Obzvláště v chladnějších měsících si na snídani ráda dopřávám lahodnou hřejivou dobrotu. Sice jsem už nějakou dobu zvyklá snídat ovoce a velmi jsem si to oblíbila, ale jednou za čas cítím, že si mé tělo říká o něco jiného. V těchto případech mne vždy uspokojí miska teplé voňavé ovesné kaše, která mi dodá energii na první polovinu dne. Jestli se vám při myšlence na ni vybaví tuhá šedá hmota nebo umělá vůně instantní kaše z pytlíku, tak jste ještě neochutnali moji krémovou kaši.
Základem receptu jsou ovesné vločky a proto je velmi důležité, jaký typ vloček zvolíte. Úplně nejlepší jsou jemné vločky s klíčky. Pokud se vám je nepodaří sehnat, použijte alespoň vločky drcené. Totiž v případě, že použijete obyčejné celé vločky, kaše nebude tak jemná, jak by měla být a budete ji muset mnohem déle vařit. Pokud jste si oblíbili i další druhy vloček jako například jáhlové, rýžové či quinoové, můžete je libovolně namíchat. Vločky s klíčky a další druhy vloček seženete na internetu a v prodejnách zdravé výživy.
Pokud chcete mít zdravou a lahodnou kaši, je třeba použít rostlinné mléko, případně ho nařeďte 1:1 vodou. Aby byla kaše opravdu jemná a krémová, je důležité přidat lžičku kokosového oleje a pořádnou lžící oblíbeného oříškového másla. Při přípravě ovesné kaše se mi nejvíce osvědčilo kokosové, kešu a mandlové.
V receptu není použit žádný rafinovaný cukr ani jiné sladidlo. Samotné vločky a rostlinné mléko mají totiž přirozeně sladkou chuť, kterou v receptu ještě podtrhne banán. Ten je potřeba rozmačkat, ale nemusíte kvůli tomu špinit nádobí. Udělejte to přímo ve slupce. Do kaše přidávám také špetku soli, která zvýrazní všechny chutě. Jestli máte rádi skořici, nebojte se ji přidat.
Největší zábava je při zdobení, tady se můžete vyřádit. Já mám mrazák plný letního ovoce, takže si ho na kaši často přidávám. Pokud takové zásoby nemáte, použijte jakékoliv sezonní ovoce. Lze použít také ovoce sušené, jako jsou rozinky, brusinky, moruše, rybíz, meruňky a další. Kromě ovoce si na kaši ráda dávám různé semínka a oříšky, které obsahují spoustu vitaminů a minerálů. Na ozdobení můžete použí také lžičku oříškového másla, hořkou čokoládu, škořici a váš oblíbený sirup (já mám nejraději javorový a datlový).
Ingredience:
⅓ hrnku ovesných vloček
1 hrnek rostlinného mléka/vody
1 lžíce oříškového másla
1 lžička kokosového oleje
½ zralého rozmačkaného banánu
špetka soli
ovoce, oříšky, semínka a sirup na ozdobení
Postup:
Do malého kastrůlku dejte všechny ingredience a směs vařte za stálého míchání na mírném ohni po dobu 3 – 5 minut, dokud nezhoustne. Hotovou kaši přendejte do misky a ozdobte dle chuti ovocem, oříšky, semínky a sirupem. Já mám na ní nejraději čerstvý banán (použiji polovinu, která mi zbyla při vaření), maliny, plátky mandlí, konopná semínka a javorový sirup.
TIP: Kromě banánu můžete v kaši povařit i další druhy ovoce. Hodí se na to například jablko, hruška nebo lesní plody. Vyzkoušejte třeba variantu s jablkem a skořicí, kdy polovinu nastrouhanoho jablka přidáte do kaše před vařením společně se skořicí a druhou polovinou jablka použijete na ozdobení.