedou jednoduše, metrem linky C. Toto místo jsem poznala díky tomu, že v blízkosti pracuji. Pofidérný stánek plný kravaťáků mne však dlouho lákal.

Znáte polévku pho? Jedná se o vietnamskou specialitu. Polévka se vyznačuje základními parametry, kterými jsou: velmi kvalitní a silný vývar, velikost (polévka vydá za hlavní chod), skleněné nudle, zelené bylinky a masíčko (v mém případě tofu nebo krevety).

IMG_9765

V Praze je vietnamská komunita docela rozsáhlá. Na každém rohu najdete večerku, kterou vlastní nebo spravuje vietnamská rodina. Podle mě na každou jednu večerku připadne právě (minimálně) jedna vietnamská restaurace, nebo jak já s oblibou říkám, číňan.

Poprvé jsem pho ochutnala už hodně dávno s Hančou a mým bráchou v Holešovické tržnici (btw. také populární místo a stánek). Pro pobavení přikládám fotografii:-). Tipuji, že se jedná o fotku starou cca 5 let. Už tehdy jsem si tuto polévku oblíbila a zkouším ji všude možně. Těším se, až ji jednou ochutnám v pravé Asii. Zatím bohužel jen takto v ČR.

IMG_0027

U nás na budějárně je docela dost míst, kde si pho můžete dát. Až ji ochutnáte, ve stánku, o kterém píši, už nebudete chtít jinak:-). Stánek s mým oblíbeným pho působí na první pohled rozpačitě. Jedná se o výdejní okýnko s posezením, uprostřed rušné křižovatky. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že Hanka by neměla nikdy odvahu sem sama a dobrovolně jít na oběd… Věřím, že po přečtení mé recenze to bude první místo, kam spolu zajdeme, až přijede. Ona si asi nedá tuhle polévku, děsily by ji mastné fleky, určitě by ochutnala něco jiného a polévku alespoň vyzkoušela ode mě.

Mě místo lákalo především tím, jak exoticky a divoce působí z ulice a taky tím, že pokaždé (když je hezky) je zde plno. Neváhala jsem, a přemluvila kolegyni, ať sebere svou odvahu a jde to se mnou zkusit. Od té doby je to náš nejoblíbenější stánek v okolí. Ve stánku je přes oběd (ve všední dny od 11-13h) vždy plno kravaťáků a dam v šatech z okolních kanceláří a bank. Proto se nikdy nikdo nemůže cítit ve stánku divně, právě naopak.

IMG_9753

Když přijdete dovnitř do stánku, vystojíte si nejspíše cca 5-10 ti minutovou řadu. Předpokládám, že již z mých předchozích řádek je jasné, že u stolu vás asi nikdo neobslouží:-). Jídelní lístek zde rozhodně nečekejte. Jídla máte vyfocená a vystavená na zdi, kde je uvedena i cena. Při placení se nelekejte, sami Vietnamci neví, kolik co stojí, často jsou zmatení a rozpačití (nedivím se, při takovém množství lidí), takže si za svou cenou stůjte, a nebo přijměte tu jejich (může se stát, že zaplatíte o 5-10 Kč jinak, než jste čekali). Když si jídlo objednáte a zaplatíte, můžete si jít občíhnout venkovní posezení, vybrat si místo a čekat. Čekání na jídlo a zmatky, které u něj vznikají, osobně pokládám za nedílnou součást oběda. Je šíleně moc vtipné pozorovat hladové lidi, vyhlížející svou objednávku s obavami, že jim ji vezme někdo jiný. Nebo také zoufale volající Vietnamce čísla jídel, o které se nikdo nehlásí. Je to taková zábavná hra:-).

IMG_9754

Po tom, co se dostane řada na vás, můžete se pustit do jedinečné polívčičky. K polévce si vezměte určitě hůlky a lžíci (takto se v Asii polévky jí, v jedné ruce máte hůlky a ve druhé lžíci). Nedílnou součástí tohoto pokrmu je také limeta, kterou si polévku určitě dochuťte. Limetka přidá polévce ten správný šmak!

IMG_9760

Ve stánku si můžete objednat i jiné věci, než jen pho polévku. Já však zkusila jen tu, jsem ji i věrná a také ji doporučuji:-). Kolega si jednou objednal mangovou omáčku, která byla opravdu nedobrá a od té doby nemá odvahu s námi stánek znovu navštívit. Proto s objednávkou buďte opatrní.

Přeji dobrou chuť a těším se na to, až se ve stánku někdy potkáme.

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky

Více komentářů

  • S kolegou chodíme po Budějovické různě na obědy a musíme říct, že co je v tomto stánku je naprosto nepřekonatelné Bhun bo nam bo, tvoří také přes polovinu objednávek. A ano, na omáčky je lepší jít možná jinam – třeba hned za roh do Shushi baru. Ale vámi opěvovanou polévku vyzkouším. Jinak kolorit stánku jste popsala trefně.

    • Děkuji Petře za super tip. Už dlouho jsem přemýšlela, co dalšího si u nich objednám, ale vždycky jsem stejně skončila u polévky:-). Teď to bude sázka na jistotu. V sushi baru za rohem to je taky fajn, jen mají pořád plno…