Quinoa s pečenou zeleninou

Snapseed

Tento recept mne přímo učaroval. Výborně se hodí do zimního období, je lehký a jednoduchý. Věřím, že si ho také zamilujete:-). Již v pár receptech na blogu jsem ukázala, že pečená zelenina patří mezi mé favority v kuchyni. I v dnešním receptu tomu nebude jinak. Pokud vám bude chybět čerstvost k pečené zelenině, doplňte si talíř o takovou, kterou máte rádi. V mém případě to byla okurka:).

Recept:

  • 150 g quinoy (já použila červenou)
  • půl malé dýně hokaido
  • dvě mrkve
  • půlka brokolice
  • citrón
  • lžíce oleje
  • lžíce tamari (nemusí být)
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Nejprve si dejte dle návodu na obalu vařit quionu. Použila jsem quinou červenou, která je mírně tvrdší než bílá, na kterou narazíte běžně. Červená quinoa má výraznější ořechovou chuť a krásně křupe i po uvaření. Samotné vaření však zabere dobrou půlhodinku. Jednu výjimku oproti návodu na obale doporučím a to, přidejte o kousek více vody, bude se vám na konci vaření hodit.

Očistěte všechnu zeleninu. Dýni nakrájejte na větší kostičky (i se slupkou), mrkev na kolečka a brokolici na růžičky. Dýni a mrkev smíchejte v míse se lžící oleje, tymiánem, osolte ji a opepřete. Na plech vyložený pečícím papírem vysypte a rozvrstvěte zeleninu a dejte jí péct na cca 180°C (pečení shora i zdola). Tamari dnes používat nemusíte, jedná se o dost výraznou položku, kterou já sice miluji, ale nemusí každému sednout. Pokud se rozhodnete jí pečenou zeleninu ochutit, dávejte si pozor na sůl, samotná omáčka je totiž velmi slaná a přidáním další soli byste mohli zkazit celý pokrm. Když tamari použijete, bude směs chutnat více asijsky, když ne bude spíše více do sladka.

Mezi tím, co se peče zelenina vaří quinoa, si můžete pustit třeba nějakou oblíbenou píseň, možná i dvě, nebo si zatančete:-). Budete mít totiž dobrých 15 minut klid. Nicméně vše hlídejte, vypěněná quinoa na sporáku umí udělat neplechu. Zeleninu pečte zhruba 30-35 minut. Quinoa by měla být uvařená už po 20-25 minutách (záleží na druhu). 3 minuty před koncem doby, kdy by měla být hotová, přidejte do quinoy očištěnou brokolici. Brokolici nasázejte nožičkami dolů, aby se stihla s quinoou dodělat tak akorát. Pak hrnec, ve kterém jste quinou a teď i brokolici vařili, vypněte a nechte dojít, než bude hotová zelenina. Když máte vše uvařené a upečené, což znamená, že v hrnci není žádná voda (quinoa všechnu nasála) a zelenina je hezky do zlatova upečená můžeme finalizovat. Pokud v hrnci stejně voda zbyla, sceďte ji!!! Brokolice bude určitě tak akorát měkká a chutná, aby se dala jíst a navíc bude mít krásně zářivou zelenou barvu. Její výhoda totiž je, že je velmi rychle uvařená, což dost často lidé v kuchyni podceňují.

Všechny ingredience vařené a pečené nyní smíchejte v míse. Směs pokapejte šťávou z citrónu a případně dosolte a dopepřete dle chuti. A můžete podávat.

Na celý recept potřebujete jen pár surovin a vaření vám zabere maximálně 40minut.

Přeji vám dobrou chuť;-)

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky