Mrkvový dort



DSCN7729
Nedávno jsme byli pozvaní k rodičům na nedělní rodinný oběd a já slíbila, že přinesu něco sladkého k odpolední kávě. Tenkrát bylo velké horko a neměla jsem chuť na nic s hutnými krémy, ani se mi nechtělo připravovat cokoliv náročného. Hledala jsem inspiraci na internetu, kde jsem narazila na obrázek mrkvového dortu a dostala jsem na něj hned chuť. Při hledání receptu jsem jako první narazila na recept ze slovenského Lidlu, a tím jsem se také inspirovala.

Tento recept je ode mě na blogu prvním, který není veganský. Je mi to si trochu líto, že ruším jakýsi zvyk, ale má to svůj důvod. Jde o to, že obzvláště v těchto situacích, kdy chystám něco sladkého pro rodinu a přátelé, často volím tradiční recepty. Občas pro ně udělám i raw, nebo veganský moučník, ale přijde mi zbytečné připravovat jim něco takového, když to s ní po obědě, na který měli s největší pravděpodobností řízek s bramborovým salátem, nebo něco podobného. I přesto se chystám tento recept brzy „zveganizovat“ a porovnat, která varianta je chutnější. Do budoucna se tedy můžete těšit na veganskou verzi tohoto dortu.

Oproti původnímu receptu jsem se snažila recept alespoň trochu ozdravit. Snížila jsem množství cukru na polovinu a obyčejný rafinovaný cukr jsem nahradila třtinovým. Také jsem namísto bílé mouky použila celozrnnou špaldovou a věřím, že na chuti to dortu jedině přidalo. Moučník všem chutnal, byl krásně lehký a přesto vláčný. Na tomto desertu si opravdu pochutnáte, takže se nebojte delšího seznamu ingrediencí a vyzkoušejte ho. Pokud doma nemáte mletý kardamom nebo mletý hřebíček, které se trochu hůře shání, vystačíte si klidně jen se skořicí.

DSCN7667

Ingredience:
2 hrnky celozrnné špaldové mouky (Lidl 35 Kč)
¾ hrnku třtinového cukru
1 a ½ lžičky kypřícího prášku
1 a ½ lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky kardamomu
1 hrnek slunečnicového oleje
4 najemno nastrouhané střední mrkve
4 vejce
1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

DSCN7681

Na krém:
400 g přírodního smetanového sýru typu lučina (Lidl 20 Kč/ks)
4 lžíce vanilkového cukru (případně více či méně podle chuti)
2 lžíce pomerančové šťávy

Postup:
V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a ve druhé míse všechny vlhké ingredience. Poté přisypte suchou směs k mokré, promíchejte a úplně na závěr přidejte mrkev a ořechy (asi ¼  ořechů si schovejte na posypání hotového dortu). Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem a potřete jej olejem. Připravené těsto nalijte do formy, rozetřete dohladka a pečte v předehřáté troubě na 150 °C asi 40 minut nebo dokud neulpívá těsto na špejli. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout a rozkrojte jej podélně na půl.

Krém připravíte tak, že vyšleháte smetanový sýr s vanilkovým cukrem a pomerančovou šťávou. Šťávu přidávejte postupně dle potřeby, ať nemáte krém příliš řídký. Potřebujete krém konzistence hutnější zakysané smetany. Asi 1/3 krému namažte na spodní korpus, přiklopte horní části korpusu a zbytek krému rozetřete po vrchu. Takto připravený koláč ještě ozdobte nasekanými oříšky.

Při přípravě těsta i krému ochutnávejte a případně doslaďte dle chuti nebo těsto více okořeňte skořicí, hřebíčkem a kardamomem.

DSCN7733

TIP: Těsto můžete místo dortové formy upéct ve formičkách na muffiny a ozdobit je krémem pomocí cukrářského sáčku. Získáte tak roztomilé mrkvové cupcakes, které se perfektně hodí na různé party.

DSCN7709

DSCN7717

1 Komentář

  • Vyzkoušejte 🙂 a dejte vědět, jestli se povedl a chutnal…