Špenátovo-bazalkové pesto s těstovinami

20160713_200812 (1)

Zkoušeli jste si už sami doma připravit pesto? Pokud ne, doporučuji vám to vyzkoušet. Tuto pochoutku připravíte velmi jednoduše společným rozmixováním všech ingrediencí. Nezáleží na postupu, vše můžete do mixéru vložit najednou a odměřuje se také většinou jen od oka. Při přípravě si vystačíte i s ručním ponorným mixérem. Pesta jsou typická tím, že jsou připravována z minima ingrediencí a právě u takových receptů záleží na kvalitě použitých surovin. Osobně jsem si poslední dobou oblíbila zelené pesto, jehož základem je listový špenát, bazalka, slunečnicová semínka a olivový olej. Je to vlastně taková variace na klasické bazalkové pesto pro ty, kteří nevlastní plantáže bazalky, ze které by si mohli tuto tradiční pastu připravovat. Výhodou receptu je, že díky použití špenátu v receptu si můžete připravit větší množství pesta za přijatelný peníz.

Pesto pochází z italské kuchyně a tradičně se podává s těstovinami. Já používám nejraději špaldové těstoviny, jelikož špalda je zdravější než běžná pšenice, ze které se klasické těstoviny vyrábí. Kromě těstovin však můžete pesto podávat i s pečivem. Zkuste ho namazat na čerstvě opečený křupavý toust – mňam! Můžete si z něj vyrobit i výbornou krémovou omáčku a to tak, že ho rozmícháte v rostlinné smetaně. Výborně se na to hodí rýžová nebo sojová, které mají neutrální chuť. Z pesta si můžete udělat i výborný dip k pečeným bramborám a dalším druhům pečené zeleniny. A to tak, že lžíci pesta rozmícháte v rostlinném jogurtu.

20160713_193243 (1)
Ingredience (na 4 porce)
Na pesto:
100 g čerstvého baby špenátu
20 g čerstvé bazalky (2 velké hrsti)
30 ml extra panenského olivového oleje
1 stroužek česneku
sůl a pepř

Ostatní:
400 g těstovin
4 střední rajčata
4 hrsti čerstvého baby špenátu
4 lžíce slunečnicových semínek

a

Postup:
Na pesto rozmixujte omytý a osušený špenát se všemi dalšími ingrediencemi. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, promíchejte s pestem a rozdělte na jednotlivé porce. Těstoviny na talíři dozdobte nakrájenými rajčaty, lístky špenátu a na závěr posypte slunečnicovými semínky.

TIP: Pokud všechno pesto hned nespotřebujete, můžete jej skladovat v lednici v uzavřené sklenici, spotřebujte ho do jednoho týdne. Pokud budete pesto ze skleničky spotřebovávat postupně, vždy povrch zakápněte olivovým olejem. Můžete jej také zamrazit do ledových kostek, které pak jen rozpustíte v teplé smetaně a získáte rychlou a výbornou omáčku.