Zdravý životní styl se stává v poslední době čím dál více oblíbeným a tomu se přizpůsobuje i nabídka obchodů a různých podniků. Velkou oblibu si získávají zejména raw deserty a pomocí mého receptu si můžete vyzkoušet připravit jeden doma. Jedná se o lahodné košíčky s datlovým karamelem a kešu krémem.
Raw foood, živé jídlo nebo také česky vitariánství představuje stravování založené na konzumaci tepelně neupravených potravin rostlinného původu. Lidé, kteří vyznávají tento styl, jsou přesvědčení, že tepelně neupravené jídlo si zachovává všechny výživové hodnoty. Hraniční teplotou je 42 °C, nad ní údajně dochází k ničení živin a enzymů v potravě. Při přípravě raw stravy se tedy používají jen syrové ingredience, které nebyly uvařeny, upraženy, upečeny či sterilovány. Nejtypičtějšími surovinami pro přípravu raw desertů jsou oříšky, sušené ovoce, nepražené kakao, karob a kokosový olej. I když jsou tyto deserty připraveny ze zdravých a přírodních surovin, neznamená to, že sníst půlku dortu je v pořádku. Konzumujte je s rozvahou! I přírodní rostlinné tuky a cukry v nadměrném množství škodí.
Při přípravě raw stravy budete potřebovat výkonný mixér se silným motorem a vysokým počtem otáček. S pořádnou dávkou trpělivosti si ale vystačíte i s obyčejným ponorným mixérem, chopperem nebo elektrickým sekáčkem. Pokud nemáte doma opravdu výkonný přístroj, doporučuji před mixování nakrájet sušené ovoce na malé kousky. Mixér dostane méně zabrat a vše se rychleji rozmixuje.
Veškeré suroviny na tento recept seženete v supermarketu, a pokud nemáte spižírnu vybavenou nepraženým kakaem, klidně ho pro jednou nahraďte kakaem obyčejným. Stejně tak kvůli jednomu receptu nemusíte kupovat datlový sirup a můžete jej nahradit lžící vody, chuť a konzistence karamelu se změní jen nepatrně.
Ingredience:
Korpus:
200 g mletých vlašských/lískových ořechů
100 g sušených datlí/fíků/rozinek nebo mix
1 lžíce kokosového oleje
3 lžičky nepraženého kakaa
Karamel:
100 g datlí
50 ml teplé vody
1 lžíce datlového sirupu
Krém:
200 g kešu
50 g datlí
4 lžíce kokosového mléka/vody
Na špičku nože vanilkového prášku
Špetka soli
Postup:
Jako první si připravte směs na korpus. Pokud nemáte opravdu výkonný mixér, nezapomeňte nakrájet sušené ovoce na malé kousky, mixování vám půjde mnohem snadněji. Mixujte všechny ingredience, dokud nedostanete lepkavou směs bez větších kousků ovoce. Formičky na tartaletky vyložte potravinářskou fólií a lžící do nich rozdělte směs. Pomocí lžíce a prstů do nich směs napěchujte. Korpus vytáhněte do výšky, ať mají košíčky pěkné okraje.
Datle na karamel zalijte teplou vodou a nechte odstát alespoň 15 minut. Poté přidejte lžíci datlového sirupu a rozmixujte do hladka. Připravený karamel rozdělte do připravených korpusů.
Na krém rozmixujte nejdříve kešu s kokosovým olejem, solí a vanilkou. Poté přidejte datle a kokosové mléko/vodu. Vše rozmixujte do hladkého krému. Pokud je krém příliš teplý, dejte jej na chvíli do lednice. Připravený krém naneste pomocí lžíce nebo cukrářské zdobičky na datlový karamel.
Hotové košíčky můžete ozdobit drcenými kakaovými boby, nepraženým kakaem nebo nasekanými oríšky. Tartaletky skladujte v lednice a spotřebujte je do 4 dní.
TIP:
Tartaletky si můžete připravit předem a uložit je do mrazáku. Stačí je pak půl hodiny před podáváním vyndat a můžete servírovat. V mrazáku by měly vydržet bez změny chuti měsíc až dva.