Avokádo – exotický malý zázrak

Avokádo, avokádo, avokádo. Troufnu si říct, že minimálně v podvědomí už ho většina Čechů má. Otázkou je, kolik z nich, kolik z nás, si jej koupí? A umíte si z něj připravit nějakou lahůdku? Víte vůbec, jak dobré a zdraví prospěšné je?  Dnes se mu trochu pokusíme podívat na zoubek.

IMG_0627     IMG_0624

Je to ovoce, nebo zelenina? Co to vlastně je, ten zelený, prapodivně vypadající plod? Podle Wikipedie je botanicky avokádo ovoce, plod hruškovce přelahodného. Když jsem avokádo studovala, říkala jsem si, že botanici dali stromu, který ho plodí, opravdu dost vtipný název. Pak jsem se ale zadívala na jeho obrázek a musím uznat, že něco na tom názvu je. Avokádo vypadá jako zelená hruška a osobně jej i považuji za přelahodný, navíc roste na stromě (jako hruška). Zajímavostí je, že strom hruškovce přelahodného bývá vysoký až 20 metrů a plodí celý rok.
Plod avokáda má však nejen dobrou chuť, ale zároveň obsahuje velmi mnoho dobrých a zdraví prospěšných látek.

Mezi hlavní živiny avokáda patří:

  • Vitamin K (K jako krev, pomocník pro dobrou srážlivost krve.)
  • Kyselina listová (Pro správnou krvetvorbu, má účast na tvorbě červených krvinek a na všech růstových a vývojových procesech v organismu.)
  • Vitamin C (Důležitý pro správnou funkci všech buněk těla. Podílí se na tvorbě mezibuněčné hmoty potřebné pro stavbu kostí, cév, svalů, šlach, kůže. Pomáhá při hojení ran. Má vliv na obranyschopnost organismu.)
  • Draslík (Pro stabilitu vnitřního prostředí buněk, potřebujeme jej pro správnou funkci svalového a nervového systému. Díky němu nám dobře funguje srdce.)
  • Vitamin B5 (Má protistresové účinky a je důležitou součástí chemických pochodů a změn v našem těle. Při jeho nedostatku, dochází k vyčerpání nadledvin.)
  • Vitamin B6 (Vitamín, který tlumí výkyvy nálad, úzkostí a nervozity. Je nezbytný pro zpracování a tvorbu bílkovin a hraje významnou roli v krvetvorbě. Má vliv na kvalitu kůže. Ovlivňuje funkci nervového systému.)
  • Vitamin E (Antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Zvyšuje detoxikační schopnosti jater, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, účastní se obnovy a růstu svalů a tkání.)
  • Navíc obsahuje malé množství hořčíku, manganu, mědi, železa, zinku, fosforu, Vitamin A, B1 (Thiamine), B2 (Riboflavin) a B3 (Niacin).

Ve 100 g avokáda je 160 kalorií, 2 g bílkovin a 15 g zdravých tuků. I když má také 9 g sacharidů, 7 g z nich je vláknina jen 2 g jsou tedy „čisté“ cukry.

Pokud jste tedy doposud pochybovali o skvělých účincích avokáda, věřím, že nyní už je všemu jinak. Říkáte si, co teď? Jak zařadím avokádo do jídelníčku? Co s ním? Určitě se můžete těšit na mnoho receptů, které vám s Hankou postupně servírujeme, jako například čtvrteční recept na tortillu, kam patří guacamole (pomazánka z avokáda). Co je však nejdůležitější a nejpraktičtější pro vás je, jak a kde avokádo koupit, jak jej skladovat a podobné rady. Je to tak? S tím vám snad dnes také pomohu.

IMG_0573

Nejraději nakupuji Avokáda ( na obrázku vlevo), která mění barvu v průběhu zrání a mohou být až černá.

Na co si dát při nákupu pozor?
Hlavně na to, zda-li má „stopku“. Bez ní totiž avokádo rádo zahnívá právě skrze malý otvor, který po ní zůstane. Od pár lidí jsem slyšela, že stopku v obchodě dají pryč a vidí přes ní, zda-li už nezahnívá. S tímto přístupem moc nesouhlasím a navíc mě docela štve, protože pokud ji tito lidé, dají pryč a avokádo si stejně nekoupí, je jisté, že hnilobný proces začne u avokáda velmi brzy probíhat. Takže z původně dobrého kousku vznikne „zmetek“. Zajímalo by mě, jak přes ten malý „otvor“ něco poznají (doma jsem to zkoušela, a neúspěšně). Mnohem více se mi osvědčilo, koupit plod, který vypadá na povrchu hezky a má stopku.

IMG_0570     IMG_0572

Málo kdy se mi poštěstí koupit avokádo RTE – tedy ready to eat, respektive okamžitě ke spotřebě. Proto jsem zvyklá si ho kupovat ještě nezralé a nechat si ho dozrát doma. RTE avokáda bývají navíc zbytečně předražená. Proto plánujete-li dělat pokrmy z avokáda, nebo objevíte nezralá za skvělou cenu, určitě si je nakupte dopředu, nebojte se toho.

Jak poznám zralé avokádo a které již nebrat?
Zralé je tehdy, když si jej vložíte do dlaně a jemně do něj prsty zatlačíte a bude vám připadat, že je měkké jako pomeranč. Pokud je tvrdé, je určitě ještě nezralé a moc slávy s ním neuděláte. U toho avokáda, které mění barvu, bývá často zralé to, které je už téměř černé (někdy však narazím v obchodě i na černá a tvrdá jako kámen). Pokud je avokádo měkké spíš už jako banán, nebo víc, určitě jej nekupujte. Jedná se totiž o přezrálý kus, který je uvnitř určitě plný hnědých kousků a možná bude i nahnilý. Takže rozhodně nebrat moc měkká, bez stopky a černá tvrdá.

Kolik avokádo stojí?
Avokádo většinou koupíte mezi 29-40 Kč/Ks. Nad 35 Kč bych avokádo koupila jen ve výjimečných situacích a levněji vždy, pokud by splňovalo moje kritéria :-).

A co si z něj tedy mohu uvařit/udělat? Jak vlastně chutná a do čeho se hodí?
Avokádo má spíše „máslovou“ chuť. Velmi dobře se roztírá (když je zralé) a jsou z něj výborné pomazánky. Dá se použít do salátů, ale i do dezertů, jako pojivo. Já mám nejraději guacamole nebo si jej ráda mažu jen tak, na krekry.

Prozatím vám dávám odkazy na inspiraci zde:

Jak tedy mohu nechat avokádo dozrát doma?
Dobře, tak nákup bychom zvládli, máme pár tvrdších avokád, které jsou od oka hezké, ale nejsou ještě zralé, co teď? Osobně se mi nejvíce osvědčila metoda, dozrávání s banány. Banány vypouští ze sebe určité látky, které napomáhají dozrávání ostatních plodů. Tuto metodu mi kdysi dávno odkryla Hanča a díky za to! Od té doby kupuji s avokády vždy i banány a společně je mám venku na světlém a suchém místě. Když avokádo dozraje (cca 3 – 4 dny), ale já nemám chuť, možnost ani čas jej zpracovat, dám ho do lednice. Chlad zastaví zrání a díky tomu mohu „vaření“ o den odložit. Jedná se ale o riskantní rozhodnutí, avokádo může i přes to uvnitř hnědnout.

Proč avokádo hnědne, lze tomu zabránit?
Jakmile avokádo načnete, rozpůlíte, oloupete, po chvilce vám začne hnědnout. Díky vzduchu v něm začnou jisté chemické procesy, které toto hnědnutí způsobují. Zabránit nepříjemnému procesu lze přítomností tvrdé pecky, která se nachází uvnitř avokáda. Proto, když si připravujete například avokádovou pomazánku guacamole den dopředu, vždy dejte do pomazánky i pecky z avokád – vyhoďte je až těsně před servírováním, nebo po spotřebování (tohle mi taky kdysi řekla a ukázala Hanča, co bych si bez ní v kuchyni počala?). Dalším trikem je pokapání limetkou nebo citrónem.

IMG_0629

Doufám, že moje rady, porady a průzkumy pro vás byly užitečné. Chtěli byste se ještě něco dozvědět o avokádu?

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky

Více komentářů

  • Nemá pecka z avokáda vedlejší boční učinky na organismus?

    • Hezký den Honzo, díky za zajímavý dotaz:-). Překvapivě pecka má na lidský organismus vliv, ale pozitivní! Podle dostupných informací jsem zjistila, že má napřídklad mnohonásobně více antioxidantů, než samotná dužina. Posiluje imunitu, působí protirakovinotvorbě a jiné další prospěšné věci. Objevila jsem zajímavý odkaz, kde byste se mohl dočíst více ( účinky avokádové pecky )