Hummus a domácí „nutela“

Minulý týden jsem pěla ódy na zdraví prospěšné sezamové semínko, dnes mám pro vás dva recepty, do kterých se používá TAHINI, tedy sezamová pasta. Pokud jste tedy uvažovali, jak zařadit sezam do jídelníčku jinak, než jen formou posypky na pečivo, tady naleznete hned dva tipy.

IMG_9804

Hummus

Miluju rychlá, zdravá a vděčná jídla. Pomazánka z cizrny, zvaná hummus je přesně jedno z nich. Když chci vyváženou odpolední svačinu, lehký oběd, nebo když přijde domů nečekaná návštěva, pro kterou chci mít rychle občerstvení, je to první volba, pro kterou se rozhodnu.

Tahle pomazánka má sice nelíbivé jméno, to ale vykompenzují zdraví prospěšné látky v něm obsažené a jeho chuť. Hummus pochází původem z Izraele a je velmi oblíbený u veganů a vegetariánů. Obsahuje velké množství bílkovin díky cizrně a vápníku díky tahini. Když si k němu nachystáte hezky nakrájenou zeleninu, budete mít skvěle vyvážené jídlo.

Na co se dá hummus ještě použít? Můžete jej přidávat třeba do tortil, nebo si jej namažte na chleba, jako klasickou pomazánku. Já však tuhle směs nejraději právě se zeleninou.

Recept:

IMG_9793

  • 1 plechovka cirzny (používám i vlastní zavařenou cizrnu, nebo čerstvě uvařenou)
  • 1 lžíce tahini
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z půlky limetky
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka římského kmínu
  • sůl
  • pepř

Všechny ingredience nasypte do mixéru a mixujte cca 1-2min (podle výkonu mixéru). Pokud máte pomazánku moc hutnou, nebo se vám nechce spojit, přidejte lžíci oleje a lžíci vody na zjemnění.

Tip:

Máte chuť si hummus vylepšit? Můžete si do něj přidat například pečenou papriku bez slupky, lžičku sušené sladké papriky a chilli a udělat si hummus „paprikový“.

+ Pomazánka je nejlepší vychlazená z lednice:-).

Domácí nutela z tahini

Tuhle bombu jsem objevila náhodou díky mým domácím hokusům/pokusům. Asi po měsíci mého objevu jsem zjistila, že je možné tuto verzi koupit i v obchodě. Koupenou pomazánku jsem ale ještě nevyzkoušela, protože ta moje mi jednoduše chutná!!! Nutela je původně z lískových ořechů, chuť je proto naprosto jiná, než kupovaná (také proto, že neobsahuje žádný rafinovaný cukr atd…). Hnědá barva a sladká chuť mi však evokovala název nutela a to také zůstalo.

IMG_9790

Osobně miluji všechny ořechové pomazánky, a dost často si je kupuji nebo připravuji doma. Jsem schopná je jíst samostatně, a stejně tomu je i v případě kakaové tahini chuťovky – domácí nutely. Dejte si však pozor, ať se jí nepřejíte – znáte to, všeho s mírou!!! (A když Míra nebude doma, představte si ho). Zdravá svačinka by se při velkém množství mohla změnit na VELMI, podotýkám VELMI nezdravou;-).

Recept:

  • 3 lžíce tahini pasty
    Pokud nejste zastánci vlastního tahini z jakýchkoliv důvodů, nejlepší je nutela z tahini z jihlavy s motýlem.
  • 1 lžička nepraženého kakaa
  • 1-2 lžičky datlového sirupu

Všechny ingredience smícháme dohromady a je hotovo:-). Čoko pasta díky kakau trošku tuhne, nelekněte se. Každému doporučuji, ať si dá kakao nebo sirup podle chuti, kdo má rád sladší, dá víc sirupu, kdo raději čokoládovější chuť, dá víc kakaa.

IMG_9797

Tip:

Můžete si připravit celou sklenici tahini nutely, v lednici vám vydrží i déle než měsíc.

 

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky