Jáhly se špenátem a hříbkovou omáčkou

DSCN8326

Jednou z mých stálicí mezi recepty na rychlý oběd či večeři jsou jáhly se špenátem a hříbkovou omáčkou. Recept je rychlý a poměrně nenáročný na ingredience. Vařívám toto jídlo ve větším množství a jíme ho dva dny po sobě. Je totiž tak dobré, že nám to vůbec nevadí. Jestli máte rádi houby, tak si mou krémovou omáčku taky zamilujete!

Základem jídla jsou jáhly, které obecně při vaření velmi ráda používám. Naučila jsem se jimi nahrazovat přílohy v řadě receptů, zejména těstoviny. Oproti nim jsou totiž zdravé, přirozeně bezlepkové a plné prospěšných látek. Jestli chcete vyzkoušet další recepty z nich, doporučuji třeba výborný falafel, který můžete podávat na mnoho způsobů.

DSCN8282

DSCN8322

Ingredience (na 4 porce):
300 g jáhel
250 g listového špenátu (čerstvý nebo povolený mražený)
500 g žampionů
1 velká hrst sušených hřibů
2 střední cibule
4 stroužky česneku nakrájené na plátky
250 ml rostlinné smetany
1,5 dcl bílého vína (není nutné)
šťáva z poloviny citronu
sůl, pepř, muškátový oříšek
olivový olej

Postup:
Jako první zalijte sušené houby asi 2 dcl horké vody a nechte je máčet. Jáhly vařte dle návodu na obale a hlídejte je, aby se nepřevařily a byly pěkně sypké. Tomu pomůžete také tím, že je hned po uvaření promícháte se lžící olivového oleje a nakypříte je vidličkou.

Na olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte k ní na 1-2 minuty česnek. Žampiony nakrájejte na čtvrtinky a přidejte je k základu. Okořeňte je pepřem, solí a restujte asi 5 minut. Pokud máte k dispozici bílé víno, tak v této chvíli jím zalijte žampiony a nechte pár minut vyvařit alkohol. Použít víno vřele doporučuji, dodá jídlu správný šmrnc. Nakonec přidejte namočené sušené houby i s vodou a povařte dalších pár minut. Když je směs hotová, odeberte zhruba jednu polovinu a rozmixujte ji s rostlinnou smetanou a cca 2 dcl vody (vodu přidávejte postupně dle požadované hustoty omáčky). Omáčku okořeňte podle chuti solí, pepřem a několika kapkami citronové šťávy. Ke zbytku směsi, která zůstala v pánvi, přidejte špenát a nechte jej lehce prohřát. Přidejte špetku muškátového oříšku, sůl a pepř dle chuti.

Jáhly těsně před podáváním přelijte omáčkou nebo ji podávejte zvlášť.

TIP: Vyzkoušejte houbovo-špenátovou směs a omáčku i s dalšími přílohami. Hodí se například k těstovinám, pohance a quinoi.