Pečená dýně s avokádovým dipem

9
Od dětství jsem znala chuť dýně pouze v kompotu, který nepatřil mezi mé největší oblíbence. Před několika mnoho lety jsme však měly se Sarrah holčičí dýchánek, kdy upekla na večeři dýni hokaido. Naservírovala mi ji suverénně, jakoby to bylo úplně běžné jídlo. Vůbec netušila, že to bylo poprvé, co jsem tuto zeleninu ochutnala jinak než v kompotu.

Dýni jsem si od té doby zamilovala a v sezoně si ji dělám každou chvíli. Nejraději mám dýni hokaido, která má po upečení výbornou chuť i strukturu. Její výhodou je, že má jedlou slupku, která hraje při pečení důležitou roli. Drží tvar nakrájené dýně, a když ji dokřupava upečete, tak dodává šmrnc máslově jemné dužině.

Dýně hokaido obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Jedná se zejména o vitamíny A, B, C a vápník, hořčík, draslík a betakaroten. Obsahuje také vysoký podíl vlákniny, díky čemuž má příznivé účinky na zažívání. Dýni seženete právě teď ve většině obchodů za dobrou cenu. Můžete si z ní připravit i výtečnou polévku podle našeho receptu.

7

Ingredience (na 2 porce):
Na dýni:
1 dýně hokaido (cca 1 kg)
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky prolisovaného česneku
sůl, pepř, tymián, chilli vločky

Na dip:
1 zralé avokádo
šťáva z jednoho citronu
sůl, pepř, chilli

Postup:
Dýni pečlivě umyjte houbičkou nebo kartáčkem. Pokud má na slupce nějaké „nedokonalosti“, tak je odstraňte pomocí škrabky. Rozkrojte ji na půl, odstraňte štopku, „bubák“ a vydlabejte z ní semínka. Nakrájejte ji na cca 2 – 3 cm široké měsíčky. Každý plátek potřete pomocí mašlovačky olejem, ve kterém jste rozmíchali česnek a koření a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Koření přidejte v množství podle chuti. Já jsem použila zhruba lžičku soli, čtvrt lžičky čerstvě mletého pepře, špetku chilli a lžičku tymiánu. Dýni pečte v předehřáté troubě na 180 °C  15 – 20 minut, dokud se hezky neopeče. Pokud máte troubu s horkým vzduchem, doporučuji jej zapnout.

Zatímco se dýně bude péct, připravte si dip. Avokádo rozkrojte na půl, odstraňte pecku a pomocí lžíce jej vydlabejte do misky. Přidejte část citronové šťávy a špetku od každého koření a avokádo vidličkou rozmačkejte. Dle chuti přidávejte postupně další šťávu či koření. Nedělejte si starosti, pokud vám z avokáda zůstanou celé kousíčky, naopak v dipu budou chutnat výborně. Jestli máte doma zelené tabasco, určitě ho přidejte, k avokádu se skvěle hodí. Milovníci česneku jej mohou přidat lisovaný dle chuti.

3

4
6

10

TIP: Podle tohoto receptu si můžete upéct i sladké brambory, stačí prodloužit dobu pečení o cca 15 minut.