Kešu oříšky

Znáte to, když vám někdo nabídne směs ořechů, a vy z nich vyzobete ten svůj neoblíbenější druh jako první? U mne jsou vždy jako první pryč kešu (pokud je směs obsahuje). Malé chutné oříšky ve tvaru ledviny, které jsem si v rámci mého seriálu o ořeších vybrala jako druhé v pořadí. Jak jste asi pochopili, jedná se o mé nejoblíbenější ořechy, respektive plody, kešu totiž žádnými ořechy nejsou (botanicky), ale o tom až za chvilku.

IMG_0818

Kešu pochází ze stromu Ledvinovníku západního, který dosahuje výšky až 12 m. Tento strom plodí takzvané nažky, což jsou plody, které obsahují právě jedno semeno (mé oblíbené kešu). Nicméně, ať si botanici říkají kešu, jak chtějí, zařadím ho i přes to mezi ořechy (do našeho rozdělovníku), budu trochu rebel:-).

Tyhle oříšky jsou svou chutí i složením jedinečné, a za jeho konzumaci nám bude vděčný každý kousek našeho těla. Má prospěšné účinky na orgány v těle, na kůži, vlasy a nehty. Doplňují potřebné vitamíny a minerály. Svým složením se výborně hodí do hlavních jídel, omáček a do dezertů, jejich mléčná chuť dokonale nahrazuje živočišné produkty, například sýr. U veganů jsou kešu velmi oblíbené, vyrábí z něj kešu mazací sýr nebo citrónový kešu krém (raw). Já mám tyto oříšky nejraději v podobě ořechového másla a nebo raw tyčinek, na obojí mám připravený recept.

IMG_0871

Vlastnosti, pro které se vyplatí kešu oříšků nebát a jíst je, jsou:

  • Zvyšují obranyschopnost srdce, snižují bušení srdce a pomáhají při arytmii.
  • Předchází zvyšování hmotnosti – pomáhá při redukci.
  • Zlepšují náladu.
  • Obsahují vysoké množství taninu, vitamínu C, omega 3 mastných kyselin, hořčíku (ve 100g 25% doporučené denní dávky), vápník, draslík.
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Pomáhají při špatném trávení.
  • Zlepšují ostrost zraku díky svému vysokému obsahu antioxidantů.
  • Uvolňují svaly při dlouhodobém zatížení.
  • Zlepšují tvorbu spermií.

Kešu mají, na rozdíl od jiných ořechů, velmi nízkou energetickou hodnotu, oproti tomu mají vysoký obsah sacharidů – cukrovkáři jezte proto oříšky s mírou:-). Ráda bych citovala mou oblíbenou Delicilously Ellu, jenž ve své knize Lahodně s Ellou píše myšlenku, která mi mluví z duše: „Vím, že spoustu lidí znervózňuje vysoký obsah tuku v oříšcích, a proto se jim vyhýbají, přestože ve skutečnosti představují důležitou součást zdravého jídelníčku, kde bychom na kalorie hledět neměli. Kromě toho není kalorie jako kalorie, každá vzniká jinak – hrstka ořechů není totéž, co tyčinka Mars – na to je třeba pamatovat.“

Ptáte se, kam všude mohu kešu dát, kde ho mohu použít? Napíšu tady malý seznam jídel, na které si vzpomenu. Dávám tímto i výzvu, pokud objevíte něco, kam se kešu výborně hodí, dejte nám o tom vědět. Za každý tip budeme velmi vděčné.

  • müsli
  • müsli tyčinky
  • k posypání jogurtu, salátů
  • přísada do sušenek, krekrů, do domácího chleba
  • syrové brownies podle Deliciously Elly
  • ořechové mléko
  • ořechové máslo
  • ořechová mouka, kterou můžete použít jako základní složku takřka do čehokoliv.

Recept, ořechové máslo z kešu oříšků
170 g kešu ořechového másla koupíte v obchodě v průměru za 170 Kč. Proto je asi příjemnější si vyrobit takové máslíčko pěkně doma, za zlomek ceny, a navíc víme, co jsme si do něj všechno dali. 200  g kešu ořechů v Lídlu koupíte za 70 Kč, když připočteme režijní náklady, budeme mít 200 g másla maximálně za 100 Kč, a to se vyplatí, ne?

Potřebujeme:

IMG_0819

  • kešu oříšky 200 g
  • vodu na namočení ořechů
  • výkonný mixér

Kešu jsou jedny z nejměkčích ořechů, i přes to budou nejchutnější, když si je na nějakou dobu naložíte do vody (4-6 hodin). Pokud je do vody nenaložíte, budete u jejich mixování potřebovat trochu stolního oleje (méně chuťově výrazného, jako je řepkový, nebo slunečnicový).

Po namočení slijeme vodu a necháme ořechy okapat. Namočené oříšky vložíme do mixéru a mixujeme. V jednoduchosti je prostě krása:-).

Kešu raw tyčinky – pořádná energie na cesty, která se nekazí.

IMG_0878

Minulý týden jsme se s kolegou v práci bavili o tom, co si sportovci berou s sebou za jídlo/doplňky na závody, výšlapy, prostě někam, kde potřebují vydat spousty energie. Jednou z věcí, která je lehká a má vysoký obsah energie je tyčinka. Nejedná se však o tyčinku müsli, kterou známe z obchodů, ale o raw tyčinku, která obsahuje hlavně ořechy, datle a nemá žádný přidaný rafinovaný cukr. Přesně takovou tyčinku si můžete připravit i doma. Je hotová za pár minut a má vynikající chuť.

Na 3 raw tyčinky potřebujeme:

  • 2 lžíce kešu másla
  • 15 datlí (běžně dostupné v supermarketech, důležité je, aby byly bez přidaného cukru!)
  • 1 lžíce raw mouky (kokosové, ořechové, z ovesných vloček)
  • lžička kakaa

Pokud jste si udělali domácí kešu máslo, můžete použít neumytý mixér po jeho přípravě. Rozmixujte společně datle, ořechové máslo a půl lžičky mouky. Vznikne vám hutná směs, kterou ještě v rukách propracujte. Postupně přidávejte kakao a zbytek mouky. Hotovou směs vytvarujte do kuliček, nebo tyčinek a dejte je na chvíli odpočinout (ať se spojí všechny chutě).

Věřím, že Vás můj dnešní článek potěšil, obohatil o informace a možná i inspiroval.

Budu se těšit na Vaše reakce, dobrou chuť,

Vaše Sarrah.

 

 

 

 

 

 

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky