Jablečné řezy se zkaramelizovanými jablíčky

Jemná vláčná buchtička, která je rychlá, snadná a z dostupných surovin. Charakteristika ve zkratce dnešních jablečných řezů.

SnapseedOvoce je s dezerty výborný kamarád. Jestli jste se někdy báli vyzkoušet desert, ve kterém se používá strouhané ovoce, mrkev či něco podobného, ujišťuji vás, že není čeho. Tato složka totiž dodá koláči vláčnost, kterou naše babičky doháněly rumem, či kompotovou šťávou.
Možná si řeknete, čím si tahle obyčejná buchta zasloužila, že se dostala až na blog? Odpověď je jednoduchá, zdánlivě přehlédnutelná. Obsahuje totiž velmi malé množství mouky. Oproti klasickým receptům na koláče, buchty, bábovky je procento použité mouky velmi zanedbatelné. Hlavní složkou jsou totiž vajíčka a jablka. Ano uznávám, nejedná se o žádnou zdravou svačinku, jakými jsou jablka samotná. Nicméně při konzumaci tohoto koláče nemusíte mít až takové výčitky. A to se vyplatí!
Dnešní recept je rodinným dědictvím mých dlouholetých přátel, kterým tímto za něj velice děkuji. Původně se v něm však nacházelo velké množství cukru, abych podtrhla „výjimečnost“ buchty, snížila jsem množství cukru na minimum.

Recept:
• 80 g cukru
• 3 vejce
• 20 g kakaa
• 60 g hrubé mouky
• 1/2 prášku do pečiva
• 2 celá velká jablka – nastrouhaná nahrubo
• Máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu

Z 1 dávky budete mít množství na dortovou formu, z 3 dávek naplníte jeden plech.
Cukr, vejce a kakao společně vyšleháme v míse do řídké pěny (asi 7 minut). Následně do směsi přidáme ostatní ingredience a zamícháme. Připravenou směs nalijeme do vymazané formy, resp. na vymazaný plech a pečeme v troubě, vyhřáté na 170°C zhruba 25-35 minut. Buchta je hotová ve chvíli, kdy se nám krásně zatáhne shora a když do ní píchneme špejlí, vytáhneme ji čistou, bez těsta.

Snapseed (2)
Hotovou buchtu necháme vychladnout, nakrájíme na řezy a zdobíme podle své fantazie a chuti, například šlehačkou, nebo můžete jako já zkusit zkaramelizovaná jablíčka.

Zkaramelizovaná jablka:
dopředu upozorňuji, že teď si připravíme sladkou bombu, která se však k buchtě výborně hodí:-). Tyhle jablíčka ráda vytvářím na zdobení palačinek, vaflí a různých sladkých dezertů.

• 1 ks očištěného jablka nakrájeného na tenké měsíčky
• 100 g cukru krupice
• šťáva z 1 citrónu
• 1-2 snítky šafránu (není nutné, ale dodá šmrnc)

Nejprve si musíte připravit karamel. Na nepřilnavou pánev vysypte 100 g cukru a na mírném ohni jej nechte rozpustit. Dejte si přitom pořádný pozor na 3 věci.

  1. Rozsypte cukr po pánvi rovnoměrně. Cukr se díky tomu změní v karamel ve stejnou chvíli.
  2. Na tohle opravdu velký pozor! Karamel nikdy, opravdu NIKDY nemíchejte. Ano chápu, je to netrpělivá prácička, takhle si čekat, než se všechen ten cukr rozpustí. Garantuji vám, že v této situaci se čekání opravdu vyplatí! Kdybyste to přeci jen nemohli vydržet, nebo kdyby se vám cukr nerozpouštěl rovnoměrně, můžete si pomoci přeléváním karamelu na pánvi, ale nic víc!
  3. Tato rada také souvisí s trpělivostí – dělejte karamel na mírném plameni, nejmenším, který na sporáku máte. Pokud máte sporák elektrický (čísla), zvolte maximálně 4. stupeň. Jinak by se vám mohl karamel pěkně spálit, a to nechcete. Cílem je krásná hnědá tekutá hmota.

001
Jakmile se karamel rozpustí, je na čase jednat! Ano, doposud bylo vše pomalé a čekalo se, teď to však bude šup šup. Proto mějte všechny věci dopředu připravené, jinak místo skvělých jablek budete mít, kdo ví co. Takže, jakmile cukr rozpustíte v karamel, nasypte na něj jablka a okamžitě rozlijte po celé pánvi a jablcích šťávu z citrónu a přidejte šafrán. Nyní můžete míchat, nebo obracet pomocí pánve její obsah. Díky citrónové šťávě se z karamelu po vychladnutí nestane beton a navíc bude hezky tvárný. Jablíčka vám obalí a navíc jim dodá krásnou podzimní chuť.

Snapseed (1)

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky