Společně s podzimem a blížící se zimou ráda používám v kuchyni hřejivé voňavé koření jako je skořice, hřebíček a kardamom. Chutě a vůně těchto koření se báječně snoubí ve vláčném mrkvovém dortu, který se perfektně hodí nejen pro sychravé dny. Překvapte své blízké tímto moučníkem, zaručeně nepoznají, že se jedná o veganskou pochoutku.
Recept na klasický mrkvový dort, ve kterém jsem slibovala, že jej udělám i ve veganské verzi, se objevil na blogu nedávno. Už při prvním testování tohoto receptu mě totiž napadlo, že bych jej mohla zkusit „zveganizovat“. Nedalo mi to a neustále jsem přemýšlela nad tím, jak by to bylo skvělé, připravit výborný veganský dort, který by byl snadný na přípravu.
Oproti původnímu dortu jsem potřebovala nahradit živočišné produkty, a to vajíčka a smetanový sýr, za rostlinné. Inspirovala jsem se z různých veganských receptů a místo vajec jsem použila jablečné pyré a lněná semínka rozmixovaná s vodou. Jablečné pyré si můžete snadno vyrobit doma z čerstvých jablek, nebo můžete použít kupované. Co se týče krému, tak to byl pro mě zprvu oříšek. Napadlo mě však připravit krém z kokosového mléka a rozmixovaných kešu oříšků, což se ukázalo jako výborný nápad.
Změnit jen dvě ingredience mi přišlo dosti jednoduché. Proto jsem ještě vyměnila třtinový cukr za kokosový, který jsem doplnila pro chuť javorovým sirupem. Tyto dvě sladidla mají pro člověka v mírném množství, na rozdíl od běžného cukru, méně škodlivé účinky. Dokonce obsahují řadu vitaminů a minerálů.
Z konečného výsledku mám ohromnou radost! Dort má perfektní strukturu, je krásně vláčný a ve spojení s kešu krémem chutná úžasně. Když si navíc připočítám, že varianta ze špaldové mouky, kokosového cukru a bez živočišných produktů je pro člověka ze zdravotního hlediska mnohem lepší, jasně u mě vítězí před klasickou verzí. Příprava je poměrně jednoduchá a všechny potřebné ingredience seženete snadno ve zdravé výživě, ve větších supermarketech nebo na internetu.
Ingredience:
Na dort:
500 g na jemno nastrouhané mrkve (asi 5 větších mrkví)
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
1 hrnek mletých vlašských ořechů
1 hrnek slunečnicového oleje
¾ hrnku kokosového cukru
4 lžíce javorového sirupu nebo medu
3 lžíce lněných semínek
¾ hrnku jablečného pyré
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřícího prášku
2 lžičky skořice
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička mletého kardamomu
špetka soli
Na krém:
100 g kešu oříšků (namočených min. 2 hodiny ve vodě)
1 plechovka kokosového mléka (vychlazená přes noc v lednici)
2 lžíce javorového sirupu
špetka vanilkového prášku
šťáva z poloviny citronu
2 hrsti celých/sekaných vlašských ořechů na ozdobu
Postup:
Začněte přípravou náhrady vajec. A to tak, že lněná semínka rozmixujete s 9 lžícemi vody a jablečným pyré. Pokud máte čas, můžete semínka nechat ve vodě namočené pár hodin, klidně přes noc. Půjdou pak snadněji mixovat. Dále pečlivě smíchejte v jedné míse všechny suché ingredience a ve druhé míse všechny vlhké. Poté obě směsi spojte a na závěr přimíchejte mrkev. Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem a vymažte ji olejem. Připravené těsto nalijte do formy, rozetřete dohladka a pečte v předehřáté troubě na 150 °C asi 30 – 50 minut. Že je dort upečený poznáte starým dobrým testem se špejlí. Pokud špejli zapíchnete do středu dortu a po vyažení na ní neulpívá těsto, dort je upečen. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout a podélně jej rozkrojte.
Na přípravu krému propláchněte namočené kešu čistou vodou a nechte je okapat. Vložte je do mixéru/robotu a přidejte k nim vanilku, javorový sirup a citronovou šťávu. Kešu mixujte dokud nevznikne hladký krém. Otevřete plechovku kokosového mléka a po lžících jej postupně přidávejte ke kešu krému a opatrně zašlehávejte. Mléko v plechovce se v lednici přes noc rozdělí na kokosový krém a kokosovou vodu. Když budete kokosové mléko odebírat z plechovky postupně, narazíte zhruba ve spodní čtvrtině na vodu. Do našeho krému na dort použijte jen kokosový krém, kokosovou vodu ne – krém by byl pak příliš řídký. Dle chuti přidejte na závěr další citronovou šťávu nebo javorový sirup.
Asi polovinu krému namažte na spodní korpus, ten přiklopte horní částí korpusu a potřete zbytkem krému. Povrch dortu ještě dozdobte nasekanými nebo celými oříšky.
Při přípravě těsta i krému ochutnávejte a případně doslaďte dle chuti nebo těsto více okořeňte skořicí, hřebíčkem a kardamomem. Je důležité, aby vám obojí chutnalo samostatně. Těsto se nemusíte bát ochutnat před pečením, není tam nic, co by se nemohlo konzumovat za „syrova“.
TIP: Pokud chcete dort ozvláštnit, můžete do něj přidat rozinky nebo brusinky. Pro další variantu je také možné připravit na dort čokoládový krém dle tohoto receptu.