Mexická tortilla

Z cestování po Londýně jsem si odvezla nejen prázdnou peněženku, ale taky urputnou chuť na tortillu, kterou jsem ochutnala. Jedná se o snack ze stánku restaurace Wahaca, kolem kterého když procházíte, musíte  se tam vždy zastavit a ochutnat (ať už je to cokoliv).

IMG_0656

Miluji mexické jídlo, jako skoro všechna další na světě, jak jistě poznáte z mých článků. „Mám ráda“ je opravdu slabé slovo, protože mé chuťové buňky při jezení této pochutiny tleskají blahem a stánku vzdávám standing ovation za tak jednoduchý pokrm. Ne na darmo se říká, že v jednoduchosti je krása, a tady to platí na stotisíc krát. Pro mne totiž bylo naprosto nepochopitelné, jak smícháním pár základních surovin může něco chutnat tak dobře. Z tortill, které jsem zatím v Česku ochutnala, se ani jedna nedala srovnat s touto, ČÍM TO? Říkala jsem si… Stánkařům jsem se při přípravě poctivě dívala pod ruce, snažila se postřehnout a okoukat vše co šlo, a hned, jakmile přistálo mé letadlo na české půdě, valila jsem domů vařit:-)! Abych přišla na tajemství té úžasné chuti.

A tady je můj výsledek.

MEXICKÁ TORTILLA INSPIROVANÁ LONDÝNEM

IMG_0651

Na 6 ks tortill potřebujete:

  • 1x balení tortill o průměru cca 25 cm (většinou bývá v prodeji po 6ti kusech, Lidl 30 Kč/balení)
  • půl sáčku černých fazolí (barva fazolí je zásadní, velmi ovlivní chuť!! Globus, Billa 30 Kč)
  • hrnek rýže (ve stánku měli bílou klasiku, zkoušela jsem i celozrnnou, chuť je také vynikající. Globus, zdravá výživa 40 Kč)
  • 1 misku guacamole (cca z 1-2 avokád)
  • 1 misku salsy z červených rajčat
  • 1 misku směsi z lilku a cukety
  • cca 150 g strouhaného sýra (doporučuji tučnější typy jako čedar nebo ementál)
  • Čerstvý salát

Ano, dobrá, uznávám, tento recept nebude pro začátečníky ve vaření, jelikož obsahuje v základních složkách guacamole a salsu, které jsou pro mexiko typické. Ale kdo se bojí, nesmí do lesa! Pokud budete někde v receptu tápat, tak neváhejte napsat, ráda vám poradím a pomůžu vychytat nedostatky.

Postup:

Fazole:

IMG_0595

Nejprve si naložte hrnek fazolí do studené vody. Přes noc, nebo ráno, než půjdete do práce (minimálně na 6 hodin). Fazole vám hezky nabobtnají, budou se vařit rychleji a zmírníte nepříjemný efekt, který známe všichni, a to plynatost. Vodu z fazolí určitě vylijte a následně fazole před vařením ještě několikrát properte ve vlažné vodě. Pokud vás nebaví zdlouhavé fazolové vaření, dejte je do papiňáku, kde se uvaří cca za 1/2 času, jinak vařte dle návodu na obalu fazolí, nebo se inspirujte přípravou o které se zmínila Hanka ve svém článku o mražení. Z fazolí potřebujeme získat tuhou hutnou hmotu s kousky, nadbytečnou vodu se proto nebojte vyvařit. Osvědčil se mi poměr 250g fazolí 4 hrnky vody.

Rýže:

IMG_0616

Rýži mne naučila vařit moje adoptivní maminka Ivča. Od té doby, co mi ukázala kouzlo vařené rýže, můžu se po ní přímo utlouct:-). Takto uvařená rýže se hodí do všech pokrmů, kde funguje jako nosič chuti, například v sushi nebo právě u tortilly. Do malého hrnce dáme hrnek NEPROPLÁCHNUTÉ rýže. Rýži neproplachujeme, protože obsahuje škrob, který je nutno zachovat z důvodu pojivosti rýže. Kdo má rád rýži sypanou, ať si ji klidně propláchne, taková se však do našeho receptu nehodí. Na jeden hrnek rýže přidáme 2,5 hrnku vody a dáme vařit na mírný plamínek, pod pokličkou. Rýže se vaří cca 25 minut (+/- čas než začne vařit). Ano, nesolíme, nepepříme, nepřidáváme do rýže nic. Prostě simply the best. Jen rýže a voda a malilinkatý plamínek ohně. Rýži v průběhu vaření nemícháme, není to třeba. Pokud však máte nutkavou potřebu rýži hlídat, klidně. Jakmile vidíme, že rýže už nacucala veškerou vodu, vypneme ji a necháme ji „dojít“ pod pokličkou.

Guacamole:
V jednoduchosti je krása a tak v ní budeme pokračovat. Kdo guaca umíte, připravte si ho podle sebe, nebo klidně podle nějakého receptu na internetu, nebo si týden počkejte na článek o avokádu:-).

IMG_0630

Na guaca potřebujete

  • 1-2 ks avokáda RTE (ready to eat), prostě měkouše!
  • 1 ks rajče
  • 1/2 cibule
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř, chilli nebo tabasco
  • hrst čerstvého koriandru
  • šťáva z 1ks limetky

Nakrájíme rajče a cibuli na jemno, přidáme utřený česnek a kousky avokáda, zalijeme šťávou z limetky, osolíme, opepříme a jemně vidličkou promícháme. Důležité je, ať neuděláte řídkou omáčku, ale zachováte i pevné kousky avokáda. Posypeme koriandrem, dochutíme tabascem.

Salsa:
Tančit se ale budeme místo na parketě v kuchyni:-).

IMG_0633

Na přípravu salsy potřebujeme:

  • 3 rajčata
  • 1/2 cibule
  • stroužek česneku
  • chilli paprička, nebo sušené chilli koření
  • sůl, pepř
  • limetka
  • koriand

Na jemno nakrájíme rajčata a cibuli, přidáme utřený česnek, chilli, sůl, pepř, limetkovou šťávu. Všechno promícháme. Nyní máme rajčatový salát. Chceme ale salsu, a tu získáme tak, že cca 1/3 směsi promixujeme zvlášť tyčovým mixérem (opatrně, chceme zachovat kousky, nechceme kečup) a promícháme se zbytkem. Na konec posypeme koriandrem.

Směs lilku a cukety:

Lilek a cuketu nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme „zapotit“, což znamená, že zelenina pustí vodu. Kostičky následně osmažíme na lžíci oleje společně s cibulkou.

IMG_0637

Zakysaná smetana:
Latinos prostě smetanu používají, s tím se smiřme. Do receptu se velmi hodí a pokud vám nevadí laktóza, pak si ji dopřejte. Smetanu určitě nedochucujte a dejte ji tam jen tak. Smetana zjemní celou náplň.

Už si jen do misky nastrouhejte sýr a přípravu budete mít za sebou:-).

IMG_0654

Nyní přichází symfonie. Tortillu jemně pokropte vodou a dejte ji na chvilku opéct na pánvičku (cílem je ji ohřát jemně do křupava, aby šla pak zabalit). Opečenou placku z obou stran dejte na talíř a doprostřed dejte všechny připravené ingredience, tedy fazole, rýži, guacamole, salsu, salát, sýr a nakonec i zakysanou smetanu. Tortillu zabalte způsobem, který nazývám „obálka“. Nejprve zahněte spodní okraj, pak k němu přibalte levou stranu a následně přes ní pravou. Dobrým pomocníkem je alobal, který je tvárný a stočenou placku vám podrží.

IMG_0655

Doporučuji pokrm ihned konzumovat/servírovat. Nejlepší je, když je placka ještě teplá. Když si připravuji ingredience dopředu, nachystám si vše pečlivě do krabiček a servíruji opět na teplou tortillu. Nedoporučuji balit placky den předem, jen by se vám rozmočily a nebyly by vůbec dobré.

Dobrou chuť:-)

Tipy na závěr:

V Londýně měli několik variant tortill a to kuřecí, hovězí a vegetariánskou. Vegetariánská obsahovala navíc ještě zeleninovou směs z lilku. Kuřecí byla z kuřecího masa hodně kořeněného, stejně tak hovězí. Maso měli natrhané na malé kousky, takže pokud chcete potěšit nějakého masaře/masařku, určitě maso nekrájet na kousky, ale natrhat!!!

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky

Více komentářů

  • Ahoooj Hanko, celej den jsem myslela na to, az se zakousnu do tve kulinarske mnamky a zavidela vam, ze uz si ji davate k obedu:) nezklamala (jsi) me ocekavani, je vyborna! lilek, cuketa a avokado – to jsou mi favoriti..v lednici se na me smeje jeste tvuj krasnej dezert, ten padne zitra;) diky!