Jáhlový falafel

falafel veganský

Jáhlový falafel jsem připravovala již několikrát a pokaždé sklidil úspěch a žádosti o recept. Výhodou receptu je jeho mnohostranné použití. Můžete si z těsta vytvarovat kuličky nebo placičky, podle toho, jak chcete falafel používat. Hodí se do salátu, do tortily, jako příloha nebo jen tak do misky s dipem (i bez). Nenechte se odradit tím, že je bezlepkový a veganský, je opravdu výborný, zdravý a jednoduchý na přípravu.

Základem těsta jsou uvařené jáhly. Jáhly jsou přirozeně bezlepkovou potravinou, která je u nás velmi dobře dostupná a jako super bonus je i levná. Jáhly se vyrábí loupáním zrníček prosa – ano, to proso, co se dává andulkám. A andulky moc dobře vědí, proč ho mají ze všech zrníček v krmítku nejraději. Jáhly totiž mají výborné výživové hodnoty, jsou snadno stravitelné a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou například draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek a vitamíny skupiny B.

V receptu používám nejraději ovesnou mouku, která se mi při přípravě nejlépe osvědčila. Ovesná mouka má neutrální chuť, takže nechá vyniknout cuketu a česnek. U této mouky mi také přijde, že na sebe velmi dobře váže vlhkost z cukety a těsto tak drží dobře pohromadě. Pokud se však ovsu vyhýbáte,  použijte v receptu i jiné bezlepkové mouky nebo jejich mix (dobře zde fungují zejména jáhlová, quinoová a pohanková).

vegan falafel

falafel

Jáhlový falafel
Ingredience:
250 g jáhel
300 g ovesné mouky
500 g nahrubo nastrouhané cukety (asi jedna a půl střední cukety)
4 prolisované stroužky česneku
3 lžičky soli
½ lžičky čerstvě mletého barevného pepře
2 lžíce olivového oleje (lze vynechat)
Z uvedeného množství surovin budete mít asi 2 plechy menších kuliček nebo placiček.

Postup:
Jáhly spařte horkou vodou, propláchněte a uvařte do měkka dle návodu na obalu a nechte vychladit alespoň na pokojovou teplotu. Jáhly je lepší mít spíše trochu měkčí, takže jestli se vám náhodou rozvaří, nic se neděje. Do mouky zamíchejte sůl a pepř a tuto směs zapracujte do uvařených a vychlazených jáhel. Poté zapracujte ještě olej, prolisovaný česnek a cuketu (pokud z nastrouhané cukety samovolně vyteče voda, tak ji vylijte, ale vodu z cukety není nutné vyloženě vymačkávat). Celou směs dobře promíchejte, a pokud vám z ní nepůjdou tvarovat kuličky, tak směs nechte trochu ztuhnout v lednici nebo přidejte více mouky.

Z připraveného těsta tvarujeme rukama, které si máčíme do vody, placičky nebo kuličky a skládáme je na plech pokrytý pečícím papírem. Ten můžete lehce potřít olejem, ale není to nutné. Falafel pečeme v předehřáté troubě na 220 °C ve střední části trouby asi 20 – 30 minut nebo do zezlátnutí. Pokud Vám falafel nebude ani po 30 minutách pečení zlátnout, přemístěte plech na pár minut do horní třetiny trouby nebo troubu přepněte na gril.

vegan falafel

TIP: Falafel můžete použít i na party jako základ jednohubek, kdy na hotový falafel přidáte třeba olivy, nakládané cibulky, sušená rajčata, kapary a vše spojíte párátkem. Vytvoříte tak chutné a zajímavé pohoštění pro vaše návštěvy.

Dejte mi vědět, jestli jste recept vyzkoušeli a jak se vám povedl. Budu také ráda za další tipy na použití jáhel v receptech.