Teplý salát

S přicházející zimou si vařím více polévek, čajů, více peču, no prostě vyhledávám spíše jídla, která mne zahřejí. Oproti létu, kdy je kolem tepla spousty a do všeho házím spíš led, teď přichází ta pravá doba na to, se zahřívat i ze vnitř. Mluvím vám z duše? Taky to tak máte? V tom případě věřím, že vás potěší dnešní recept na teplý salát.

Snapseed

 

Ano, přiznávám, když jsem sama poprvé slyšela, že budu dělat teplý salát, zaťukala jsem si na čelo a obrátila oči v sloup. Bylo to přibližně před dvěma roky, když jsem byla na svém prvním kurzu vaření. Tehdy šéfkuchař hotelu Park Inn, respektive restaurace Radison, oznámil všem přítomným, že dělat salát Caesar, to umí všichni, ale takový teplý salát potěší a překvapí v zimních časech všechny. A víte co? Měl pravdu:-). Tehdy jsme dělali salát s krevetami, které se ke středomořským surovinám, které dnes použiji, výborně hodí, ale jak jste již naši čtenáři zvyklí, to bychom nebyly my, abychom si recept neupravily a trochu o neozdravily.

Snapseed (1)

V salátu se objeví místo masa/krevet cizrna, kterou si zapečeme v troubě. Tenhle majsterštyk mi kdysi ukázala Hanča, vlastně mi o něm vykládala a když jsem toužila s kamarádkou v Praze, si tuto úpravu vyzkoušet a žádala ji o recept, poslala mne k šípku s tím, že si mám recept vygooglit :). Naštěstí to myslela dobře (neměla čas). Receptů je totiž spousty, liší se v použitém koření a každý si musí vychytat svou nejoblíbenější chuť. Věřím však, že i blog se dočká jejího osvědčeného receptu.

Recept na cca 4 porce:

  • 2 malé cukety (nakrájené na půl měsíce)
  • 1 menší lilek (nakrájený na kostičky)
  • 1 červená cibule (nakrájená na půl měsíce)
  • cherry rajčata (doporučuji spíše menší kousky – nekrájet!)
  • 1 mrkev (připravit na plátky, nejlépe škrabkou)
  • 1 stroužek česneku
  • plechovka cizrny
  • 2 lžíce tamari
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř, kurkuma, červená paprika, římský kmín

Nejprve si sceďte cizrnu a nachystejte si plech s pečícím papírem. Cizrnu v míse promíchejte se lžící tamari, olivového oleje, lžičkou kurkumy, červené papriky a špetkou římského kmínu. Vytvoříte tak lahodnou kombinaci chutí, která se ideálně hodí do teplého salátu. Ochucenou cizrnu rozprostřete na plech a dejte zapékat na 200°C na cca 15 minut.

V hrnci, nebo větší kovové pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje spolu s kokosovým. Na rozehřátý olej vsypte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a zlehka orestujte. Přidejte nakrájený lilek. Lilek restujte cca 5 minut a následně přidejte cuketu a rajčata. Promíchejte a zlehka restujte cca dalších 5 minut. Směs zlehka ještě posolte a opepřete. Na konec přidejte lžíci tamari a vinného octa.

Snapseed (2)

Osobně mám u teplého salátu ráda kombinaci čerstvých a tepelně upravených surovin, proto cuketu restuji jen zlehka a přidávám další čerstvé suroviny. Dnes jsem použila na plátky připravenou mrkev. Plátky z jedné mrkve tedy dejte ke směsi a promíchejte.

Nakonec přidejte křupavou cizrnu, kterou můžete do směsi zamíchat a nebo jí salát jen posypte (pokud chcete zachovat křupavost).

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *