Pohanková sklenička

pohanková sklenička

Mám pro vás recept na výbornou svačinku ve skleničce, ve které najdete spoustu zdravých věcí. Nazvala jsem ji „pohankovou“, protože tato surovina je jejím základem, a to konkrétně pohanka loupaná a lámaná. V obchodech ji najdete pod označením „pohanka – lámanka“. Tento druh pohanky není nutné vařit, stačí, když jej necháte nabobtnat. Takto připravená pohanka má neutrální chuť a nemá ani typickou vůni vařené pohanky, která může někomu vadit. Co se týče pohanky, používám pouze výrobky ze mlýna pana Šmajstrly. V tomto pohankovém mlýně zpracovávají pohanku, která je pěstována u nás. Víte tak, že od nich dostane českou pohanku, která necestovala přes půlku světa, nepovalovala se ve skladech, nebyla vystavena teplotním a vlhkostním změnám. Další výhodou pohanky z tohoto mlýna je, že ji loupou mechanicky. Nedochází tedy k pražení ani spařování a surovina si zachovává všechny cenné látky – je tedy syrová neboli „raw“. Pokud si budete chtít pořídit pohanku od tohoto výrobce, budete muset zavítat do zdravé výživy, v normálních obchodech jsem na ni zatím bohužel nenarazila.

Pohanka je přirozeně bezlepkovou potravinou a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Má vysoký obsah bílkovin a je bohatá především na vlákninu, zinek, měď, selen, železo, draslík, fosfor, mangan, vitaminy B1, B2, E, C a P (tj. rutin, nikoliv známý vitamin P – pivo). Z této široké řady minerálů a vitaminů je pro nás důležitý zejména rutin, jelikož podporuje vstřebávání vitaminu C a má příznivý účinek na cévní systém (cévy a krevní tepny). Z toho důvodu je doporučována ke konzumaci v těhotenství, při praskání žilek a křečových žilách, cévních onemocněních a nemocech jater.

pohanka 1

Aby byla sklenička chutná a výživná, přidávám do ní ještě další suroviny jako ovesné vločky, jáhlové vločky, různá semínka (slunečnicová, dýňová, lněná, konopná, chia a sezamová) a kokosové plátky, ty mi ve skleničce obzvláště chutnají. Smícháním těchto ingrediencí získám úžasný mix všemožných vitamínů a minerálů. Všechny tyto suroviny jsou suché, takže to zatím vypadá jako luxusní ptačí zob. Celou směs však ještě zaliji rostlinným mlékem, nebo vodou a osladím ji. Já chci mít, co nejzdravější skleničku, proto na oslazení používám kokosový cukr, datlový nebo 100% javorový sirup .

Tuto dobrotu si většinou dávám na odpolední svačinu, hlavně se mi osvědčila asi hodinu až dvě před cvičením. Určitě se ale hodí jako svačina kdykoliv během dne. Směs si chystám večer den předem, kdy vše smíchám, zaliji tekutinou a do druhého dne nechám v lednici. Není ale třeba chystat ji tak dlouho dopředu, směs stačí zalít a počkat asi 30 minut, už po takto krátké době pohanka změkne. Jestli chcete proces ještě více urychlit, suchou směs zalijte teplým mlékem nebo vodou a můžete ji jíst už po pár minutách. Když si beru skleničku do práce, vyndám ji ráno z ledničky a už ji tam nevracím. Nechávám ji venku, aby měla pokojovou teplotu, tak mi totiž chutná nejvíce.

Skleničku připravuji „od oka“, ale abych vás trochu navedla ohledně poměrů jednotlivých surovin, připravila jsem recept, kde jsou uvedena konkrétní množství. Určitě zkuste experimentovat, měnit složení a hledat variantu, která vám nejvíce chutná. Kromě základních surovin, které uvádím, je možné ještě přidat například skořici, vanilku a kakao. Já si na hotovou směs ráda přidávám lžičku ořechového másla, které ještě lehce posypu kokosovým cukrem, nebo zakápnu sirupem.

pohanková snídaně

Pohanková sklenička
Ingredience:
⅓ hrnku pohanky lámanky
¼ hrnku vloček (ovesné, jáhlové, nebo mix)
¼ hrnku semínek (mix)
¾ hrnku rostlinného mléka, nebo vody
dle chuti kokosový cukr, javorový sirup nebo datlový sirup
volitelně 1 lžička kakaa/2 lžičky kokosových plátků/hrstka oříšků/brusinek/rozinek/goji

Postup:
Všechny suché ingredience vložte do uzavíratelné nádobky o objemu alespoň 300 ml. Přidejte rostlinné mléko nebo vodu a oslaďte dle chuti. Já většinou přidávám dvě lžičky kokosového cukru nebo lžičku sirupu. Nádobku uzavřete a dobře protřepejte. Před konzumací nechte takto připravenou směs uležet asi 30 minut nebo ji uchovávejte v lednici a spotřebujte do tří dnů.

semínka na snídani

TIP: Jestli chcete ušetřit čas, můžete si dopředu nachystat několik porcí suché směsi a skladovat ji ve skleničkách nebo jiných vzduchotěsných nádobkách. Skleničku si můžete schovat do šuplíku v práci nebo si ji vzít na cesty. Pokud si do skleničky dáte jako sladidlo kokosový cukr, budete potřebovat už jen vodu na zalití, kterou sežene většinou všude. Nezapomeňte si sebou vzít lžičku!