Co si mažu na chleba?

DSCN7642

Kousek pečiva s „něčím“ je pro mnohé z nás léty ověřená klasika na snídani, svačinu nebo večeři. Často se mě lidé ptají: „Co si mám namazat na chleba, když chci jíst zdravě?“.  Mými největšími oblíbenci jsou čerstvé avokádo a domácí hummus. Když mám ale zrovna prázdnou ledničku, honí mě čas nebo jsem na cestách, sáhnu po kupovaných pomazánkách. Za poslední roky jsem jich vyzkoušela nespočet a ukážu vám ty, které mi chutnají nejvíce.

Když jsem se zdravou stravou začínala, bylo možné koupit jeden druh rostlinné pomazánky v plastovém střívku v pěti příchutích (lahůdková, fazolová, brokolicová, žampionová, francouzská). Dnes je situace naštěstí jiná a v obchodech je mnohem větší výběr. Kupované pomazánky sice nejsou nejzdravější potravinou na planetě, ale ve srovnání s tavenými sýry, paštikami (salámy tady nebudu ani vytahovat :)), uměle ochucovanými lučinami a žervé jsou pro člověka mnohem lepší.

Všechny následující pomazánky jsou veganské, bezlepkové a bez zbytečných barviv a konzervantů. Nenechte se tím zastrašit, ani odradit. Já jsem velmi mlsná, takže pokud něco chutná mi, pak si myslím, že bude i většině ostatním.

DSCN7661

Mexická pomazánka
U nás doma největší šampion! Každému, kdo ji zatím vyzkoušel, chutnala. Pomazánka je lehce pikantní a ráda si ji dávám na opečený toust potřený česnekem. Koupíte ji ve vaničce (20 Kč – Lidl) nebo v plastovém střívku (20 Kč – Hruška, Tesco, zdravé výživy).

DSCN7654

Pomazánky z Albertu
I v prodejnách Albert najdete v chladících boxech zdravou sekci, ve které je několik rostlinných pomazánek. Nejvíce jsem si oblíbila rajčatovou s bazalkou, rajčatovou s olivami a pikantní fazolovou. Můžete si vybrat variantu ve vaničce nebo ve skleničce (obě varianty za 30 Kč).

DSCN7651

Křenová pomazánka
Pomazánku seženete pouze v drogerii DM, a to za 48 Kč. Tahle pomazánka je opravdu výborná a bourá všechny mýty o tom, že co je zdravé, není dobré. Nejraději si ji dávám s čerstvou houskou a nakládanou okurkou. Je oproti ostatním sice trochu dražší, ale stojí za vyzkoušení. Jestli máte rádi křen, neváhejte, budete ji zbožňovat!

DSCN7649

Patifu
Tyto malé paštiky mě hned zaujaly svým obalem, kterým připomínají známou májku a spol. Patifu stojí od 25 – 30 Kč a koupíte je v Tescu, DM a zdravých výživách v mnoha příchutích. Já mám nejraději příchutě rajče-olivy, delikates a gourmet.

DSCN7658

Hummus
Nejraději mám domácí hummus, jehož výroba je velmi jednoduchá. Někdy ale nemám na přípravu čas nebo si potřebuji koupit rychlou svačinu do práce. V těchto případech si kupuji hotový hummus. Nejvíce jsem si oblíbila ten z Lidlu, kde ho prodávají za 20 Kč v mnoha příchutích. Já si kupuji nejčastěji obyčejný bez příchutě. Dávám si jej s žitným chlebem a k tomu přikusuji čerstvou zeleninu.

TIP: Pomazánky, které se prodávají ve skleničce a patifu v hliníkovém obalu není nutné skladovat před otevřením v lednici, a proto jsou skvělé na cesty.

Jestli máte ve svém okolí Globus, zajděte se podívat na jejich nabídku rostlinných produktů. Nedávno rozšířili sortiment o různé rostlinné jogurty, pudingy, sýry, pomazánky… Vše najdete v chladicích boxech v sekci mléčných výrobků.

Ochutnali jste už některou z těchto pomazánek?