Kavárna Šlágr

IMG_2488

Dnes bude řeč o zapadlé kavárně Šlágr, na kterou pravděpodobně jen tak při procházce nenarazíte. Do této kavárny rádi s přáteli chodíme na kávu a zákusek, ale hlavně na brunch.

z venkuCo je to vlastně ten brunch? Jedná se o pozdní jídlo, které může být považováno jak za snídani, tak také za oběd. Většinou se podává mezi 9-13h. Začíná se teplým nápojem, například čajem či kávou a k jídlu se podává pečivo, vejce, šunka, sýr a ovoce. Hodně záleží na typu kavárny, kterou navštívíte. Tento výraz se údajně poprvé objevil na jídelním lístku koncem 90. let 19. století, tak to alespoň udává wikipedieJ. Teď už ale více jen o zmiňovaném šlágru.

FBC7994F-CC0C-44B4-81E3-374E5E831DFA (1)

Kavárna, v podstatě hlavně cukrárna, se nachází ve Francouzské ulici. Takže pokud se pohybujete okolo Mírového náměstí, určitě stojí za to vydat se kousek dál k této kavárně (nebo stačí zajet na zastávku Krymžská, pokud se vám nechce procházet). Jedná se o prvorepublikovou kavárnu, kterou ještě nepolapila vlna „luxusu“. Tím chci říct, že prostředí je zcela normální a v pohodě a nemusíte se bát, když vám upadne vidlička nebo vylejete kávu. To je jedna z věcí, která mě na kavárně nesmírně baví, je prostě normální a cítím se v ní dobře. Co však luxusní je a z čeho jsem si opravdu sedla na zadek, to jsou zákusky a dorty. Vše, co si u nich můžete vybrat a konzumovat je čerstvé, upečené přímo u nich. Domácí, poctivé a hlavně lahodné. Vyzkoušela jsem hned několik desertů a o žádném bych nemohla říct ani půl negativního slova. Šlehačka, krémy, korpusy… vše je neodolatelně dobré a domácí. Šlehačky ve spreji se bát nemusíte, tu totiž určitě nevedou:-).

pelikán

Další velice příjemná věc, na kterou si obzvláště potrpím, je druh a způsob servírování kávy. V Praze se místy rozrostl malý nešvar ohledně servírování kávy. Nejen, že často neví, jaký je rozdíl mezi druhy kávy (často se setkávám opravdu s vtipným pojmenováním), tak navíc úroveň, jakým se káva servíruje, je mnohdy opravdu k pláči. Když si ve šlágru objednáte esspreso, tak vám donesou esspreso, a ne nějaké lungo, či velký kýbl kafe se spoustou vodylungo! Prostě italské esspreso, jak se patří. A lungo? Konečně to někdo pochopil i v Česku!!! Dostanete tácek s esspressem a k tomu bokem horkou vodu, kterou si sami můžete esspreso naředit dle své vlastní chuti. A věřte mi, takto je to správně. Navíc dostane každý ke kávě automaticky vodu, což také, bohužel, není všude standardem.

čaj

Pro pejskaře mám navíc dobrou zprávu, můžete si vzít svého mazlíčka s sebou. Nejen, že jsou psi v kavárně vítáni, ale navíc dostanou zdarma naservírovaný vinohradský evian.

Obsluha je opravdu milá, ani jednou jsem se nesetkala s tím, že by na mne byl někdo protivný! Obsluha navíc občas prohodí i nějakou vtipnou průpovídku, což také vždy potěší.

A na konec – jestli máte chuť na zmiňovaný brunch, který samozřejmě v kavárně mají zavedený, můžete si vybrat z několika druhů menu podle chuti, a pečivo, je samozřejmě domácí.

pečivo

Za mě 4,5 hvězdy z pěti a palec určitě nahoru. Jsem ráda, že mám v Praze možnost navštěvovat kavárnu, jako je právě tato.

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky