Tibetská houba – domácí kefír

IMG_3098

Naši přátelé jsou často zdrojem velké inspirace. Pro mě jsou to nejčastěji mé kamarádky, Janča a Monča, respektive celá jejich rodina. Vždy když jsem u nich, vyzkouším něco vynikajícího, co si sami vypěstovali a zpracovali, kolikrát danou věc ani neznám. O jednu inspiraci z jejich rodiny jsem se s vámi podělila již v jiném článku, konkrétně o recept na vynikající bílkovinové řezy na plech, které připravíte téměř bez mouky (Jablečné řezy se zkaramelizovanými jablíčky). Pokaždé, když jsem u nich na návštěvě na Moravě, tak máme na snídani takzvanou skleničku (na recept se můžete těšit), ve které figuruje v hlavní roli domácí kefír. Z návštěvy jsem si tedy kousek houby odvezla a začala jsem s domácím kefírem experimentovat.

Kefirová tibetská houba je surovina, která údajně pochází z kavkazských hor a její používání znají lidé již přes 5000 let. Původně se houba používala pro konzervaci mléka a surovin (neexistovaly lednice 🙂 ). Za ty léta však bylo zjištěno, že houba nejen dokáže z čerstvého mléka vytvořit vynikající domácí kefír, ale zároveň bylo zjištěno, že je tento nápoj velice blahodárný pro lidský organismus a mohou jej konzumovat i lidé jako já, kteří jsou intolerantní na laktózu. V některých článcích se dokonce dočtete, že působí jako elixír mládí.

IMG_3497

Kefírový nápoj, který si doma vypěstujete, zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organismus. V našem trávicím traktu se dokáže vypořádat s přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry. Stimuluje imunitní systém.

Finta, proč mohou kefír i ti, kteří jsou k laktóze intolerantní, je, že mléčný kefír se živí laktózou z mléka, takže hlavní látku, na kterou jsou intolerantní, zpracuje samotná houba. Podle toho, jak dlouho se nápoj fermentuje, vzniká v něm spousta prospěšných látek, jako například vitamíny skupiny B.

Pomocí kefíru si můžete léčit také různé nemoci a je výborný jako prevence proti nemocem dnešní doby. Mezi hlavní bych zařadila nemoci nervů, přemnožení kvasinek způsobující záněty v těle, bronchiální katary, sklérózy, infarkt, žlučník, průjem, zácpa, nemoci krve a mnoho dalších. Kefír celkově zlepšuje vitalitu organismu díky tomu, že se zaměřuje na léčení ve střevech, kde vzniká 60 % naší imunity.

Recept na vytvoření kefíru + důležité informace, jak zachovat a zvýšit jeho účinky:
  • Lžíce tibetské houby
  • 1/2 l čerstvého mléka
  • skleněná karafa, nebo plastová nádoba
  • sáček, nebo platýnko na zakrytí nádoby
  • cedník s velkými otvory

Tibetskou houbu smícháme ve skleněné karafě s mlékem. Karafu zakryjeme sáčkem nebo plátýnkem, aby při fermentaci dovnitř nepadaly žádné nečistoty. Je potřeba zakrytí provést tak, aby byl k nápoji stálý přísun vzduchu. Karafu necháme stát při pokojové teplotě, dokud se nevytvoří kefír. Při přípravě, která je velmi snadná, však dbejte na důležité zásady. Používejte při přípravě i zpracování plastové nebo skleněné náčiní. Nikdy nesmí přijít kefír ani houba do styku s kovem! Ten totiž způsobuje zástavu fermentace a dokonce ničí některé chemické procesy a tím snižuje blahodárný účinek nápoje.

 

IMG_3499

Houba se snadno a sama při fermentaci množí, takže na začátek vám stačí velmi malé množství a sami si ji můžete vypěstovat. Pokud si chcete nápoj připravit jen občas, či jen na nějaký recept, doporučuji houbu zamrazit. Zmražením houbu zachováte a můžete ji kdykoliv použít. Já houbu zamražuji v malé skleněné dózičce uzavřené víčkem.

Fermentací brzy vznikne z mléka kefír. To, že je hotový poznáte podle toho, že obsah karafy výrazně zhoustne. Navíc uvidíte viditelné sraženiny a často je vidět oddělení kefíru a syrovátky. Většinou stačí na fermentaci 24h.

Hotový kefír musíte zcedit od houby. Tu následně můžete znovu použít, a nebo zamrazit.

Kefír můžete pít jen tak, na lačno, nebo z něj můžete připravovat zdravé snídaně. O recept na jednu takovou snídani se s vámi podělím v dalším článku.

Zdraví zdar a tibetské houbě zvlášť.

 

O autorovi

Sarrah

Zobrazit všechny příspěvky