Makový nanuk

Makový nanuk, to nejlepší osvěžení na horké dny.

IMG_9855

Když jsem se před pár měsíci stěhovala do Nuslí, povídala jsem si s kamarádkou Alčou o různých možnostech v gastronomii, už ani nevím jak, najednou jsme se dostaly k makové zmrzlině se švestkovou omáčkou. Od malička mák přímo zbožňuji, a když si k němu představím dokonalou milenku, určitě to je právě švestková omáčka. Samozřejmě jsem ji hned požádala o recept. Původní recept je klasický s vajíčkem, vanilkou, je tam použitá smetana… no co vám budu vykládat – prostě pravá prasárnička. Když jsem o makové zmrzlině řekla Hance, byla to právě ona, kdo mne namotivoval, ať zkusím vymyslet zdravou alternativu. Po pár týdnech se mi v hlavě vytvořil plán, kterému jsem dala nedávno reálnou formu, která je velmi osvěžující, zdravá, nízkokalorická a hlavně MŇAM!

Recept:

  • 4 zralé banány
  • půl hrnku až hrnek máku (lepší bude mletý)
  • voda
  • švestková omáčka (domácí nebo kupovaná, záleží na vás)

Začneme tím, že si vytvoříme makové mléko. Tohle mléko je hotový zázrak, kdo má rád mák, ten jej obzvláště ocení. Makové mléko používám například do Hančiny pohankové skleničky, je výborné do kafe, do müsli, no prostě všude, kde se hodí chuť máku.
Mák dáme do misky a zalijeme cca 3x násobkem vody. Takže na hrnek máku, 3 hrnky vody. Necháme směs chvilku odstát, ať mák hezky nasaje vlhkost vody a pak směs rozmixujeme. Mák se samozřejmě celý nerozseká, ale voda se spojí hezky s mákem a vznikne bílý „kal“ – mléko. Kdo má rád zrníčka, má hotovo. Kdo raději jemné mléko, tomu doporučuji směs přecedit přes jemné sítko.

A jde se na nanuky. Do mixéru dáme všechny banány a přidáme trochu mléka (doporučuji přilévat opatrně-postupně). Cílem je získat hustou hmotu, která ale bude „tekoucí“, abychom mohli naplnit formičky. Když máme směs hotovou, nalijeme na stěny formiček trochu švestkové omáčky na ozdobu a poté přilejeme naši makovo-banánovou směs. A co teď? Prostě zamrazit!

IMG_9838

Nanuky mají „vodovou“ strukturu, takže kdo čeká krémový nanuk – ala míša – tomu doporučuji použít kokosové mléko, které je díky kokosovému tuku a cukru krémovější.

TIP:

Jestli máte doma „robota“ – stolní mixér, dostanete chuť na zmrzku ale nemáte ji dopředu připravenou, poradím vám, jak ji připravit během pár minut.
Základem rychlé a zdravé zmrzliny je zmražené ovoce, proto nejdříve si zamrazte několik banánů dopředu, například podle Hančiné metody mražení. Když budete mít několik zmražených banánů (nebo jakéhokoliv jiného ovoce), dokážete vykouzlit zdravou a krémovou zmrzlinu velmi rychle. Zmrzlé banány dáte do mixéru, přidáte trochu mléka, nasypete lžičku máku a rozmixujete. Banán díky své struktuře udělá krémovou táhlou hmotu, to vám slibuji. Hotovou zmrzlinu ihned podávejte, jinak se vám rozpustí.

Přeji dobrou chuť.

IMG_9856

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky