Zázrak jménem sezamové semínko

Na východě se už dávno ví, jak jedno dvoumilimetrové semínko, může být pro naše tělo zázračné, používá se již po několik staletí, a je mi potěšením vás s tímto zázrakem také seznámit. Dovolte, abych vám představila, sezamové semínko.

IMG_9785

Sezamové semínko je jednou z mých nejoblíbenějších surovin v kuchyni. Dalo by se říci, že jej používám denně. Můj táta mi od malička říkal, že ořechy jsou velmi zdravé. Podle pověry, má každý ořech, dle svého tvaru účinek na tu část těla, kterou připomíná. Například vlašák vypadá jako mozek, a tím nám má evokovat, že je nejvíce prospěšný právě pro mozek (a tak to také je). Dlouho mi vrtalo hlavou, na co je teda dobré to sezamové semínko, vždyť mi nic nepřipomíná – a ejhle! Ono totiž sezamové semínko není žádný ořech, nýbrž, jak mnoho serverů tvrdí, je to koření. Nicméně když bych jej jako ořech/semínko brala, a šla bych tátovou taktikou – připomínalo by mi buňku, tedy že by mělo být prospěšné pro buňku, takže pro všechno. A tak to také je.

Sezamové semínko je malé semínko, které pochází z rostliny „sesamum indicum“. Je to jednoletá rostlina/bylina, která dosahuje až dvoumetrové výšky a v dnešní době roste takřka po celém světě v tropických oblastech. Právě proto, že se jedná o zrníčka z této rostliny, bývá semínko přiřazováno spíše ke koření (pepř je také semínko). Sezam představuje velkou zásobárnu důležitých látek pro naše tělo a náš organismus. Obsahuje kvalitní bílkoviny i základní esenciální mastné kyseliny (omega-6). Obsahuje rovněž řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků – například vitamín E, B, T (udržuje celistvost krevních destiček), vápník, železo, zinek, draslík či fosfor.

Sezam má vysoký obsah železa a právě díky tomu se řadí do skupiny potravin, jejichž zvýšená konzumace pomáhá lidem s chudokrevností. Je účinné ke zmírňování pocení a pocitů návalů, což je výborné pro ženy v přechodu nebo těhotné. Díky jeho složení prospívá srdci, cévám a podporuje lepší obranyschopnost organismu. Já sama jsem zjistila, že vyšší konzumace sezamového semínka snižuje vlivy PMS. Stejně jako celá řada ořechů a semínek je jeho vliv příznivý k růstu vlasů a nehtů a má blahodárné účinky na náš největší orgán, kůži.

Věděli jste, že sezamové semínko obsahuje velké množství organického vápníku, dokonce několikanásobně více, než obsahuje mléko? Takže pozor, žádné mléko pro vápník, ale sezamové semínko! :-). Vápník a zinek jsou ta pravá kombinace pro prevenci před osteoporózou a také léčí nemocné oči, vlasy, kůži, sliznici a nehty.

Pro vysoký obsah skupiny vitamínů B, hořčíku a fosforu se z něj stává přírodní lék na různé neurotické projevy a deprese, nebo jako doplněk stravy při vysoké fyzické či psychické zátěži.

Sezam je prospěšný pro snižování projevů nespavosti, bušení srdce, slabostí, u žen se silnou menstruací, prostě pro nás holky je semínko vlastně malý zázrak! Ale nemyslete si, ani muži nepřijdou zkrátka, pro ně je sezamové semínko tím pravým pro podporu a zvýšení množství a kvality spermií (zvýšení plodnosti).

Sezamové semínko má „zvlhčující“ účinky, které jsou velmi příznivé pro naše zažívání a jako prevence před zácpou. Pro své „chladící“ účinky jej používají horkokrevní lidé, kteří většinou trpí nadměrným pocením, hyperaktivitou, vysokým tlakem, srdečními a mozkovými příhodami. Všechny tyto nemoci pomáhá sezamové semínko léčit a také jim předcházet. Díky chladícímu účinku se například sezamový olej používá při horečkách k zevnímu použití, má totiž horkoodjímající účinek.

Sezamové semínko obsahuje přibližně:

  • 20 % bílkovin
  • 50 % rostlinných olejů
  • 16 %sacharidů
  • 9 % vlákniny
  • Z vitaminů jsou to vitamín(B1) – 1 mg, riboflavín(B2) – 0,25mg, niacín(B3) – 5mg, karoteny.
  • Minerální látky (složení na 100g) : vápník – 500 až 1500 mg, hořčík – 350 mg, železo – 10 mg, zinek – 10 mg, draslík – 410 mg, fosfor – 890 mg.

Z výše popsaných řádků je všem určitě zcela zřejmé a jasné, že sezamové semínko je pro každého člověka, řekla bych, super potravina. Možná právě přemýšlíte, jak to udělat, abyste zvýšili jeho příjem ve svém jídelníčku. Jasně, to dá rozum, že sypat si po ránu panáka sezamového semínka nikdo nebude… V česku se nejčastěji používá na posypání pečiva. S Hankou vám však postupně budeme ukazovat mnoho skvělých receptů, kde, kam a do čeho sezamové semínko můžete použít. A jak ho používám já? U mne jej najdete hned v několika formách:

  • klasické sypané sezamové semínko, které mám nejraději jako součást Hančiny pohankové svačinky, nebo si jím posypávám různé saláty, abych v nich měla něco křupavého.
  • TAHINI, je sezamová pasta (rozemleté sezamové semínko na cimprcampr). Tahini si můžete přidat do různých zálivek, omáček, pomazánek (mého milovaného hummusu), a nebo si z něj můžete udělat domácí nutelu.
  • Sezamový olej lisovaný za studena, je výborný na potírání kůže, jako maska na vlasy nebo také do zálivek a salátů.
  • Chalva – sladká pochoutka. Sladké to je moje a chalva mne uchvátila už v pubertě v čajovně. Chalvu si můžete koupit už takřka v každém obchodě, ale pozor, je plná cukru!
  • Sezamové mléko, vzhledem k mé špatné snášenlivosti laktózy jsou rostlinná mléka mým oblíbeným pomocníkem v kuchyni.
  • Gomasio (sezamová nebo lněná semínka třená se solí) jako dochucovač rýže, quinoy a příloh na slano.

Recept:

IMG_9788

Vzhledem k rozsáhlému povídání o sezamovém semínku vám napíši jen krátký tip na to, jak si udělat domácí TAHINI. Jak a do čeho Tahini použít, o tom napíši příště v receptovém článku.

Osobně jsem pro vás vyzkoušela dvě verze tahini, abych porovnala, která je lepší. Pokud se vám s ním nebude chtít dělat, nebo nebudete mít prostředky na to, jak jej udělat, můžete si jej koupit v obchodě. Osobně mi nejvíce chutná tahini od českého výrobce s motýlem Natural z Jihlavy.

IMG_9789

Na pohled nejde rozdíl mezi oběma druhy rozeznat. Chuťově mi však (bohužel) více chutnal ten z pražených sezamových semínek.

Tahini z nepraženého sezamového semínka

  • hrnek sezamového semínka
  • 2 lžíce chuťově nevýrazného oleje (slunečnicového, jemného olivového)
  • špetka soli (není potřeba, pokud nechcete slanou verzi)
  • mixér/robot (velmi výkonný)

Sezamové semínko naložíme na pár hodin do vody (nejlépe přes noc), vodu slejeme a necháme semínko uschnout (například na pečícím papíře). Semínka pak rozemeleme v mixéru na pastu, kterou zjemníme olejem a rozmixujeme jej na jemnou tekutou pastu.

Tahini z praženého sezamového semínka

  • hrnek sezamového semínka
  • 1-2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • mixér/robot

Sezamové semínko rozsypeme na pečící papír a dáme do rozehřáté trouby na cca 185°C. Semínko pečeme cca 10 minut, ale hlídáme ho!!!! Každá trouba totiž peče jinak a musíme si dávat pozor, abychom jej nespálili. Když semínko začne hezky hnědnout – máme hotovo. Necháme jej trochu vychladnout a postupujeme dále stejně jako s nepraženým semínkem.

Obě pasty vám vydrží v lednici až jeden měsíc:-).

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky