Křupavý karamelový korpus s nádechem skořice pokrytý sametovým čokoládovým krémem doprovázeným jemností a lehkostí kokosového mléka. No nezní to úžasně? Úžasné to je a už první sousto vám bude napovídat, že se o tento zákusek nebudete chtít s nikým dělit a že byste si ho dali znovu, znovu a znovu. Navíc je vhodný pro vegany a když ho ochutnáte, sami poznáte, že mu to na chuti jedině přidává.
Tento dort jsem vymyslela na základě inspirace z receptů na klasický lanýžový a čokoládovou pěnu z kokosového mléka a datlí. Recept na tuto výbornou, jednoduchou a zdravou čokoládovou pěnu si přivezla před lety Sarrah z Kanady. Naučila mě, jak se připravuje a obě jsme jí rychle propadly. Naše spotřeba kokosového mléka se od té doby rapidně zvýšila, asi tak o 500 %.
Správnými postupy a kombinacemi surovin se mi podařilo připravit výtečný dort, který sklidil již mnoho pochval a žádostí o recept. Základ tvoří sušenky Lotus (určitě jste už všichni lotusku někdy dostali v restauraci ke kávě), mleté vlašské oříšky, datle a kokosový olej. Pokud máte doma kuchyňský robot nebo chopper, příprava korpusu pro vás bude velmi snadná, jelikož do přístroje jen vložíte všechny ingredience a zmáčknete tlačítko. Jestli toto vybavení doma nemáte, můžete připravit hmotu na korpus i za pomoci ponorného tyčového mixéru, ale trvá to o něco déle a vyžaduje to trpělivost. Pokud budete používat mixér tyčový, je totiž třeba, abyste sušenky předem rozdrtili na prášek (vložte je do pevného plastového sáčku a rozmašírujte je kuchyňským válečkem). Dále je nutné předem nakrájet datle na malé kousky a nechat je cca hodinu změknout v rozpuštěném kokosovém oleji. Poté rozmixujte pomalu datle s olejem a postupně zapracovávejte rozdrcené sušenky a mleté ořechy.
Co se týče přípravy krému, základem je dobře vychlazené kokosové mléko, které v tomto receptu funguje podobně jako šlehačka – pokud není studená, nejde vyšlehat. Do krému patří také datle a je třeba je řádně rozmixovat, aby byl krém hladký. Jak samotný název říká, jedná se o dort čokoládový, budete tedy potřebovat ještě kvalitní hořkou čokoládu (s obsahem kakaa alespoň 70 %), trochu kakaa, špetku soli a skořice na dochucení. Všechny ingredience je třeba rozmixovat, a to vám nejlépe půjde ve stolním mixéru nebo v robotu, ale případně si i v tomto bodě vystačíte s ponorným tyčovým mixérem. Určitě doporučuji datle mixovat nejprve s menším množstvím kokosového mléka a zbytek přidat až později společně s dalšími ingrediencemi. Zabráníte tak přešlehání a sražení krému.
Ingredience:
Na korpus
150 g lotus sušenek
100 g mletých vlašských ořechů
100 g datlí
40 g kokosového oleje (asi 4 zarovnané polévkové lžíce)
Na krém
1 plechovka vychlazeného kokosového mléka
100 g datlí
100 g vysokoprocentní hořké čokolády
2 lžičky nepraženého kakaa
Špetka soli a skořice
Postup:
Všechny ingredience na korpus vložte do kuchyňského robota nebo chopperu a rozmixujte do hladka. Potřebujete získat hladkou hmotu, ze které lze tvořit hrudky. Dno dortové formy o průměru 25 cm s rozevíracím okrajem vyložte pečícím papírem a přesypte do ní směs na korpus, kterou ve formě lžící nebo rukou pečlivě a rovnoměrně upěchujte. Dejte si záležet, jde o to, aby se všechny drobečky spojily dohromady a dostal se pryč vzduch. Připravený korpus dejte do lednice a nechte jej vychladit a tuhnout mezi tím, co budete připravovat krém. Na krém rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a nechte ji chvíli vychladit (ať není úplně horká – když do ní dáte prst, tak vás nesmí pálit). Zatímco čokoláda chladne, rozmixujte asi 1/3 plechovky kokosového mléka s datlemi. Mixujte tak dlouho, až bude směs hladká. Potom přidejte čokoládu, kakao, skořici, sůl, zbytek mléka a jen velmi krátce promixujte, ať se vše spojí. Směs na krém nalijte na korpus a rovnoměrně rozetřete. Dort nechte ztuhnout v lednici, alespoň 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Před servírováním posypte kakaem.
TIP: Jestli chcete dort ještě více „ozdravit“ nebo udělat bezlepkovou variantu, nahraďte všechny sušenky mletými oříšky.
Ahoj Hani,
tak dortík mám na vychlazení v lednici, netrpělivě čekám a doufám, že bude vypadat stejně jako ten tvůj :D.
Díky za inspiraci
H.
To mě těší 🙂 Doufám, že se povede a bude chutnat. Pošli nám na FB fotku, rády se podíváme…