Hranolky ze sladkých brambor a mrkve

IMG_2397

Není to zase tak dlouho, kdy mi slovo batát nic neříkalo, nebo když se řekla mrkev, tak jsem si představila pouze tu dušenou z dětství. Dnešní moderní gastronomie, která je v Česku čím dál více populárnější, dokazuje, že i z těchto surovin se dají vykouzlit nevšední přílohy, kterými klasické jídlo pozvednete na novou úroveň.

Recept:

  • 1 batát (sladká brambora, běžně dostupná surovina v supermarketech)
  • 2 větší mrkve
  • tymián
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tamari
  • pepř

Batáty i mrkve si očistěte a nakrájejte na „hranolky“. Batát nakrájejte na hrubší a mrkev na tenčí obdelníčky. Mrkev je značně tvrdší než batát a trvá ji o chvilku déle, než změkne. Když tedy pečete zeleninu najednou, vyplatí se mít batát o kousek větší. Nakrájenou zeleninu následně obalíme v marinádě.

IMG_2393

Marinádu si připravíte jednoduše v míse, kde smícháte olej, tamari, pepř a tymián (ten se k pečené kořenové zelenině velmi hodí). Obalené hranolky v marinádě následně naklaďte na plech. Dejte si však na čas a hranolkům umožněte dostatek prostoru, aby se upekly ze všech stran do křupava.

IMG_2394

Hranolky pečte v troubě, vyhřáté na 180°C cca 30 minut. Pokud máte horkovzdušnou troubu, tak ji využijte, hranolky se hezky na povrchu vysuší a jsou ještě lepší.

Přeji dobrou chuť :-).

PS: Pokud si chcete přílohu vyzkoušet jen tak, bez hlavního chodu, jděte do toho! Tato forma upravené pečené zeleniny je jednou z mých oblíbených pochutin, a určitě jsou zdravější, než brambůrky ;-). Můžete je podávat i s jogurtovým nebo avokádovým dipem.

IMG_2396

 

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky