Říjnová výzva pro všechny

Také máte často zjara, nasazené růžové brýle na očích, a říkáte si v duchu (nebo i nahlas) věty typu: „V létě půjdu do sebe, budu více cvičit!“ nebo „V létě roste spousta ovoce a zeleniny, vše je čerstvé, budu jíst zdravě.„, „V létě budu jíst jen samé saláty a budu stále venku v pohybu, to určitě zhubnu.„? Já téměř každý rok. Místo toho je léto plné večírků (alkohol), grilovaček (nezdravé jídlo a alkohol) a hlavně zmrzlin (cukry, cukry, cukry a zase ty zpropadené cukry). Díky rychlejšímu tempu, nám léto uteče jako voda, a najednou je tady září, nový školní rok a podzim… A my jsme tam, kde jsme byli, a nebo se cítíme podobně jako po vánočním a silvestrovském obžerství, že? Proto přímo miluji a vyhledávám jarní a podzimní očistné kůry a půsty, abych své tělo udržela co nejdéle v kondici, snížila hmotnost a připravila se na případný nával bacilů – tedy posílila svou imunitu.

Dnes jsem si pro vás připravila novou výzvu, která vám, v případě poctivého dodržení, zajistí:

  • zlepšení imunity
  • snížení váhy
  • zlepšení dobré nálady
  • zvýšení kondice
  • očistu organismu

Říjnová výzva je to pravé pro nás, kteří se rádi cítíme fit a zároveň potřebujeme mít dril. Bude na nás sice čekat pár omezení, ale věřte mi, že společně vše zvládneme a odměna bude stát za to. Tak co, jdete do toho se mnou? Zkuste se na chvíli zastavit a zamyslet nad tím, co je měsíc ve vašem životě? Je to opravdu tak nepředstavitelně dlouhá doba, nebo je to jen zlomek času, který vám stojí za to do sebe investovat? Když do změny jídelníčku přidáte i sportovní aktivitu, můžete se těšit téměř na zázrak.

Říjen měsícem zdraví a očisty

Tuto metodu jsem si upravila podle půstu, který mi asi před třemi lety ukázal pán, ke kterému jsem chodila na akupunkturu. Jeden z mála lidí byl ke mě naprosto upřímný a sdělil mi, že mé tělo je velké:-), větší než by být mělo (a měl pravdu). Jedna z věcí, jak snížit hmotnost a zároveň se naučit jíst zdravé jídlo a udělat si z něj zábavu a zvyk je, zkusit si měsíční půst. Souhlasím, každé tělo i člověk je individuální, proto si upravte můj půst podle toho, jak je pro vás příjemné. Důležité je, abyste z očisty měli radost!!!!!! Radost je hybná síla naší mysli, a bez radosti se nemůže stát žádná změna (leda ta negativní), proto přidávám varování (doporučení) dopředu – jestli se vám má metoda nebude líbit, upravte si ji nebo ji ignorujte :-).

Základní pravidla pro naši očistu:

Celý měsíc si jednoduše rozdělíme na 4 týdny. Zapomeňme na měsíc na cukr, lepek, mléčné výrobky, maso, kávu, alkohol. Ano chápu, jsou mezi námi tací, kteří si svůj život bez těchto potravin a drog nemohou představit svůj život. Uvědomme si však, že těmito potravinami a látkami, které jsou často modifikované, svá těla toxikujeme. Odměňme své tělo měsíční očistou. Tak jako sebe odměňujete za dobře odvedený výkon čokoládou, nebo nanukem, zkuste odměnit i své tělo za to, jak vám doposud sloužilo:-).

  1. týden:

Týden plný šťáv, smoothieček a vody. Ano, je to tak, první týden budeme pít pouze tekutiny. Žádná pevná strava! Proč je očista důležitá, hlavně ta tekutá, se zmiňuji v jarním článku, jak si zlepšit zdraví za pár dní. Jedná se o nejtěžší část (hlavně psychicky) celé očisty, nicméně nejúčinnější! Budeme tedy pít jen vodu na žízeň a šťávy se smoothiečky na hlad. V této fázi doporučuji vysadit také kávu a podpořit očistu bylinkovými čaji. Pokud chcete, aby toxiny šly z těla ven okamžitě, dejte si každý večer šálek čaje z listu seena.

1-3 den. Osobně nejraději očistu začínám tří až pěti denním neera detoxem
(více o tomto detoxu se dočtete v mém jarním článku, nebo přímo na stránkách neera.cz), který si můžete snadno koupit přes internet. Jedná se o nápoj v kombinaci javorového sirupu, zdravých olejů, kayenského pepře, vody a citrónu. Za třídenní kůru zaplatíte 590 Kč, což u mne je rozhodně méně, než jsem schopná za jídlo normálně utratit (bohužel). Neera třídenní detox vás nastartuje, očistí a připraví na následné 4 šťávové dny.

IMG_9536

Následné 4 dny plné šťáv a smoothieček. Po čtyři dny budeme pít pouze čerstvě vymačkané, či vylisované šťávy z ovoce a zeleniny. Pokud nás dostatečně nezasytí, můžeme si připravit smootiečko v mixéru. Recepty na zdravé šťávy a smoothiečka budu postupně zveřejňovat na Facebooku a instagramu. Nejlepší pro náš organismus je, když šťávy, které si doma připravíme, před vložením do úst ohřát na cca 45°C. Teplo je pro nás energie, a také díky ní nebude spotřeba šťáv tak velká. Šťávy pijte pomalu z malé skleničky, rozválejte po jazyku a až po chvilce spolkněte. Budete překvapeni, jak málo vám bude stačit.

IMG_9751

Recept na skvělé ovocné smoothie:

  • 1 očištěná hruška
  • 1 očištěné jablko
  • 1 banán
  • 1 hrnek vody

IMG_9425

Tipy na zeleninové šťávy:

  • šťáva z červené řepy
  • šťáva z celeru (celer musí mít bílou bulvu uvnitř, zažloutlé jsou hořké!)
  • mrkev + řepa
  • mrkev+celer+citón

Tipy na ovocné šťávy:

  • jablečné, hruškové, pomerančové
  • mrkev+jablko
  • řepa + jablko
  • multivitamín (1 řepa, 4 mrkve, 2 jablka, 2 pomeranče)

2 týden:

Přidáváme pevnou stravu. Pro všechny to bude pohodička. Zvykli jsme si na tekutou stravu, očistili jsme střeva a vyčistili se od největší zátěže. U někoho se mohly dostavit abstinenční příznaky chybějícího cukru, který na nás v běžném životě všude číhá. Věřím však, že jste všichni vytrvali a jedete dál se mnou. Kdo se neodvážil vstoupit do šťávového týdne, protože je na něj moc přísný, přidává se k nám právě teď, nebo jím rovnou začal a má jej týdny dva. Jak jsem již řekla na začátku – důležité je mít z očisty radost a přizpůsobit si jí tak, aby vyhovovala právě vám.

IMG_9599

Velice vhodné pro konzumaci jsou plody s vyšším obsahem fruktózy (banány, ananas), jen čerstvé a také teplé. Zeleninu lze již upravit do podoby polévky, nebo si ji zapéct v troubě (recept na výbornou pečenou zeleninu máme například tady). Můžete použít i zeleninu mraženou. Doporučuji, abyste si koupili i kustovnici čínskou a tu si přidávali například do ranních smoothieček.

Množství se meze nekladou. Pokud máte hlad, prostě se napijte šťávy, nebo si dejte ovoce či zeleninu.

IMG_9449

3+4 týden:

Přidáváme těstoviny, rýži a luštěniny.

Nyní jsme již kompletně pročištěni, abstinenční příznaky po nedostatku špatných surovin, jakými je cukr, káva, lepek, mléčné výrobky jsou ty tam. Můžeme tedy začít pomalu přidávat složitější potraviny bohaté na složené cukry a také na bílkoviny. Mezi takové patří například čočka, fazole, cizrna, rýže a těstoviny.

IMG_9398

Pokud máte za cíl změnit svůj životní styl, stravovat se zdravě a půst je pro vás prostředek nejen k celkové očistě, ale také k nastavení se na zdravou stravu, doporučuji nakupovat a jíst hlavně zdravé potraviny jakými jsou například celozrnné těstoviny, pohanka, natural rýže.

Odvážlivcůmi, kteří se dočetli až sem, gratuluji. Slibuji vám, že očista není vůbec těžká a hlavně, měsíc uteče jako voda. Od doby, co držívávám tyto půsty, nebo se občas vzdám kávy, lepku, mléčných výrobků se mi znatelně zlepšil život. Bývám minimálně nemocná, mám skvělé zažívání, zlepšila se mi pleť, snížila hmotnost. A naopak, vždy, když sejdu ze své cesty a spadnu do bludného kruhu plného sladkostí, polotovarů, káviček s dortíky, bujarých večírků plných drinků, vín a piva (jsme jen lidi, známe to všichni, že?), tak právě tehdy se má hmotnost začne zvyšovat, můj obličej a tělo pokryje nepříjemné akné, zažívání není pravidelné, menstruace je bolestivější.

Přeji všem, kteří se rozhodli uctít říjen jako měsíc zdraví mnoho štěstí, pevnou vůli. Těším se na vaše ohlasy a doufám, že budete mít i krásné výsledky, se kterými budete spokojení. IMG_8847

Vaše Sarrah

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky