S kouzlem domácího rajčatového suga mě seznámil Emanuele Ridi alias „Ital v kuchyni“. Jeho pořad jsem ráda sledovala, když ještě běžel v televizi. Kromě vaření mě Ital bavil svou lámanou češtinou a některými úsměvnými výrazy. Mými nejoblíbenějšími byly „turboručo“ (vyšleháme ručně metlou) a „pomazlíme“ (vymažeme máslem). Emanuele byl v pořadu prostě rozkošný. První dávku suga jsme vařily kdysi dávno společně s maminkou podle jeho původního receptu. Já jsem si však přípravu zjednodušila a složení „zveganizovala“ (pouhým vynecháním másla :)).
Sugo znamená v překladu omáčka a v italské kuchyni představuje základ mnoha pokrmů. Jeho příprava je sice trošku zdlouhavější, ale ušetří vám mnoho času v budoucnu. Když už se do přípravy pustím, tak vařím větší množství – naposledy asi z 8 kg čerstvých rajčat. Jedná se totiž o univerzální omáčku, kterou lze upravit do mnoha variant přidáním různých druhů zeleniny (grilované lilky, restované cukety, pečené žampiony, olivy…). Sugo můžete používat také jen tak, hodí se hlavně k těstovinám – třeba pro děti se špagetami místo obyčejného kečupu, který je plný cukru, umělých barviv a konzervantů. Můžete jej také použít jako omáčku při zapékání, do lasagní nebo jako základ pizzy.
Hlavní složkou receptu jsou čerstvá vyzrálá rajčata a jako doplněk konzervovaná rajčata z plechovky. Rajčata z plechovky se přidávají kvůli tmavě červené barvě a chuti. Pokud však budete mít kvalitní, zralá, tmavá a dosti sladká rajčata, můžete rajčata z plechovky vynechat. Příprava suga začíná orestováním cibule, česneku, mrkve a řapíkatého celeru. Pokud by vás napadlo použít celer obyčejný (bulvu), nedělejte to! Sugo by mělo úplně jinou chuť, než je žádoucí. Směs se dochucuje pouze solí, pepřem, bylinkami a chilli papričkou.
Ingredience (na 8 porcí):
1 kg čerstvých rajčat
1 plechovka rajčat
1 střední cibule
4 stroužky česneku
1 střední mrkev
1 řapík celeru
1 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř, oregano nebo bazalka, chilli paprička
Postup:
Při přípravě neztrácejte čas pečlivým krájením jednotlivých ingrediencí, protože na závěr vše společně rozmixujete. Ve větším hlubokém hrnci na olivovém oleji zpěňte na větší kousky nakrájenou cibuli a po pár minutách přidejte na hrubé plátky nakrájený česnek. Restujte společně asi minutu a pak přidejte čerstvé chilli, na plátky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Tento základ hlídejte a pečlivě míchejte, aby se nepřipaloval, restujte 5 – 10 minut. Přidejte pokrájená čerstvá rajčata, která jste předem spařili horkou vodou a oloupali. Na mírném ohni za občasného míchání nechte směs probublávat 30 minut, poté přidejte rajčata z plechovky a nechtě probublávat dalších 30 – 45 minut. Ke konci doby vaření přidejte dle chuti sůl, pepř a oregano nebo bazalku. Na závěr směs rozmixujte do hladka ponorným mixérem. Sugo se sice doporučuje ručně pasírovat, ale rozdíl v chuti nepoznám a mixování je méně náročné na čas i úklid.
Hotovou směsí naplňte vyvařené zavařovací sklenice asi 1 cm pod okraj a pevně uzavřete víčky. Já sklenice nevyvařuji, jen je před zavařováním myji v myčce na nejvyšší teplotu a nechám vysušit. Pokud nemáte speciální zavařovací hrnec, tak vyložte dno obyčejného hrnce utěrkou. Vložte do něj sklenice a zalijte je do ¾ vodou a nechte jen lehce probublávat po dobu 15 – 20 minut. Opatrně je vyjměte z hrnce, pomocí utěrky zkuste dotáhnout víčka, postavte je dnem vzhůru a nechte takto stát alespoň 30 minut. Díky tomu se údajně vytlačí vzduch, ale hlavně poznáte, jestli se víčko přichytilo. Pokud vám omáčka za sklenic poteče, znamená to, že se víčko nepřichytilo a obsah je třeba urychleně spotřebovat, nebo jej můžete nechat vychladit a zamrazit.
TIP: Jestli se Vám nechce pouštět do zavařování, můžete místo toho sugo zamrazit v menších plastových dózách. Tipy jak na to najdete zde.
1 Komentář