Jednou z mých letních hitovek je pojídání zeleného salátku s cizrnovým hummusem. Tuto kombinaci mám nejraději po cvičení, abych se hned nepřejídala něčím nezdravým. Jedná se o kombinaci, která je plná bílkovin z hummusu a vitamínů a minerálů z čerstvého salátu. Navíc se jedná o jednoduché a rychlé jídlo, které si doma připravíte snadno a rychle!:-).
Recept na 4 porce:
Salát:
- 1 hlávka salátu (nejlépe českého)
- 2 mrkve
Salát je nejrychlejší. Vyberte si ten, který je vašemu srdci nejbližší a máte ho nejraději. Mým favoritem je hlávkový nebo polníček. Ledový, který koupíte po celý rok v obchodě, moc nemusím, ale pokud ho máte rádi, taky by se k této kombinaci hodil. Vybraný salát si důkladně omyjte a nechejte ho okapat, ať nemáte v salátu přebytečnou vodu. Mrkve očistěte a škrabkou vytvořte dlouhé tenké plátky, jako mám na fotografii. Tímto způsobem připravená mrkev dodá salátu (jíme přeci i očima) šmrnc.
Zálivka
- šťáva z 1/2 citrónu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- lžička sladidla (cukr, med, agávový sirup)
- 2 lžíce vody
- sůl
- pepř
Jedná se o klasickou sladkokyselou zálivku, kterou dělala už moje babička i maminka. Všechny výše uvedené ingredience smíchejte v míse, misce, mističce, nejlépe metličkou na šlehání. Připravenou zálivku, salát a mrkev si dejte bokem, vše promíchejte až těsně před podáváním, jinak vám salát zvadne (hlávkový to umí opravdu rychle).
TIP – zálivka by vám vždy měla chutnat ještě před tím, než ji smícháte se salátem. Proto pamatujte na staré dobré přísloví – ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat!
Hummus
- plechovka cizrny
- lžíce tahini
- stroužek česneku
- lžíce olivového oleje
- sůl/pepř/římský kmín
- šťáva z 1/2 citrónu
Starý dobrý a můj mimořádně oblíbený hummus. Veganská pochutina, díky níž získá tělo dostatek bílkovin. Už ani nevím, kdy jsem ho objevila, ale jím ho minimálně 2-3x týdně. Často si ho připravuji doma, když jsem ale líná (což je možná častěji), kupuji si ho v obchodě. Hummus koupíte ve všech zdravých výživách, obchodech s bio potravinami a dokonce i v klasických supermarketech, jako je Billa nebo Lidl. Momentálně s Hančou frčíme na hummusu z Lidlu. Stojí 20 Kč a mají ho několik příchutí. Mou nejoblíbenější je však ten bez příchutě. Druhým nejoblíbenějším kupovaným kouskem je poněkud dražší varianta, a tou je hummus z potravin Marks and Spencer. Jejich papriková příchuť, po které se můžu vždy utlouct. Má dokonalou chuť! A až jí jednou docílím doma, tak se s receptem určitě podělím. Jeden z receptů už jsem s vámi sdílela, naleznete ho zde. V tomto příspěvku jsem vám recept schválně napsala trošku upravený, abyste si při přípravě tohoto receptu vystačili jen s jedním citrónem a nemuseli kupovat limetku, která je v původním receptu. Postup přípravy zůstává stejný a to takový, že všechny ingredience smícháme a v mixéru rozmixujeme.
No a teď už nezbývá nic jiného, než servírovat a dobře se najíst:-).
Dobrou chuť.
Poznámka na konec: Kombinaci salát + hummus jím klidně jen tak, bez pečiva. Chápu, někomu to může přijít zvláštní, ale to jsem celá já! Kdo máte rádi pečivo, můžete si hummus namazat na něj a přikusovat ho k salátku. Moje oblibená kombinace je však tato, bez pečiva:-).