Jáhlový falafel jsem připravovala již několikrát a pokaždé sklidil úspěch a žádosti o recept. Výhodou receptu je jeho mnohostranné použití. Můžete si z těsta vytvarovat kuličky nebo placičky, podle toho, jak chcete falafel používat. Hodí se do salátu, do tortily, jako příloha nebo jen tak do misky s dipem (i bez). Nenechte se odradit tím, že je bezlepkový a veganský, je opravdu výborný, zdravý a jednoduchý na přípravu.
Základem těsta jsou uvařené jáhly. Jáhly jsou přirozeně bezlepkovou potravinou, která je u nás velmi dobře dostupná a jako super bonus je i levná. Jáhly se vyrábí loupáním zrníček prosa – ano, to proso, co se dává andulkám. A andulky moc dobře vědí, proč ho mají ze všech zrníček v krmítku nejraději. Jáhly totiž mají výborné výživové hodnoty, jsou snadno stravitelné a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou například draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek a vitamíny skupiny B.
V receptu používám nejraději ovesnou mouku, která se mi při přípravě nejlépe osvědčila. Ovesná mouka má neutrální chuť, takže nechá vyniknout cuketu a česnek. U této mouky mi také přijde, že na sebe velmi dobře váže vlhkost z cukety a těsto tak drží dobře pohromadě. Pokud se však ovsu vyhýbáte, použijte v receptu i jiné bezlepkové mouky nebo jejich mix (dobře zde fungují zejména jáhlová, quinoová a pohanková).
Jáhlový falafel
Ingredience:
250 g jáhel
300 g ovesné mouky
500 g nahrubo nastrouhané cukety (asi jedna a půl střední cukety)
4 prolisované stroužky česneku
3 lžičky soli
½ lžičky čerstvě mletého barevného pepře
2 lžíce olivového oleje (lze vynechat)
Z uvedeného množství surovin budete mít asi 2 plechy menších kuliček nebo placiček.
Postup:
Jáhly spařte horkou vodou, propláchněte a uvařte do měkka dle návodu na obalu a nechte vychladit alespoň na pokojovou teplotu. Jáhly je lepší mít spíše trochu měkčí, takže jestli se vám náhodou rozvaří, nic se neděje. Do mouky zamíchejte sůl a pepř a tuto směs zapracujte do uvařených a vychlazených jáhel. Poté zapracujte ještě olej, prolisovaný česnek a cuketu (pokud z nastrouhané cukety samovolně vyteče voda, tak ji vylijte, ale vodu z cukety není nutné vyloženě vymačkávat). Celou směs dobře promíchejte, a pokud vám z ní nepůjdou tvarovat kuličky, tak směs nechte trochu ztuhnout v lednici nebo přidejte více mouky.
Z připraveného těsta tvarujeme rukama, které si máčíme do vody, placičky nebo kuličky a skládáme je na plech pokrytý pečícím papírem. Ten můžete lehce potřít olejem, ale není to nutné. Falafel pečeme v předehřáté troubě na 220 °C ve střední části trouby asi 20 – 30 minut nebo do zezlátnutí. Pokud Vám falafel nebude ani po 30 minutách pečení zlátnout, přemístěte plech na pár minut do horní třetiny trouby nebo troubu přepněte na gril.
TIP: Falafel můžete použít i na party jako základ jednohubek, kdy na hotový falafel přidáte třeba olivy, nakládané cibulky, sušená rajčata, kapary a vše spojíte párátkem. Vytvoříte tak chutné a zajímavé pohoštění pro vaše návštěvy.
Dejte mi vědět, jestli jste recept vyzkoušeli a jak se vám povedl. Budu také ráda za další tipy na použití jáhel v receptech.