Vzpomínka na vysokoškolská studia, aneb AŤ ŽIJE MENZA. Kdo by to byl býval čekal, i jídelna, jako je menza na výšce, ve mě nechala následky. Jedním z nich jsou špagety po indicku, které jsme si s Klárkou, mou spolužačkou vždycky dávaly. Recept jsem si vymyslela ze vzpomínek a myslím si, že jediné, co má s těmi na vysoké společného je kari.
Recept na 2 porce:
- 1/3 sáčku špaget (nejlépe bezvaječné)
- 3 mrkve, na hrubo nastrouhané
- 1 cibule
- 1-2 lžíce nepálivého kari koření
- 1 lžička kurkumy (není nutné)
- 1 bobkový list
- 1/3 sáčku sušeného sojového masa (není nutné, pokud nemáte rádi, můžete nahradit jiným masem nebo úplně vynechat)
- 2 vrchovaté lžíce cizrny (uvařené, z plechovky, nebo vyklíčené)
- plechovka kokosového mléka (cca 200 ml)
- sůl/pepř/olej
Postup:
Nejdříve si připravte masíčko. V mém případě sojové. Nejvíce se mi osvědčilo jej uvařit (podle návodu) se zeleninovým bujónem, následně scedit a vymačkat veškerou vodu. Sojové maso tím ztratí takovou pachuť, kterou mívá.
Pak si dejte vařit vodu na špagety a v průběhu přípravy omáčky je uvařte dle návodu na obalu.
Cibuli si nakrájejte na malé kostičky, dejte ji smažit v hrnci na oleji (nejlepší by byl kokosový). Cibuli osolte opepřete a nechte smažit do zlatova. Ztlumte oheň na minimum (nebo snižte teplotu na indukční desce), přidejte kari, kurkumu, bobkový list a promíchejte s cibulkou. Nechte chvíli koření prohřát, aby se jeho chuť a vůně spojila dohromady. Teď do hrnce dejte mrkev, cizrnu, kokosové mléko a sojové maso. Celou směs nechejte na mírném ohni 20 minut probublávat aby sojové maso nasálo co nejvíce chuti kari. Těsně před tím, než směs smícháte s těstovinami, tak ji ochutnejte a dosolte/dopepřete dle vlastní chuti. Do omáčky pak vložíte uvařené špagety „al dente“, celou směs smíchejte. A můžete podávat.
Vypadá to jednoduše, že? A taky že je. Mrkev kari a kokosové mléko k sobě náramně jdou:-). Tato směs bude určitě vynikající i s rýží, pokud špagety moc nemusíte.
Zkoušeli jste to? Chutnalo vám?